Eleganţă atemporală. Marble Loft by AXS Studio

Cu o suprafaţă utilă de 110 mp, acest loft situat într-o vilă P+2 din zona Floreasca a Capitalei a fost desemnat marele câştigător al Big See Interior Design Award 2020.  El este compus dintr-un hol de acces, o zonă de zi open space (cu living, dining şi bucătărie), dormitor şi baie, elementul care defineşte şi unifică întreaga amenajare fiind marmura naturală model Calacatta Gold, ce creează o imagine elegantă şi sofisticată.

Conceptul de amenajare a pornit de la dorința de a crea un spațiu de o eleganță atemporală, unde materialele naturale precum marmura şi lemnul stau alături de tonuri neutre de bej și gri, pe un fundal alb, pur, care conferă luminozitate și evidențiază rafinamentul și aspectul prețios al materialelor. Stilul dominant este unul contemporan-eclectic, îmbogățit cu elemente clasice reinterpretate, precum profilele decorative și parchetul model Chevron, pentru a crea o atmosferă de căldură și confort în întreaga locuință.

Prima perspectivă asupra interiorului, deschisă chiar din zona de intrare, surprinde însuşi centrul de greutate al amenajării, un șemineu încastrat într-un corp voluminos, dezvoltat pe întreaga înălţime a open space-ului şi îmbrăcat integral în marmură Calacatta Gold. În jurul acestuia se conturează într-un mod armonios zonele de living, dining și bucătărie. La rândul său, zona de living conţine două subzone, prima situată în faţa șemineului şi conţinând două fotolii într-o nuanţă bogată de albastru închis, şi a doua, dominată de canapeaua generoasă, rezervată pentru socializare şi entertainment.

Bucătăria este delimitată vizual de restul zonei de zi printr-un un corp tip insulă, placat, asemenea şemineului, cu marmură Calacatta Gold, în timp ce zona de dining, este compusă dintr-un set de mobilier cu scaune din catifea într-o nuanţă caldă de gri și o masă rotundă cu blat alb din marmură naturală și picioare din lemn masiv. Element crucial în amenajare, lumina naturală pătrunde cu abundență în spatiu prin numeroasele ferestre înalte şi prin luminatoarele amplasate în aşa fel încât să scoată în evidență suprafața prețioasă a marmurei.

Unul dintre pereții din zona de open space este placat cu lamele de lemn, poziționate vertical, pentru a accentua senzaţia de profunzime şi a scoate în evidenţă înălţimea generoasă a spaţiului de zi. De asemenea, el marchează în mod subtil trecerea din zona de zi către cea de noapte, cu texturi mai calde. În dormitor, fundalul alb, luminos, evidențiază mobilierul glam – patul matrimonial capitonat, realizat în întregime din catifea, şi pouf-urile viu colorate. Ceramica folosită pentru placarea pereților şi a pardoselii din baie are un model asemănător cu cel al marmurei din zona de zi, păstrând unitatea întregii amenajări şi generând un contrast plăcut cu textura caldă a mobilierului din placaj MDF în nuanţă de lemn natural.

Astfel, în întregul apartament se regăsesc captivante jocuri de texturi, alăturarea dintre marmură naturală, lemn și țesături fine conferind individualitate și dinamică fiecărui spaţiu în parte şi respectând, în acelaşi timp, continuitatea stilistică a conceptului.

PROIECT: AXS Studio – Architecture & Design, arh. Sonia Troancă, arh. Andrei Crăciun; FINALIZAT: 2020