fbpx

Expoziția Éclat la Atelierul de Artă și Design Ghilduș

Atelierul de Artă și Design Ghilduș și showroom-ul Dizainăr au plăcerea de a vă invita sâmbătă 18 noiembrie 2023, ora 12:00, la sediul din str. Puțul cu Plopi 17, la vernisajul expoziției ÉCLAT, care va reuni lucrări din creația artiștilor Ion Pacea, Constantin Pacea, Dumitru Macovei, Mihaela Ghiga Atomei, Marilena Murariu, Costin Craioveanu, Paula Craioveanu și Alexandru Ghilduș.

Expoziția galeriei Atelier de Artă și Design Ghilduș reunește lucrări reprezentative deopotrivă pentru arta plastică (pictură, grafică) și decorativă (sticlă). Așa cum denotă titlul expoziției, „Éclat” (cuvânt francez din care au rezultat în română neologismele „a eclata” sau „eclatant”), criteriul de selecție al exponatelor ar fi efectul de luminozitate (limpezimea, transparența, forța acesteia), chiar dacă nu neapărat în sens dinamic, exploziv, cum o sugerează termenul originar, ci într-o accepție nuanțată, sugestivă. Astfel, luminozitatea picturii lui Ion Pacea este subordonată, în spirit modernist, binomului „formă – culoare”, în compoziții riguroase în care materiei îi sunt insuflate valori expresive remarcabile. Strălucirea lucrărilor sale este pur cromatică, rezultând îndeosebi din intensitatea nuanțelor de roșu în cazul naturilor statice, sau, în redarea peisajelor, din alăturarea albastrului cu albul. Cu toate că abordează, în bună măsură, o regie compozițională oarecum diferită, bazată pe efectul spontaneității, luminozitatea picturii lui D. Macovei nu diferă esențial de cea a operei lui Pacea, ea rezultând din juxtapunerea unor suprafețe intens colorate cu altele vibrate – soluție valabilă atât în cazul uleiurilor cât și al acuarelelor sale, în care compunerea formelor pendulează între explicit și sugestiv.

 

Deși format de timpuriu în atelierul și anturajul tatălui său, Dinu Pacea mărturisește că este mai degrabă adeptul hazardului și al imprevizibilului în artă. Inclusiv surprinderea atmosferei poate fi contradictorie în opera sa, cum se poate observa din lucrările expuse: pâlcul de copaci contorsionați este redat în lumini și umbre inegale, unele doar sugerate, în timp ce în curtea interioară adăpostind vase cu flori, mărginită de coloane, domină sentimentul de liniște și ordine indus de lumina calmă și egală ce învăluie formele.

 

Paula Craioveanu s-a exprimat adesea în pictură prin culori vii, strălucitoare. În lucrările expuse acum, însă (două piese de interior: o oglindă înconjurată de plante și un scaun) privirea ne este atrasă mai întâi de jocul arcuit, fluid al liniilor și apoi de cromatica estompată. ”Interioarele” sale trimit către un univers al lumii lăuntrice sau, cum artista însăși revela cândva către “un loc de refugiu  care îmi dă energia necesară să duc la bun sfârșit orice proiect”.

 

Fidelă pe parcursul întregii sale cariere culorilor reci, indiferent de tematica abordată, Marilena Murariu asociază tonalităților de violet, verde sau albastru ale „Arborilor” săi nuanțe de un roșu ardent ce conferă imaginilor o notă apocaliptică. Regia cromatică elaborată – focul pare a mistui nu doar copacii ci tot mediul înconjurător, învăluit în flăcări misterioase – se află în perfectă consonanță cu forma copacilor desfrunziți, sever stilizați, parcă spre a sugera extincția. 

 

Cunoscut pentru nonconformismul și extravaganța picturii sale, exprimată în maniera pop-artului anilor 60 și definită prin vigoare cromatică și elocvență formală, Costin Craioveanu este prezent în expoziție cu o imagine aparent întunecată. Cu toate acestea ochiul cvasi-exoftalmic reprezentat sugerează prin detaliile sale plastice – albul eclatant concentrat pe pupilă dar și răsfirat printre gene – forța luminii receptate și a celei oglindite spre afară.

 

Obiectele în sticlă create de Alexandru Ghilduș se adecvează poate cel mai bine ideii de „éclat” atât prin materia lor intrinsecă, menită deopotrivă a absorbi și reflecta lumina, cât și prin creativitatea inspiratelor forme. Fie ele compacte, riguros geometrizate, sau concepute din fragmente expresive, operele lui Alexandru Ghilduș încântă prin spiritul lor rafinat și stimulează dialogul vizual cu celelalte componente estetice ambientale.

 

Expoziția va fi deschisă până în data de 16 decembrie și este o ocazie unică de a descoperi, în același spațiu, o asemenea paletă de culori și de stiluri, aparent atât de diferite dar care, sub atenta selecție a curatorului galeriei, își dezvăluie frumusețea și chiar si-o potentează reciproc.

 

Cu ocazia vernisajului, Atelierul de Artă și Design Ghilduș a pregătit și o surpriza. Cinci lucrări din galerie vor face subiectul unei licitații ad-hoc, destinată celor prezenți la vernisaj, fără comision la cumpărare.

 

Link direct eveniment: https://bit.ly/VernisajECLAT_AADGhildus

 

***

 

Atelierul de Artă și Design Ghilduș (AAD Ghilduș) pune la dispoziția colecționarilor un loc de întâlnire și prezentare a propriilor colecții, invită artiști contemporani să expună lucrări deosebite și, în același timp, își propune să ofere urmașilor artiștilor posibilitatea de a le omagia și expune opera și de a-i ține prezenți în conștiința publicului.

Mihaela Ghiga Atomei
Constantin Pacea
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0