fbpx

Drambuie și o călătorie cu două opriri prin Scoția

Foto: courtesy of The Glenturret

TEXT: Manuela Zipiși

Ce este drambuie și de ce ne-a atras să așezăm sub semnul savorilor sale Digestivul din cadrul rubricii #DeGustBun? În primul rând, pentru că este chiar un digestiv, una dintre licorile care ne ajută ca prânzul sau cina să se decanteze în liniște, împreună cu experiența în sine a mesei respective, de preferat, la rândul său, îndestulătoare. Apoi, drambuie este pretextul simbolic al acestei călătorii în care ne-am propus să dezvăluim puțin din spiritul Scoției, tărâm al naturii frumos de copleșitoare și al esențelor tari cum este fără doar și poate whisky-ul. Deloc întâmplător, firul poveștii ne conduce și la whisky, pentru că drambuie este un lichior pe bază de whisky la care se adaugă condimente, plante și miere. Legenda îi plasează originea în secolul al 18-lea, iar rețeta, secretă, cum altfel, pare a fi fost creată de spițerul regal al lui Bonnie Prince Charlie (sau Tânărul pretendent, așa cum a rămas în istorie prințul Charles Edward Stuart). Când veți ajunge printr-un bar ori restaurant din Edinburgh ori Glasgow, și veți comanda un drambuie, să vă amintiți și că denumirea lichiorului înseamnă „băutură satisfăcătoare”.

 

Alston Bar & Beef, Glasgow

Acestea fiind zise, avem suficiente informații pentru a face o primă oprire la Alston Bar & Beef din Glasgow, un restaurant a cărui poveste devine o experiență în sine având în vedere că este poziționat sub Glasgow Central Station și își datorează numele străzii principale din Grahamston Village, Alston, dispărută odată cu lucrările care au făcut posibilă apariția gării la mijlocul anilor 1870. Cu ce vă puteți delecta la Alston? În primul rând, cu unul dintre steak-urile de vită care trece printr-un proces de maturare de 35 de zile înainte de a fi preparată. Apoi, cu unul dintre feluritele tipuri de gin, barul în sine având propria poveste și oferind pentru „Ginoisseurs” chiar și cursuri de aprofundare.

 

Vizita la Alston Bar & Beef nu se poate termina fără a admira designul de interior care se desfășoară sub bolțile Glasgow Central Station și unde echipa de arhitecți de la Jestico + Whiles și-a dorit să pună în valoare straturile istorice completate cu elemente moderne. Senzația este cea a unui estetic atemporal unde frumusețea craft-ului se combină cu finisaje și detalii inspirate din lumea ginului și a gastronomiei locale. Bineînțeles, din meniul de la Alston nu lipsește nici drambuie.

 

 

The Glenturret Lalique Restaurant, comitatul Pertshire

Părăsind cadrul marelui oraș, ajungem în inima naturii comitatului Perthshire, unde se află The Glenturret, cea mai veche distilerie funcțională din Scoția; aici, whisky-ul single malt este produs prin metode tradiționale încă din 1763. Aflată într-un cadru natural înconjurat de dealuri din apropierea râului Turret, distileria și-a completat experiența vizitării și degustării cu apariția în 2021 a The Glenturret Lalique Restaurant, unicul restaurant fine dining care funcționează în cadrul unei distilerii din Scoția. În contextul unui design elegant, care a inspirat echipa Green & Mingarelli să preia elemente ale locului și istoriei procesului de fabricație, s-a așternut cadrul unei experiențe gastronomice orchestrate de către renumitul chef Mark Donald, bazate în mare parte pe produse locale.

 

Unul dintre puncte forte este fără doar și poate barul de whisky (cu numai puțin de 250 de tipuri), unde whisky-ul scoțian de la The Glenturret, și nu numai, se etalează inclusiv în cocktailuri. Iar dacă e prea devreme sau se simte nevoia unei pauze, un salon de ceai și prăjiturile aferente nu lipsesc din meniu.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0