fbpx

FLORA. Observatorul din inima pădurii

ARHITECTURĂ: Institutul pentru Arhitectură Avansată din Catalonia (IAAC) TEXT: Anca Rotar FOTO: Adrià Goula

Institutul pentru Arhitectură Avansată din Catalonia (IAAC) a construit, în Parcul Natural Collserola din zona metropolitană a Barcelonei, o structură ce permite observarea naturii și a coronamentului pădurii. Dezvoltat de o echipă de studenți și cercetători din cadrul programului de Masterat “Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB)” al IAAC, Forest Lab for Observational Research and Analysis (FLORA) constituie un prototip ecologic interactiv ce poate fi reprodus și adaptat cu ușurință în orice zonă de pe Glob. Proiectul a fost inspirat de activitatea de pionieriat a biologului american Margaret D. Lowman în cercetarea coronamentului pădurilor, prin intermediul baloanelor cu aer cald și al pasarelelor suspendate.

Considerat a fi cel mai extins spațiu verde din zona metropolitană a Barcelonei și acoperind peste 8.000 de hectare, Parc de Collserola constituie principala destinație pentru o escapadă în pentru locuitorii din orașele învecinate. Situat într-un lanț muntos și la mică distanță de mare, el este acoperit de păduri de pin de Alep, cu un total de peste 10.000 de milioane de arbori. În afară de aceștia, aici cresc mai mult de 1.000 de specii diferite de plante și își au casa exemplare din aproximativ 190 de specii de vertebrate. Acesta este mediul în care echipa IAAC a construit Forest Lab for Observational Research and Analysis (FLORA), care va găzdui, pentru scurte perioade de timp, cercetători care vor studia biodiversitatea locală și modul în care schimbările climatice influențează parcul natural.

FLORA este o structură din lemn solid, cu o înălțime peste 8,5 m. Materialul necesar construcției a fost obținut local, pentru a elimina necesitatea unui lanț de aprovizionare, el provenind de la șaptezeci de arbori de pin considerați invazivi în baza Planului de management durabil aprobat pentru Parcul Natural Collserola. Lemnul obținut de la acești arbori a fost prelucrat de către membrii echipei, folosind echipamentul disponibil în cadrul Laboratoarelor Valldaura, pentru a obține panouri din cherestea laminată încrucișată (CLT), grinzi din glulam (lemn lamelat încleiat) și elemente din lemn masiv.

Toate componentele au fost realizate individual și apoi asamblate cu ajutorul unei macarale, în cadrul unei secvențe de instalare extrem de complexe. Partea centrală a construcției, realizată din CLT, se sprijină pe patru stâlpi din glulam cu baza de 30 x 30 cm. Pasarelele, cea mai lungă dintre care măsoară aproximativ 12 m, au fost, de asemenea, realizate din glulam. Structura este protejată de două straturi de panouri din plută naturală, care asigură izolarea termică și fonică, și înconjurată de o plasă proiectată digital și apoi țesută de mână. Dincolo de rolul de camuflare, aceasta permite plantelor să crească de-a lungul său, pentru a estompa prezența structurii și a minimiza impactul său asupra faunei sălbatice din jur. Oferind suficient spațiu de lucru și de observație pentru o ședere temporară, FLORA este dotată cu stație meteo, radio pentru monitorizarea păsărilor și echipament pentru proiecții.

PROIECT: Forest Lab for Observational Research and Analysis (FLORA); AMPLASAMENT: Laboratoarele Valldaura ale Institutului pentru Arhitectură Avansată din Catalonia, Parcul Natural Collserola, Spania; AUTORI: Institutul pentru Arhitectură Avansată din Catalonia (IAAC); COORDONATORI PROIECT: Vicente Guallart, Daniel Ibañez; ECHIPA: studenții programului de Masterat “Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB)”, promoția 2021/22: Andrea Paola Rubio Paredes, Leif-Andres Vallecillo Riksheim, Lillian Wanjiru Beauttah, Pablo Rafael Herraiz García de Guadiana, Prachi Agarwal, Rachael Margaret Verdugo Pelaez, Romain Jacques Kenny Russe, Roshni Chirag Shah, Shagun Modi, Zani Kerubo Gichuki, Iletutu „Tutu” Ibiyemi Awosika, Kshitij Ramlal Sarote, Mónica Irene Pérez Rivera, Prasidh Choudhary, Agnieszka Szklarczyk, Pongpol Punjawaytegul, Suwapat Rodprasert, Anton Hofstadt; MANAGEMENT LABORATOARELE VALLDAURA: Laia Pifarré; ASISTENȚI: Bruno Ganem, Alex Hadley, Gustavo Escudero; CONSULTANȚI: Marziah Zad, Miquel Rodriguez, Elena Orte, Guillermo Sevillano, Ignasi Caus, Miguel Nevado; SPONSORI: Tallfusta, Alberch, Heco Schrauben Ibérica; PROIECT SUSȚINUT DE: Consiliul local Cerdanyola del Vallès; VOLUNTARI: Marilia Fernandez Lockwood, Philipp Wienkämper; FINALIZAT: 2023

 

Descoperiți noi perspective asupra relației dintre arhitectură și peisaj în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0