„Fibre orientate” către deschidere protejată în Ecuador

_MG_9944cmyk-(1)

Izolarea ne-a făcut să fim deschiși și sperăm că nu numai în privința spațiilor în care ne putem întâlni… Că această „deschidere” a început să ne inspire și să ne influențeze este însă o certitudine, iar asta se întâmplă inclusiv în proiecte de amenajare de interior, cum este noul birou al unei firme care oferă servicii în domeniul tehnologiei din Guayaquil, Ecuador.

Pentru a-și pune în operă conceptul – o „reformă a materiei și culorii” –, arhitecții Juan Alberto Andrade și María José Váscones au mers pe separarea multiplelor funcțiuni ale spațiului, nerenunțând la deschidere și comunicare. Necesitățile clientului și dinamica de lucru a echipei a dictat personalitatea flexibilă și separarea cu ajutorul limbajului transparent pe care îl oferă sticla.

Într-un spațiu redus (80 mp) și-au găsit loc toate funcțiunile necesare: zonă de lucru, spațiu de meeting, showroom, chicinetă, grup sanitar. La un prim nivel, funcțiunile se disting grație culorilor tari (albastru clasic-bleumarin), care alternează cu tonurile naturale ale cimentului, placajului și cu albul.

Cel de-al doilea nivel al marcării diferențelor se remarcă prin versatilitatea mobilierului care, în spiritul trucurilor scenografice, reușește să se articuleze în rafturi, spații de depozitare, uși culisante și, mai ales, ferestre deschise către lumea întregului spațiului de lucru. Și ferestre din plafon până la podea găsim integrate în corpul din lemn de pin din care este articulată structura spațiilor de lucru.

 

O „casă în casă”, aceasta se mulează perfect pe dezideratul structurii deschise. În afară de sticlă, au fost folosite plăci din lemn de pin cu dimensiuni de 19 x 9 cm unite grație unui sistem de cepuri și adeziv alb, la care se adaugă elemente și partiții realizate cu plăci OSB. Lemnul se regăsește și în cazul altor obiecte de mobilier (funcționale sau decorative) în varianta colorată și lăcuită. Acestora li se adaugă prezența cimentului la nivelul podelei, iar caracterul deschis al amenajării merge până la expunerea instalațiilor de la nivelul plafonului.

Nu lipsesc nici micile detalii decorativ-artistice care să însuflețească cadrul: ghivece cu plante, desene înrămate, cărți. Minimalismul asumat este constanta amenajării denumite sugestiv de către arhitecți „fibre orientate”, care propune o abordare fresh, deschisă dialogului și schimbărilor pe care le traversăm.

***

Proiect: amenajare de interior birou; Amplasament: Guayaquil, Ecuador; Arhitecți: Alberto Andrade și María José Váscones; Colaborator: Cuqui Rodriguez; Suprafața: 80 mp; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #197_august-septembrie 2020

igloo_197-shop