fbpx

Expoziția AJAP 2016. Forțele tinere ale arhitecturii

Progresul arhitecturii nu constă în inovația sau în despărțirea de trecut cu orice preț, ci în forța imaginației și a capacităților acestei meserii de a transforma construcțiile deja existente. Aceasta este profesiunea de credință a 20 de tineri arhitecți și arhitecți peisagiști francezi ale căror idei originale de transformare a vechiului în nou, în respectul spiritului obiectului inițial, pot fi descoperite între 13 decembrie 2017 și 19 ianuarie 2018 la sediul Ordinului Arhitecților din România, filiala București (strada Sfântul Constantin nr. 32). Proiectată și realizată de Cité de l’architecture & du patrimoine, în parteneriat cu Institutul Francez, expoziția Albumele Tinerilor Arhitecți și Arhitecți Peisagiști (AJAP) face astfel o escală în România, în cadrul unui mare turneu internațional. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, filiala București.

Conceptul acestei expoziții – un fel de mare „catalog” reunind lucrările a 15 arhitecți și 5 arhitecți peisagiști – este inedit și compact. Amintind de ambianța cabinetelor de curiozități (și ale lor colecții eterogene și neobișnuite) sau ale camerelor cu minunății (un fel de arhive de amintiri și obiecte memorabile) pe care le reinterpretează într-o manieră contemporană, expoziția e un dialog între multiple dimensiuni – intimitate, distanță, public, privat, insolit, obișnuit. Plecând de la întrebarea aparent banală „unde, pe ce teren care lucrați?”, Albumele Tinerilor Arhitecți și Arhitecți Peisagiști propun câteva exemple de bune practici ; în același timp, expoziția nu se abate nici ea de la cele câteva imperative care se regăsesc în toate proiectele tinerilor arhitecți – conversiuni care respectă contextul construcțiilor existente, ocrotirea mediului înconjurător, utilizarea unor materiale ușoare, economice și durabile.

Documentele, configurarea și elementele audio-vizuale ale expoziției compun o posibilă sinteză a tendințelor arhitecturii tinere din Franța, invitând, în același timp, la o reflecție asupra mutațiilor specifice domeniului care se operează actualmente în orașe și în spațiul public în general (atât în mediul urban, cât și în cel rural). De asemenea, expoziția oferă publicului  posibilitatea ”de a înțelege din interior transformările profunde cărora trebuie să le facă față, în acest moment, meseriile de arhitect și de arhitect peisagist, indiferent de generație. Singularitățile dar și legăturile create între acești tineri profesioniști, libertățile pe care și le asumă precum și vitalitatea care transpare din proiectele lor arată amploarea acestui proces de schimbare”, spune Karine Dana, curatorul expoziției.

Create în 1980, Albumele Tinerilor Arhitecți și Arhitecți Peisagiști (AJAP) sunt un concurs bienal organizat de Ministerului francez al Culturii și Comunicării, deschis tinerilor arhitecți și arhitecți peisagiști cu vârste sub 35 de ani, care au realizat un proiect sau au participat la un concurs de arhitectură în Franța.

Albumele sunt un premiu care vine să recompenseze douăzeci de tineri profesioniști și, totodată, o excelentă operațiune de promovare, un mijloc și un ajutor unic pentru arhitecții și arhitecții peisagiști la început de carieră de a accede la comenzi”, explică organizatorii.

Pe marginea acestui eveniment, unul dintre tinerii arhitecți ale căror proiecte figurează în expoziție va participa la un atelier de o săptămână care urmează a fi organizat de OAR și de Institutul Francez din București în ianuarie 2018.

Textele explicative ale expoziției sunt în limba engleză

Vernisaj, 13 decembrie 2017, la ora 19.30 – Ordinului Arhitecților din România, filiala București (strada Sfântul Constantin nr. 32, subsol, Hub A)

Orar de vizitare – luni-joi – 8.30-17.00 ; vineri – 8.30-14.30 ; sâmbătă, duminică – închis

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0