fbpx

Eveniment de excepţie în domeniul cărţii

În cadrul proiectului cultural „Cele mai frumoase cărţi din România 2013”, are loc evenimentul „O carte reuşită spune o poveste” având-o ca invitată specială pe Geraldine Lay, unul dintre cei mai apreciaţi profesionişti din domeniul designului de carte din Franţa. Evenimentul are loc vineri, 20 septembrie, la Institutul Francez din Bucureşti, şi constă din două secţiuni: masterclass şi discuţie publică deschisă.

Masterclass-ul va dura aproape 3 ore şi se adresează tuturor celor implicaţi în conceperea şi execuţia unei cărţi (graficieni, fotografi, editori, tipografi). Geraldine Lay va aborda subiectul cărţii obiect, cu exemplificarea modului de realizare a unor cărţi premiate în competiţiile de design de carte din Franţa. Temele abordate includ prezentarea meseriei de “fabricante” de carte, specificitatea rolului său în cadrul echipei editoriale, modul în care privim o carte frumoasă – studiu de caz: conceperea şi dezvoltarea cărţilor Sophie Calle, tendinţe actuale în realizarea cărţilor în mediul editorial francez şi internaţional. Geraldine Lay va discuta şi despre parcursul său artistic ca fotograf şi interacţiunea cu munca sa din editura Actes Sud.

Géraldine Lay este fabricant de cărţi frumoase la editura franceză Actes Sud (http://actes-sud.fr/ ) şi artist fotograf (www.geraldinelay.com). Născută în 1972 , a absolvit Ecole Nationale Supérieure de la Photographie în 1997.

Participarea la masterclass este gratuită, fiind posibilă doar în urma confirmării înscrierii, locurile fiind limitate. Cei interesaţi pot descărca “formularul de înscriere la masterclass” de pe siteul proiectului www.celemaifrumoasecarti.ro.

După ora 19.00 are loc a doua secţiune a evenimentului, deschisă publicului larg: o discuţie între Geraldine Lay şi 2 fabricanţi români de carte – Nicu Ilfoveanu şi Cosmina Chituc.

Câştigător al premiului pentru cea mai frumoasă carte la Gala Bun de Tipar 2012, Nicu Ilfoveanu se ocupă uzual cu fotografia şi filmul (www.ilfo.ro). Născut în 1975, a absolvit Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti în 2000.

Cosmina Chituc este membru fondator al Asociaţiei Culturale Idioma, dedicată exclusiv promovării şi încurajării cărţii de artă din România. Coordonator de proiecte şi comunicare în cadrul Square Media (laborator de ultragiclee large format print şi grafică de carte din Bucureşti) are o experienţă consistentă ca asistent curator şi asistent editor pentru diverse proiecte din zona artei contemporane româneşti.

Proiectul „Cele mai frumoase cărţi” 2013 este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Institutul francez din Bucureşti şi Federaţia Editorilor din România, cu sprijin financiar acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În cadrul proiectului, este în desfăşurare concursul naţional de design de carte – aflat în etapa de jurizare. Lista finaliştilor va fi anunţată pe 24 septembrie, premiile vor fi anunţate şi acordate în 4 noiembrie, cărţile câştigătoare vor fi expuse în perioada 4-8 noiembrie la UNA Galeria, Bucureşti. Cei interesaţi vor găsi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Proiectul este susţinut şi de UNArte – UNA Galeria, Clubul Ilustratorilor, Galeria Posibila, Asociaţia Idioma, Mkor, Librăria Kyralina, Librăriile Cărtureşti, Modernism, Artclue, Igloo, Radio România Cultural, Radio France International, Agressione, Arta Grafică.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0