fbpx

Expoziţia afişului cehoslovac de film ajunge la Bucureşti.

După Tokyo, Chicago, New York, Torino şi Viena, expoziţia afişului cehoslovac de film ajunge la Bucureşti.

Expoziţia de 101 afişe, ce va fi inaugurată joi, 15 noiembrie la ora 19:00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC), ilustrează un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 şi ’80 a fost una în care realizarea afişelelor de film nu era constrânsă de aşteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate. Deşi în cadrul unui regim politic restrictiv, arta afişului cehoslovac de film a atins apogeul artistic.

Expoziţia afişului cehoslovac de film ajunge la Bucureşti.

Designul de afiş a devenit un fenomen mondial doar în două ţări atunci – în Cehoslovacia şi Polonia. Ele se deosebesc de producţia de afiş de film din oricare altă parte a lumii, unde deja în anii ’50 afişele erau realizate de companii de relaţii publice, nu de autori” spune Pavel Rajčan, curatorul expoziţiei şi deţinătorul colecţiei de afişe.

Nu există un stil anume care să domine în afişe – în timp ce câţiva designeri au adoptat stilul puternic al minimalismului, alţii au împrumutat în mod liber din curente artistice, de la picturi clasice până la suprarealism şi pop-art.

Posterele erau realizate de unii dintre cei mai buni designeri ai timpului, într-o perioadă când computerele erau de neimaginat,” adaugă Rajčan.

Pentru expoziţia din Bucureşti Pavel Rajčan a pregătit o selecţie specială, care include şi 20 de postere cehoslovace realizate pentru filmele româneşti distribuite în cinematografe în anii ’70 şi ’80. ‚

„Oricine interesat de grafică, design, typography sau film nu trebuie să rateze această expoziţie. Veţi fi surprinşi de creativitatea afişelor, care nu se mai găseşte astăzi pe afişele de film, cu grafica făcută pe calculator şi pline de logo-urile partenerilor” spune directorul Centrului Ceh René Kubášek.

Expoziţia are câteva evenimente colaterale – un curs de istoria afişului de film care va avea loc vineri, 16 noiembrie, ora 20:00, la Centrul Ceh şi proiecţii regulate de filme ale noului val ceh, în fiecare joi, de la 17:00, la MNAC.

Expoziţia este o parte din cele peste 60.000 de postere din colecţia Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com) şi prezintă 20 de afişe pentru filme româneşti, 20 pentru filme cehe şi 61 pentru filme clasice universale.

Evenimentul este organizat de către Centrul Ceh Bucureşti în colaborare cu Terry Posters şi Muzeul Naţional de Artă Conteporană (MNAC). Staropramen este partenerul general al expoziţiei.

Alţi parteneri sunt BeWhere, 24FUN, Graphicfront.ro, Zeppelin, feeder.ro, Igloo, RFI şi BRD.

Expoziţia va dura între 15 noiembrie şi 15 ianuarie 2012, la etajul 4 al MNAC (Str. Izvor 2-4 / Palatul Parlamentului – acces din Calea 13 Septembrie). Program: miercuri – duminică, între 10 şi 18:00.

Pentru mai multe informaţii, imagini şi interviuri, vă rog să o contactaţi pe Iulia Ţurcanu la Centrul Ceh // tel: +40 724 352 927, email: turcanu@czech.cz

Facebook event. http://www.facebook.com/events/487768227923820

Blog: http://www.czech-it.ro/czechoslovak-film-poster.html

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0