Filme care strigă „arhitectură”
Nu mă consider un adevărat cinefil, cunoscător absolut al filmelor de nișă, însă din universul meu cinematografic, propun o serie de titluri excepționale care atrag cu precădere arhitecții și care dezvoltă subiecte sensibile legate de oraș, de mediul construit, starhitecți și altele. Am compus o listă de 5 filme de văzut și revăzut, perfectă pentru serile de vară și nu numai.
text de: Anda Zota
Filmul documentar al lui Andreas Dalsgaard, regizor și scenograf danez, vorbește despre cum orașul distruge calitatea vieții rezidenților săi, bazându-se pe ideile și teoriile lui Jan Gehl. Filmul studiază câteva orașe din zone diferite, punând în atenție faptul că mediul urban contemporan ar trebui să își fixeze atenția asupra cetățenilor, nu asupra serviciilor. Ipoteza pornește de la faptul că mai bine de jumătate din populația globală locuiește la oraș și că acest procent va atinge, cel mai probabil, 80% până în 2050. Astfel, designul unui oraș are cel mai puternic impact asupra calității vieții locuitorilor.
Tema orașului este puternic dezbătută de Jan Gehl, în titluri pe care le-ați găsit traduse în colecția igloobooks (out of stock de ceva timp, dar ne gândim serios la o reeditare, ce ziceți?). Tot în această direcție, un alt titlu de carte care ar acompania și completa structura filmului este Drept de Cetate – de la „orașul lume” la „orașul sfertului de oră” de Carlos Moreno, încă disponibilă aici.
Pentru mine, Julius Shulman este fotograful care mi-a deschis apetitul pentru arhitectura mid-century și care m-a condus către a-i studia pe Richard Neutra, John Lautner și Pierre Koenig. Regizorul Eric Bricken a compus un colaj de materiale video de secol 20, alături de animații care întregesc universul fotografiat de artist. Printre cele mai cunoscute imagini (probabil deja recunoașteți) este cea care prezintă Casa Case Study #22 din Los Angeles a lui Pierre Koenig, ilustrată superb și în documentar.
Cunoscut și ca „Bătălia de la Andorra” (glumesc), filmul prezintă competiția pentru Muzeul Național de Artă din Andorra, la care au participat starhitecți precum Jean Nouvel, Frank Gehry, Zaha Hadid și alții, implicați într-un fenomen care transcede profesia și devine eveniment social, politic, cultural. Documentarul poate fi clasificat ca un thriller intens, un reportaj etnografic sau un film de cult în jurul arhitecților iconici, acțiunea producându-se în momentul dramatic în care dezvoltările imobiliare au provocat o criză globală.
4. Koyaanisqatsi (1982)
Koyaanisqatsi este o meditație vizuală produsă și regizată de Godfrey Reggio, despre cum tehnologia produce ravagii în mediul natural. Compoziția cinematică este formată din segvențe de portret, time-lapse sau slow-motion, având în centru diferite personaje sau peisaje din Statele Unite, însuflețite de un soundtrack imersiv realizat de Philip Glass. Filmul nu atinge specific teme precum schimbări climatice sau impactul globalizării, însă rămâne un punct de plecare pentru a reflecta asupra pericolelor globale contemporane și asupra legăturii dintre natură și omenire, la scară largă.
5. Kochuu (2003)
O altă producție imersivă, Kochuu prezintă interviuri cu arhitecții Tadao Ando și Sverre Fehn, câștigătorii Premiului Pritzker, cât și cu Toyo Ito, Juhani Pallasmaa și alții, pe tema înrădăcinării arhitecturii japoneze în tradiția constructivă a țărilor din Nord. Filmul pornește de la crearea unui fir roșu între omul modern și filosofiile antice, aducând la lumină aspecte importante ale arhitecturii japoneze, precum diluarea limitei dintre interior și exterior, evitarea simetriei și folosirea ritmului, tehnologii de construcție modulară, relația simbiotică dintre apă, lumină și natură.
Și încă o mini serie de recomandări:
🌸 Malcom and Marie, cu Zendaya și John David Washington și cu minunata Caterpillar House din California, de Feldman Architecture.
🌸 The French Dispatch, de Wes Anderson
🌸 Ex Machina și superbul hotel din Novergia
🌸 și desigur Parasite (pe care l-am revăzut de 6 ori deja)