fbpx

Expoziția Fabulating About a Gelato Machine din cadrul Accelerator Brașov se deschide pe 10 noiembrie la Muzeul de Artă Brașov

Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) anunță vernisajul expoziției Fabulating About a Gelato Machine, ce are loc pe 10 noiembrie la Muzeul de Artă Brașov, Bulevardul Eroilor 21, între orele 18:00 și 21:00.

Expoziția marchează etapa de final a programului de mentorat și producție dedicat artiștilor emergenți, Accelerator Brașov, ce a luat startul în august, anul acesta.

 

Cei zece artiști care fac parte din program, Alexandra Boaru, Adrian Cojocaru, Alexandru Daniel Florea, Denis Flueraru, Iulia Jugaru, Mălina Moncea, Irina Motroc, Diana Roșca, Ioana Rusu și Anca Țintea investighează, în cadrul expoziției, mecanismele memoriei și cum, anumite evenimente din trecut, le-au influențat practica artistică. Fără a putea descrie în amănunt locul sau coordonatele exacte ale evenimentelor care au condus la formarea propriei identități, fiecare dintre cei zece artiști propune, în cadrul expoziției, perspectiva proprie asupra felului în care poveștile de viață sunt create în cadrul memoriei prin investigarea trecutului.

 

„Am purtat două pălării în cadrul proiectului Accelerator Brașov: cea de coordonatoare a programului de mentorat și cea de curatoare a expoziției de grup. Din rolul de curatoare aflată și ea la începutul carierei, am înțeles, mai bine, în cele două luni de lucru cu artiștii, cum pot crea un spațiu sigur pentru ca ei să-și dezvolte practica artistică. Din rolul de coordonatoare a programului de mentorat, mi-am dorit, alături de echipa proiectului, să le oferim artiștilor aflați la începutul carierei lor, instrumentele necesare pentru a evolua. Accelerator Brașov a plecat de la premisa că pregătirea dobândită în cadrul universităților din România nu este suficientă pentru ca tinerii artiști să-și poată dezvolta cariera cu succes. De aceea, am venit către ei atât cu cunoștințe teoretice legate de sistemul și piața artei contemporane, PR și comunicare în artă și relația curator-artist în cadrul laboratoarelor tematice, dar și cu exerciții practice în cadrul sesiunilor de mentorat,” explică Georgia Țidorescu, curatoarea expoziției și coordonatoarea programului de mentorat din cadrul Accelerator Brașov.

 

ACEP a susținut, încă de la începutul programului, zece artiști emergenți din România, selectați în urma unui apel deschis, prin:

 

 

  • Patru laboratoare tematice, ce au avut loc în perioada 18 – 21 septembrie la Muzeul de Artă Brașov. Teme principale: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare (susținut de Andrei Breahnă, manager cultural); Sistemul artei contemporane (Mihaela Chiriac, curatoare independentă); Relația dintre artist și curator (Susținut de Georgia Țidorescu, curatoare independentă); PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice (Ioana Chira, comunicator).
  • Sesiuni de mentorat unu-la-unu cu cei patru mentori: Andrei Breahnă, manager cultural, Ioana Chira, comunicator, Mihaela Chiriac, curatoare independentă și Georgia Țidorescu, curatoare independentă
  • Sprijin financiar pentru producția de noi lucrări ce vor fi expuse în cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine la Muzeul de Artă Brașov în perioada 10 noiembrie 2023 – 25 februarie 2024

Aflați mai mute despre Accelerator Brașov pe site-ul https://accelerator-mentorat.ro/brasov/.

Accelerator Brașov este un proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov.

 

Parteneri media: ArTeVezi, Curatorial, igloo, The Institute, IQads, RFI România, RRI, Zeppelin

 

***

 

Despre ACEP


Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

 

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

 

Despre Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov creează conexiuni între public, artă și artiști, fiind un spațiu dinamic de explorare, învățare activă și experimentare cu patrimoniul și creația contemporană. Echipa muzeului își asumă rolul de facilitator, din dorința de a contribui la schimbarea percepției publice eronate asupra muzeelor, conform căreia acestea reprezintă spații pasive, simple arhive de patrimoniu, propunând metode inovative de valorificare a acestuia și de promovare a artei contemporane.

 

Georgia Țidorescu, curatoarea expoziție
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0