fbpx

Duo cu renume internaţional evaluează proiectele participante la un concurs european de design

Ferestrele şi rulourile decorative şi parasolare pe care le folosim spun totul despre felul în care locuinţele noastre se prezintă lumii, sunt de părere designerii care alcătuiesc cunoscutul cuplu GamFratesi. În calitate de membri ai juriului în concursul VELUX International Design Award, aceştia sunt nerăbdători să descopere idei noi cu privire la designul rulourilor decorative şi parasolare pentru ferestrele de mansardă VELUX, idei care ar putea să le reconsidere pe cele actuale.

Stine Gam şi Enrico Fratesi care alcătuiesc duo-ul danezo-italian cunoscut sub numele de GamFratesi, au cunoscut din proprie experienţă cât de dificil este pentru tinerii designeri să debuteze în carieră. De aceea, au susţinut cu entuziasm să participe în calitate de membri ai juriului la concursul VELUX International Design Award pentru care perioada de înscriere se încheie la finalul acestui an.

O oportunitate pentru descoperirea de talente
„Concursurile de design sunt exterm de importante,” afirmă Fratesi, “pentru că oferă accesul studenţilor designeri către companiile comerciale. Cine are idei bune – însă nu dispune de relaţii sau bani pentru a le susţine – are ocazia prin aceste concursuri de a-şi etala talentul şi de a dezvolta relaţii de colaborare cu diverşi producători privaţi. Chiar şi cei care nu câştigă premii beneficiază de experienţa acumulată cu această ocazie.”

Cei doi designeri şi-au făcut debutul în domeniu tocmai în urma unui astfel de concurs. De la începutul carierei şi până în prezent lucrurile s-au derulat cu rapiditate pentru GamFratesi. Chiar dacă sunt încă tineri, şi-au câştigat o poziţie solidă în industrie şi semnează deja colecţii de mobilier create împreună cu firme ca Ligne Roset, Casamania şi Gubi.

“Concursul VELUX International Design Award este interesant pentru noi pentru că ne provoacă să privim din alt unghi obiecte pe care le vedem zilnic în locuinţe şi birouri. Într-adevăr, rulourile decorative şi parasolare au o funcţie importantă într-o încăpere – ele controlează accesul luminii naturale în interior şi ne ajută să stabilim graniţele dintre mediul interior şi cel exterior. Mai mult decât atât, ele au potenţialul de a facilita interacţiunea armonioasă dintre lumină, mobilă, materiale şi texturi.”

Abordări diferite în fiecare ţară Europeană
Având naţionalităţi europene diferite, cei doi designeri înţeleg faptul că abordările şi interpretările cu privire la rulouri şi jaluzele pot fi diferite în funcţie de ţară. ”Soarele este foarte puternic în sudul Europei, aşa că produsele parasolare sunt o necesitate pentru filtrarea luminii. Tot aici, există şi tradiţia de a proteja vizual interiorul unei locuinţe. În Scandinavia în schimb, lucrurile stau invers. Ferestrele de dimensiuni mari sunt stipulate prin lege, iar oamenii sunt mult mai obişnuiţi să îşi deschidă vizual locuinţele către exterior – atât din punct de vedere arhitectural cât şi social.”

GamFratesi speră că acest concurs organizat la nivel european să expună pe larg tradiţiile şi experienţele diferite privind utilizarea produselor decorative sau de protecţie solară deoarece studenţii vor explora şi prezenta idei care se nasc din propriile experienţe. În plus, sunt nerăbdători să cunoască ideile noi care se vor naşte cu această ocazie, tinerii designeri fiind mult mai puţin influenţaţi de ideile preconcepute referitoare la rulouri decorative şi parasolare în ţările de origine. Se prevăd soluţii complet noi şi inovative.

“Noi nu credem neapărat în curente,” a continuat Fratesi, “însă existe linii de dezvoltare care par să conducă în aceeaşi direcţie. Una dintre acestea se referă la calitate în mod special. Criza economică recentă ne-a făcut să ne dorim produse care durează mai mult şi să alegem acum mai mult ca înainte produse de o calitate superioară. O altă direcţie pe care am observat-o este cea de revenire la materiale naturale şi de simplificare. Materialele şi culorile naturale – în comparaţie cu cele glossy – sunt tot mai des întâlnite în cazul textilelor.”

Regândirea modelelor de rulouri decorative şi de protecţie solară
Conform celor declarate de reprezentanţii VELUX, concursul VELUX International Design Award exprimă înclinaţia continuă a companiei de a experimenta în vederea dezvoltării de noi produse. Compania VELUX se bazează pe ideea originală că un experiment este mai util decât o mie de păreri. Se speră ca prin acest concurs, se va vedea modul în care cea mai nouă generaţie abordează redefinirea rulourilor decorative şi parasolare prin experimentare. În plus, se doreşte ca tinerii designeri să înveţe cât mai mult în urma punerii în practică a creativităţii lor într-un mod liber şi în limita unor cerinţe clare.

Concursul VELUX International Design Award va evalua proiectele participante prin prisma a patru criterii: inovaţie, calitatea vieţii, sustenabilitate şi potenţial de aplicabilitate.

“Calitatea vieţii este un aspect foarte important pentru un designer, ” crede Fratesi. “Vrem să creăm obiecte care să îi facă pe oameni să se simtă bine. Sustenabilitatea este un element esenţial care trebuie inclus în produs; nu înseamnă neapărat că se vor folosi doar materiale reciclabile, însă materiile prime trebuie folosite astfel încât reziduurile să fie minimizate iar refolosirea materialelor să fie maximizată. Inovaţia vine din inimă şi credem că mulţi studenţi se vor gândi nu doar la noi materiale ci şi la noi forme şi mesaje cu înţelesuri inedite care vor aduce un suflu fresh. Potenţialul de aplicabilitate, de valorificare este un aspect unde studenţii designeri nu au acumulat exterienţă, însă va fi rolul juriului să îl descopere şi să îl evalueze.”

“Având participanţi din întreaga Europă, ne aşteptăm ca acest concurs să propună noi modele revoluţionare de rulouri decorative şi parasolare”, concluzionează Fratesi. ”Cine ştie, este posibil ca unii dintre studenţi sa vina cu o perspectiva noua asupra modului nostru de a privi de interior spre exterior si din exterior in interior! ”

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0