Un spaţiu demn de un artist. Epitet Residence, Cluj Napoca

Situată în Cluj-Napoca, oraş cunoscut pentru comunitatea sa artistică vibrantă, Reşedinţa Epitet aduce omagiu creativităţii şi spiritului boem, combinând influenţele industriale şi accentele retro cu o multitudine de texturi şi cu picturi murale de dimensiuni mari. Exuberant şi, în acelaşi timp, temperat, spaţiul se doreşte a fi unul de refugiu din calea tumultului oraşului, dar nici pe departe unul al izolării, perspectivele spectaculoase deschise asupra peisajului urban înconjurător oferind un prilej constant de dialog între universul interior şi cel exterior, precum şi o sursă de inspiraţie.

Fundalul neutru, cu tonuri deschise de gri, plasat într-un contrast plăcut cu nuanţa mai închisă a pardoselii cu aspect de lemn antichizat, unifică încăperile şi permite inserarea de elemente diverse, precum şi armonizarea unor texturi atât de diferite precum lemnul, pielea şi metalul.

Primul nivel al reşedinţei este un open space generos, ce reuneşte în mod armonios funcţiunile specifice zonei de zi – living, bucătărie şi dining. Dacă bucătăria este ergonomică şi strict funcţională, fără a neglija, însă, detaliile, zona de dining este dominată de masa cu blat de stejar cu margini nefinisate, ce creează impresia că ar pluti deasupra cadrului metalic, impresie dublată de prezenţa scaunelor din plasă metalică, inspirate din designul anilor ’50. Bancheta din lemn vechi, dulapul pentru sticlele de vin şi aplica din cupru sunt doar câteva dintre elementele care transformă ambianţa într-una industrial chic. În schimb, zona de living, deschisă către terasă şi oraş, contrabalansează atmosfera bucătăriei printr-o cromatică mai caldă şi texturi moi, dar păstrează elementele metalice, creând, astfel, un sentiment de continuitate între cele două spaţii.

Zona de noapte de la etaj este compusă din cameră de lectură, dormitor matrimonial şi baie. Mobilierul din camera de lectură este minimal, dar de efect, una dintre piese fiind o bibliotecă „deconstruită”, cu blaturi de lemn inserate într-un cadru metalic, formând o sofisticată compoziţie geometrică. Dormitorul matrimonial conţine un perete din cărămidă vopsită în alb, ce aduce un plus de textură şi, în acelaşi timp, lasă să „strălucească” obiectele de design din cadrul spaţiului – scaunul Charles Eames şi patul spectaculos, realizat special pentru acest proiect, cu o somieră din grinzi de lemn vechi de peste un secol.

PROIECT: arh. Ana Hodan, FINALIZAT: 2017