fbpx

Extinderea unui fost atelier de artă din Chelsea

ARHITECTURĂ: VATRAA TEXT: Anda Zota FOTO: courtesy of VATRAA

În locuirea densă și densificată din vestul Londrei, unul dintre elementele principale cu care lucrează arhitectura este lumina, iar extinderea fostului atelier de artă și reconfigurarea sa într-o locuință a presupus, în primul rând, conturarea unui joc sublim de spațiu și lumină, în care suita de încăperi devine prilej pentru explorări atmosferice.

Densificarea (privită din punct de vedere istoric) a Londrei a lăsat în urmă insule urbane coagulate, în care orice nouă intervenție arhitecturală devine o misiune aproape imposibilă. În acest sens, majoritatea dezvoltărilor contemporane fie presupun extinderi ale existentului pentru a îmbunătăți calitatea utilizării spațiului, fie se încadrează în demersuri imobiliare ce urmăresc să atenueze investiția și efortul substanțiale necesare. În cel de-al doilea context se încadrează și proiectul de extindere și maximizare a spațiului de locuit, realizat de arhitecții VATRAA.

Limitările contextului nu au fost puține: clădirea existentă avea parterul complet nevitrat, singura sursă de lumină provenind dintr-un luminator al acoperișului mansardat. Pe de altă parte, accesul către întregul șantier era posibil doar printr-o galerie lată de 80 de cm, ceea ce a presupus ca fiecare element constructiv, împreună cu scara, finisajele și piesele de mobilier să fie proporționate astfel încât să poată fi manipulate cu ușurință prin acest intrând meschin.

Micului studio londonez cu supantă luminată prin acoperiș, existent inițial, i-au fost, practic, adăugați 87 mp locuibili, adică 4 dormitoare și spațiile tehnice aferente unei familii de 3 persoane. Limitările sitului au condus la o soluție arhitecturală introvertă, care privește către ea însăși. Astfel, spațiul obținut este unul intim, seren, scenografic prin aportul luminii. Un puț de lumină traversează subsolul și parterul clădirii, asigurând ventilare și iluminat atât pentru spațiile din parter, cât și pentru dormitorul matrimonial din subsol, care primește o curte minerală. Intervențiile de săpătură au trebuit  să fie realizate manual, in situ, atât datorită accesului limitat al utilajelor, cât și pentru a putea asigura liniște pe perioada construcției – făcând din curtea de lumină un martor al intervenției arhitecturale iscusite.

Casa devine, prin amprenta arhitecților, un organism complex, în care fiecare piesă este parte dintr-un corp întreg. Integrând un subtil joc de lumini și umbre, arhitecții creionează o atmosferă meditativă, un mediu solar în care mobilierul din stejar masiv și detaliile din oțel inoxidabil devin complementare finisajelor brute – pardoseli de beton, pereți cu tencuială, tavane din lemn, toate oferind o coerență sporită ambientului general.

O abordare holistică din punct de vedere al considerațiilor de mediu a fost necesară, astfel încât emisiile anuale de CO2 au fost acut îmbunătățite prin metodele constructive, dar și prin echipamentele alese. Imobilul este dotat acum cu pompă aer-apă cu recuperare de căldură, iar paleta redusă de tipuri de finisaje a făcut posibilă o aplicare facilă.

Nu a fost o mirare să aflăm că, pe parcursul șantierului, clienții au decis să transforme inițiala investiție imobiliară, pregătită să intre glorios pe piața apartamentelor de vânzare, în locuința lor: calitățile desăvârșite ale arhitecturii câștigate o transformă într-un bun imobil extrem de prețios.

PROIECT: Extindere și reconsolidare studio; AMPLASAMENT: Royal Borough of Kensington and Chelsea, Londra, Marea Britanie; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 147 mp; ARHITECTURĂ: VATRAA; STRUCTURĂ: Mbp; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #212 / Inteligența arhitecturală / februarie – martie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0