fbpx

După 200 de ani, „white cube” într-o fostă fabrică: Galeria Cukrarna, Ljubljana

ARHITECTURĂ: Scapelab TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Miran Kambič

Cukrarna e o fostă rafinărie de zahăr din Ljubljana, Slovenia, construită la 1828 și distrusă într-un incendiu în 1845, locul devenind apoi, pe rând, fabrică de tutun, de textile, cazarmă, adăpost pentru oamenii străzii sau rezidență temporară pentru poeți și scriitori. Clădirea e monument istoric, iar toate aceste straturi de memorie culturală pe care le conține aveau nevoie de o viziune arhitecturală integratoare, contemporană. În urma unui apel internațional de proiecte, lansat de primăria Ljubljana, studioul Scapelab a fost ales să regândească acest gigant industrial și să-l transforme într-un spațiu de artă multifuncțional.

Ideea intervenției a fost de a dezveli interiorul, pentru a-i pune în evidență dimensiunile impresionante, și de a păstra ceea ce era mai valoros și mai emblematic – carcasa, învelișul istoric al clădirii. Parterul funcționează ca extensie a spațiului public, invitând vizitatorii să cuprindă dintr-o privire imensitatea ansamblului, a cărui ordonare e dată de volumele învelite într-o rețea metalică albă și suspendate la înălțimi variate.

 

Acestea sunt zonele destinate expozițiilor și au fost concepute ca niște „white cubes” de diferite proporții. Din loc în loc, aceste micro-galerii sunt străbătute de suprafețe transparente ce oferă vizitatorilor perspective neașteptate asupra întregului spațiu. Modelul perforat al „pielii” din metal e atât o construcție estetică, bazată pe repetiție ca marcă a moștenirii industriale, cât și un mecanism pragmatic, ce asigură acustica sălii și susține sistemele de iluminat și de ventilație.

Noul centru artistic beneficiază și de zone dedicate performance-urilor, atelierelor pentru copii, conferințelor sau altor activități educaționale, precum și de un bar și o scenă, pentru serile în care spațiul devine club de jazz.

 

Proiectul Cukrarna reprezintă un adevărat eveniment pentru infrastructura culturală și arhitecturală a Ljubljanei, regenerând o zonă de la marginea centrului orașului ce rămăsese abandonată. De altfel, intervenția a fost deja distinsă cu câteva premii europene, printre care Marele Premiu de la Bienala Balcanică de Arhitectură 2022.

PROIECT: Cukrarna; AMPLASAMENT: Ljubljana, Slovenia; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1870 mp; ARHITECTURĂ: Scapelab; STRUCTURĂ: Elea IC; CONSULTANȚĂ SUSTENABILITATE: EN PLUS; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0