fbpx

EAN Clinic. O galerie de artă dedicată actului medical într-un cartier istoric

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: NOI Studio TEXT: NOI Studio FOTO: Ovidiu Micşa, ADMO Studio PREZENTAT DE: LemnArtis

Amplasată într-un context cu o bogată istorie, într-un vechi cartier evreiesc din Iaşi, noua clinică de stomatologie, chirurgie și estetică maxilofacială este amplasată la parterul unei case de mici dimensiuni, veche de aproximativ 100 de ani. Provocările principale ale proiectului au constat în stabilirea unui dialog între interiorul clinicii și caracterul istoric al clădirii şi al contextului, și în integrarea tuturor funcțiunilor specifice într-un spațiu limitat, respectând fluxurile și normele în vigoare.

O cheie în stabilirea direcției în care proiectul avea să se îndrepte a venit din partea beneficiarilor. Aceștia și-au dorit un spațiu care să faciliteze o relaționare mai personală între doctor și pacient, renunțând la modelul tipic de recepție, precum și să integreze în spațiile comune o serie de lucrări de artă din colecția personală. Cele două cerințe combinate au constituit baza conceptului general al proiectului: o „galerie de artă” dedicată actului medical, cu nișe de alamă, unde pacientul este prețuit prin integrarea sa în scenografia spațiului. Astfel, pacientul devine parte a scenariului pe măsură ce interacționează cu diferitele spații din cadrul clinicii.

EAN Clinic - print (34)

Pentru definirea și codarea cromatică a interioarelor, au fost alese culori prezente în cadrul lucrărilor de arte expuse. De exemplu, nuanța puternică de fucsia a fost asociată cu imaginea unei răni deschise, prin urmare a fost atribuită sălii pentru consultații. Pentru spațiile încărcate de tensiune a fost ales albastrul, culoare asociată calmului și relaxării. El este prezent în locurile unde pacientul și personalul se pregătesc pentru intervenție, regăsindu-se ca accent în recepția unde se discută planul de tratament și ca fond copleșitor pentru spațiile de transfer către sala de tratament. Albul imaculat a fost, în mod natural, atribuit sterilizării și sălii de intervenție, cu scopul de a reflecta actul medical lipsit de compromis. Continuând și tema galeriei de artă, accentul mineral din sala de intervenție trimite în mod subtil către imaginea atelierului unui sculptor.

EAN Clinic - print (29)

Cu respect față de context, noua intervenție se lasă ușor citită în relație cu vechiul tavan prin intermediul cromaticii, al proporțiilor și prin utilizarea contemporană a profilelor decorative care intră în dialog cu cornișa existentă. În final, puntea dintre istorie și prezent este întărită prin intermediul luminii bidirecționale oferite de corpurile de iluminat suspendate.

EAN Clinic - print (33)

PROIECT: EAN Clinic; AMPLASAMENT: Iași; SUPRAFAȚA UTILĂ: 70 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: NOI Studio; MOBILIER: LemnArtis; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #216 / Lina Ghotmeh Architecture/ octombrie-noiembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0