fbpx

Expoziția Trans(a)parenţe

Descoperiţi arhitectura Europei Centrale şi de Est în expoziţia tematică Trans(a)parenţe

Locaţie: Centrul de Informare Turistică Sibiu şi holul Primăriei Municipiului Sibiu
Vernisaj: 9 iulie 2014
Perioada în care expoziţia poate fi vizitată: 9-30 iulie 2014

Program de vizitare:
Luni-Vineri 9:00 – 20:00
Sâmbătă şi Duminică 10:00 – 18:00

Fundaţia Arhitext design a realizat în 2013 expoziţia tematică Trans(a)parenţe, expoziţie care a reprezentat elementul central al Trienalei de Arhitectură East Centric 2013 care a avut această temă, cea a trans(a)parenţelor şi care s-a desfăşurat la Bucureşti între 10 şi 27 octombrie.

Moştenind o istorie comună, arhitectura regiuni Europei Centrale şi de Est, pe care expoziţia o prezintă, îşi defineşte astăzi identitatea prin revalorizarea resurselor locale şi prin raportare critică la tendinţele internaţionale mainstream.

Expoziţia este bilingvă (română-engleză) şi prezintă o selecţie de 98 de proiecte realizate în Europa Centrală şi de Est în ultimii 6 ani. 22 dintre proiectele expuse sunt din România, regăsindu-se în parcursul expoziţiei alături de proiecte din alte 19 tări din regiune. Proiectele au fost selectate de board-ul curatorial din mai bine de 200 de proiecte primite în urma unui open call public. În cadrul expoziţiei proiectele sunt împărţite în 4 categorii:

– Filtrări stilistice – la nivelul unor abordări stilistice, moderne şi contemporane
– Deschideri funcţionale – concordanţa expresiei arhitecturale cu programul / funcţiunea, prin apel la unele formule consacrate / recognoscibile
– Desprinderi estetice – atenţia acordată prelucrării formale / estetice
– Plăsmuiri materiale – recursul la tehnologie şi materiale contemporane

Expoziţia a luat naştere:

–         Ca exercițiu de articulare a unui demers critic privind fenomenul arhitectural contemporan din regiune.
–         Cu scopul de a (i)lumina, a face vizibile și lizibile, liniile de fugă / forță atât a discursului la nivelul obiectelor de arhitectură cât şi la nivelul abordărilor teoretice și critice.
–         Pentru identificarea unor demersuri şi discursuri cu particularităţile, nuanţele şi specificităţile locale / regionale, care ne-ar permite o mai uşoară / echilibrată comparaţie cu fenomenele arhitecturale de la nivel mondial.
–         Pentru identificarea, verificarea şi validarea unor răspunsuri / soluţii locale privind satisfacerea nevoilor şi aspiraţiilor specifice timpului şi contextului local / regional.

Proiectele, prezentate în mod complementar şi în catalogul expoziţiei, care poartă acelaşi nume, sunt însoţite şi de texte critice şi teoretice semnate de Sabin Borş, Ionuţ Butu, Mălina Conţu, Bogdan Ghiu, Augustin Ioan, Andreea Livia Ivanovici, Marko Sancanin, Dana Vais şi Arpad Zachi. Volumulul este bilingv, română-engleză, şi are 248 pagini.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0