fbpx

FABER – terenul fertil al colaborării creative timișorene

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of FABER

Inaugurat în 2020 după aproape trei ani de lucrări și transformare, centrul cultural independent FABER din Timișoara ne dovedește încă o dată importanța vitală a recuperării și conversiei patrimoniului industrial care, sub auspiciile unei noi vieți, poate coagula forțe creatoare din diverse domenii, stimulând colaborarea și co-creația interdisciplinară.

În câte ritmuri pot pulsa multiplele vieți ale unui oraș? Ne gândim mai ales la fabrici și hale industriale care grație conversiilor din ultimii 5-10 ani au prins șansa unei noi pulsații. Altele, multe, încă așteaptă viziuni și comunități care să le reintroducă în viețile orașelor din care fac parte, dar nu este cazul fostei hale industriale din cadrul complexului AZUR (Timișoara) care a devenit FABER.

În 2017, un grup de antreprenori timișoreni (din domeniile IT, arhitectură, sociocultural) au demarat proiectul amintitei hale industriale devenite centrul cultural independent FABER: structura industrială a fost remodelată de către echipa de arhitecți de la FOR pentru a găzdui și a facilita efervescența unui ecosistem cultural al orașului. Din 2020 încoace, la FABER se intersectează în spirit creativ peste 20 de companii și echipe de freelanceri din domeniile creative, iar proiectul semnat de către biroul de arhitectură FOR s-a numărat printre cei trei finaliști europeni la categoria „Clădiri renovate în spiritul circularității” în cadrul premiilor New European Bauhaus 2021 și a fost nominalizată la Premiul european pentru arhitectură Mies Van Der Rohe. În 2022 echipa a fost premiată în cadrul Bienalei de Arhitectură BETA, iar în 2023 a fost inaugurat un nou spațiu expozițional de 750 mp, în cadrul parteneriatului cu AZUR, tot aici având loc și una dintre expozițiile din cadrul Bienalei Art Encounters 2023.

Între timp, la FABER s-au întâmplat și se întâmplă numeroase evenimente din sfera cultural-artistică (concerte, expoziții de artă, proiecții de film etc.), centrul având și două principalele linii de program – design și muzică (curatoriate de designerul și profesorul de design Martina Muzi și de Florin Unguraș, co-fondator al festivalului TMBase). În 2023, cea mai importantă desfășurare de forțe creative de la FABER a fost „Bright Cityscapes”, program aflat sub umbrela Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnică din Timișoara. Expoziții precum Mirroring the Ecosystem, Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord au pus în scenă la FABER instalații și cercetări care au adus laolaltă designeri români și internaționali, explorând, spre exemplu, „semnificația distanței prin disciplinele designului și arhitecturii” sau reflectând procesele industriale actuale din Timișoara.

Iar pentru momentele de relaxare și răsfăț gastronomic, există aici Ambasada, un bistro unde se strecoară inclusiv evenimentele culturale sau rezidențele de creație. Revenind la întrebarea de la început, putem afirma că FABER și-a regăsit grație noului suflu propriul ritm în viața activă a Timișoarei și în cadrul comunităților creative care se intersectează aici.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0