Două grădini, două moduri diferite de a interacționa cu peisajul natural și cultural
ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Z’Scape TEXT: Anca Rotar FOTO: Z’Scape, Holi Landscape Photography, morefotos
Situate în regiunea munților Himalaya, cele două grădini pe care vi le prezentăm aici sunt adiacente unui hotel din apropierea Muntelui Sacru Yulong Kar, într-o zonă valoroasă atât pentru frumusețea și abundența peisajului natural, cât și datorită semnificației culturale deosebite pe care o are pentru populația Naxi. Situl se învecinează cu Templul Fuguo, un centru important al Budismului tibetan și cu orașul antic Baisha, punctul de origine al culturii Naxi. Autori al ambelor proiecte, arhitecții de la Z’scape au căutat să pună în evidență relația simbiotică dintre om și natură prin materiale locale, prelucrate cu ajutorul tehnologiilor tradiționale și puse în operă într-un limbaj de design contemporan. Dincolo de contrastul estetic dintre o grădină „îngrijită” și o a doua „sălbatică”, ambele proiecte reușesc să integreze vechiul și noul, naturalul și artificialul, precum și moștenirea culturală, într-un efort de revitalizare a unei zone cu o bogată și îndelungată istorie.
Alpine Garden
PROIECT: Lijiang HYLLA Alpine Garden; AMPLASAMENT: Lijiang, Provincia Yunnan, China; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Z’scape; ȘEFI PROIECT: Liangjun Zhou, Ting Zhou; CLIENT: HYLLA; FINALIZAT: 2021; FOTO: Z’Scape
Conform legendei, fiecare sat Naxi este construit în jurul unui copac numit „Xupai”, văzut ca un simbol al legăturii cu divinitatea, în speranța că viața sătenilor va fi la fel de lungă și de îndelungată precum cea a arborelui. În cadrul grădinii, acest rol este jucat de un stejar secular ce crește în mijlocul unei pășuni cu flori sălbatice, iar întreaga amenajare peisageră urmează principiul Less is More, devenind o parte a peisajului natural.
Grădina este înconjurată de o pădure în care cresc stejari, arbori de paulownia și pini de Yunnan, iar speciile introduse – plante specifice zonelor montane, precum rhododendron, iris alpin sau euforbia – au fost alese cu scopul de a ajuta la regenerarea și diversificarea ecosistemului local.
Vizitatorii își pot începe plimbarea de la zidul de piatră, pășind apoi pe poteca din șipci de lemn înnegrite conform tehnicilor tradiționale de prelucrare, pentru a ajunge pe pășunea dominată de bătrânul arbore, loc de întâlnire și de contemplare a muntelui Yulong Kar și a orașului istoric Baisha.
Bunăstarea comunității locale a constituit, de asemenea, o prioritate în cadrul proiectului, materializată prin amenajarea a trei fântâni de inspirație tradițională, cu piatră de munte, perfect integrate în ansamblu. Prima este o sursă de apă potabilă, cea de-a doua servește la spălarea legumelor și fructelor, iar cea din urmă, la spălatul rufelor. Surplusul de apă este folosit pentru irigarea terenurilor agricole.
Wilderness Garden & Amphitheater
PROIECT: Lijiang HYLLA Wilderness Garden & Amphitheater; AMPLASAMENT: Lijiang, Provincia Yunnan, China; SUPRAFAȚA: 30.000 mp; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Z’scape; ȘEFI PROIECT: Liangjun Zhou, Ting Zhou; CLIENT: HYLLA; FINALIZAT: 2021; FOTO: Holi Landscape Photography, morefotos
Cea de-a doua grădină, amenajată pe locul unui câmp năpădit de buruieni, este un spațiu ce necesită o îngrijire minimală, unde plantelor li se permite să crească și să se dezvolte natural, și unde oamenii pot admira frumusețea specifică a fiecărui anotimp și a schimbărilor din natură. Spațiul este traversat de două căi de scurgere pentru apa rezultată în urmp topirii zăpezii, apă folosită, la rândul său, pentru irigarea câmpurilor.
Amenajarea a necesitat, în primul rând, tratarea solului, cu scopul refacerii vegetației. Copacii existenți pe sit – precum peri sau nuci – au fost păstrați și în jurul lor au fost plantate specii rezistente precum pelin, primula sau pipirig. Plante precum petunia sau coreopsis cresc, de asemenea, în mod spontan aici, din semințe aduse de vânt.
Grădina este străbătută de o potecă șerpuită din lemn, elevată față de nivelul solului, ce conduce către un punct de observație de unde vizitatorii pot contempla muntele Yulong Kar. În același timp, ea stratifică vizual spațiul, integrându-se în mod firesc în peisajul cu arbori bătrâni și pietre naturale amplasate cu atenție, în cerc sau de-a lungul traiectoriei. De altfel, prezența pietrelor are și un rol simbolic, constituind o altă trimitere la tradițiile Naxi.
Și aici au fost prevăzute două elemente cu apă: un iaz circular ce colectează apa de ploaie pentru irigații și constituie un mediu propice pentru plantele acvatice, și un bazin rectangular, camuflat de vegetație, care poate fi folosit de localnici pentru adăparea animalelor.
În partea de nord a grădinii, terenul coboară pentru a crea o „scenă naturală”, unde oamenii pot interacționa și contempla natura. Cu minime intervenții, arhitecții au amenajat aici un amfiteatru cu o suprafață de 1 500 mp, un loc ideal și pentru sărbătorile tradiționale ale localnicilor, mărginit de o rampă circulară și de o platformă cu aspect de câmp terasat. Băncile realizate din lemn recuperat completează structura, creând un spațiu functional și, în același timp, o discretă operă de land art în cadrul unui peisaj sălbatic.
Descoperiți noi perspective asupra relației dintre arhitectură și peisaj în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023