Dosar #218: ForestBank – natura în secțiune
TEXT: Iuliana Dumitru
Atras de frumusețea esențială și misterioasă a pădurilor, dar și preocupat de problema sustenabilității în industria prelucrării lemnului, designerul japonez Yuma Kano a început să cerceteze posibilitățile de a refolosi toate acele resturi și fragmente lemnoase considerate fără valoare pentru construcții sau fabricarea de mobilă. Așa a creat materialul ForestBank.
ForestBank aduce laolaltă, într-o pastă compozită, felurite resturi vegetale găsite – crengi, frunze, scoarță de copac, rădăcini, semințe, pământ – și elemente care rămân nefolosite în fabrici și ateliere în urma prelucrării lemnului. Toate acestea sunt amestecate cu o bază minerală reactivă și rășină acrilică pe bază de apă, ce nu utilizează solvenți organici sau compuși organici volatili. Rezultă un material dens și maleabil, ușor de modelat prin mijloace obișnuite și din care pot fi turnate, întregi, diverse piese de mobilier, placaje, accesorii sau structuri ce pot intra în componența altor obiecte.
Fiecare obiect creat de Yuma Kano este în mod inevitabil unic, iar felul său de a lucra, lent, contemplativ, cu lungi plimbări prin pădure, pentru a aduna materiale (pe lângă vizitele la fabrici și ateliere de prelucrare a lemnului), reafirmă semnificația gestului artizanal ca replică la producția de masă, în care obiectul (ideea) devine produs în serie – perfect uniform și anonim, lipsit de poveste – și deșeurile, o uriașă problemă.