fbpx

Fantezie pariziană într-un apartament din Kyiv

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Rina Lovko Design Studio TEXT: Anca Rotar FOTO: Yevhenii Avramenko

Acest apartament, situat la etajul 4 al unei clădiri rezidențiale istorice din centrul Kyiv-ului, construită în 1905, reflectă fascinația beneficiarei pentru Paris și pentru imaginarul asociat capitalei franceze. Evitând cu îndemânare referința devenită deja loc comun a stilului așa-numit „Parisian chic”, echipa a mizat pe texturi naturale și pe o atmosferă delicată, aproape eterică, punctată de accente puternice, impresia generală fiind una de sofisticare nuanțată.

Dincolo de amplasamentul central, spațiul se bucură de lumină naturală din abundență și de o atmosferă calmă, grație orientării către un parc. Într-o primă fază, vârsta clădirii a dictat lucrări ample de renovare. Vechii pereți interiori din lemn, aflați într-o stare avensată de degradare, au fost înlăturați, iar parchetul original a fost, la rândul său, demontat, iar podeaua a fost modernizată prin introducerea unei structuri sudate turnate cu beton. Pereții structurali au fost, de asemenea, armați, și spațiul balconului a fost lărgit.

 

Dispunerea spațiilor urmează modelul clasic al anfiladei. Zona de intrare este compusă dintr-un coridor lung deservit de o depozitare, o baie pentru oaspeți și o zonă de servicii. La capătul acestuia, și înainte de intrarea în zona de living, se află bucătăria, a cărei amenajare se distanțează în mod conștient de aspectul standardizat al soluțiilor moderne. Aici, nișa din perete reprezintă o soluție aparte, ce contribuie la atmosfera atemporală.

Inima locuinței, livingul, este luminos și aerisit, creând impresia de spațiu vast, ale cărui limite se estompează. Dormitorul se dezvăluie odată cu deschiderea ușilor duble din lemn, iar baia, delimitată de acesta printr-o partiție de sticlă dublată de perdele din tul, constituie capătul de perspectivă, și un spațiu privilegiat în cadrul amenajării.

În ceea ce privește finisajele, pereții au fost tencuiți și s-a decis păstrarea aspectului texturat. În schimb, unghiul existent dintre aceștia și plafon – o soluție des întâlnită în cazul vechilor apartamente din Kyiv – a fost rotunjit, contrabalansând, astfel, aspritatea suprafețelor.

Deoarece parchetul din lemn constituia un element esențial pentru acest tip de interior, cel original, care nu a mai putut fi recuperat, a fost înlocuit cu unul din stejar, cu o vechime de aproximativ un secol, anterior restaurat cu atenție, pentru a lăsa vizibile urmele trecerii timpului.

_parchet_1_s11
_parchet_2_s44

Piesele de mobilier și decorațiunile, în mare parte vintage, întregesc senzația de spațiu poziționat în afara timpului și a reperelor geografice. Masa de marmură din living provine din Spania, iar oglinda cu ramă aurită, din Franța, amintește de atmosfera belle epoque. Însă, paseismul este evitat prin introducerea unor piese de design nordic, precum scaunele de dining create de Ilmari Tapiovaara pentru Asko, fotoliile din living sau comoda din dormitor.

Gipsul decorativ de pe plafonul din dormitor, lucrat de mână după ce a fost modelat 3D, este un alt detaliu de inspirație vintage, ce interpretează în cheie minimalistă un element definitoriu al interioarelor clasice.

În baie, marmura care îmbracă pereții din microciment este aceeași din care a fost realizată chiuveta, iar oglinda a fost, la rândul său, creată special pentru acest proiect.

PROIECT: Apartament Semerey; AMPLASAMENT: Kyiv, Ucraina; SUPRAFAȚA UTILĂ: 80 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Rina Lovko Design Studio; ECHIPA: Rina Lovko, Daryna Shpuryk; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0