fbpx

Extinderi de spațiu public pietonal | Barcelona: o nouă diagonală verde

La Sagrera / Camí Comtal va fi, în chiar inima Barcelonei secolului XXI, o nouă zonă de promenadă pentru pietoni şi biciclişti – simbol al unei noi ere a unei metropole mai verzi şi sustenabile, precum şi legătură între mediul construit şi spectaculoasa natură înconjurătoare a Capitalei catalane.


Proiectul urbanistic în derulare La Sagrera / Camí Comtal este dezvotat de către studioul de arhitectură West 8. Camí Comtal este, practic, un parc liniar care uneşte malul mării (şi implicit şi centrul Barcelonei) cu munții din imediata apropiere. “Proiectul oferă o oportunitate unică de conectare a zonelor celor mai sălbatice ale Pirineilor catalani cu centrul oraşului. Parcursul verde al proeictului nostru ajunge în oraş prin valea naturală a râului Besós, spun arhitecții, şi este o generoasă zonă de umbră pentru pietoni, biciclişti şi skateri care pot descoperi astfel diferite peisaje de-a lungul cartierelor Sant Andreu şi Sant Marti, apoi de-a lungul parcului Clot înspre istoricele grădini Cuitadella şi, ca punct final, malul mării.”west8-camicontal-3dplan

Un nou parc

Camí Comtal este o veritabilă gură de aer proaspăt în freneticul oraş al lui Ildefons Cerdà, un contrapunct verde şi calm la traficul intens şi rapid al celeilalte Diagonale. Este, de asemenea, un parcurs de arhitectură, istorie, instalații urbane (noile fântâni din parcul Camí Comtal sunt un memorial al vechii, acum dezafectatei infrastructuri care, odată, aducea apa potabilă în oraş). Vizitatorii ajung, în parc, cu trenul (din oricare parte a Europei, pentru că statia feroviară care dă şi numele proiectului, La Sagrera, este în curs de transformare într-un nod de mare viteză); cu bicicleta, coborând din Pirinei; pe jos, din oraş. Platforma care va acoperi calea ferată şi zonele carosabile generează o arie verde de aproape 4 kilometri lungime şi o suprafață de 40 de hectare, fiind astfel cel mai mare parc urban al Barcelonei.west8-welcome-garden-section2


Un nou cartier

Districtul Sant Andreu îşi va dubla suprafața verde existentă. Integrarea, în zona de parc, a tuturor nodurilor de transport: stația pentru trenuri de mare viteză La Sagrera, stația de tren Sant Andreu Comtal, precum şi stații de metrou şi autobus) şi combinarea lor cu arii publice pentru sport, evenimente culturale şi recreere, va genera un pol de atracție care va unifica diverse zone din jur, Sant Martí, Sant Andreu sau zona Maquinista. Proiectul verde este secondat de un proiect pentru habitat (25 000 de noi case) şi comerț (presupus a genera 30 000 de noi locuri de muncă).


Layerele proiectului

“Proiectul La Sagrera / Camí Comtal se doreşte a fi o operațiune integrată fizic şi conceptual. Scopul este acela de a crea coeziune socială prin anunțarea unei identități teritoriale şi prin reducerea necesității de a parcurge distanțe lungi între casă şi locul de muncă, mai adaugă arhitecții. Activitățile terțiare sunt concentrate în poli specifici, în timp ce zonele locuit pi comerciale sunt dispersate pe întreaga arie. Gara La Sagrera este un nucleu de birouri şi hoteluri, profitând de avantajul accesibilității oferite de poziția centrală. Iar Maquinista shopping center, servind ca articulație şi punct de conexiune între Rambla 11 de Setembre şi Rambla Prim, este o construcție cu mare valoare simbolică.


http://www.west8.com/

http://www.barcelonasagrera.com/

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0