fbpx

Frédéric Bonnet. Materiale în construcţie

Următorul invitat al Atelierelor Deschise de Arhitectură este Frédéric Bonnet, nume cunoscut datorită preocupării sale pentru arhitectura durabilă şi relaţia dintre context şi materialele folosite în construcţie. Conferinţa sa va avea loc pe 16 decembrie, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (str. Academiei nr. 18-20), de la ora 18:30 şi va trata subiectele amintite mai sus, arhitectul prezentând, în acelaşi timp, o serie de proiecte realizate.

Prin activitatea sa, Frédéric Bonnet îşi propune să combată ideea preconcepută conform căreia economia de mijloace ar reprezenta o constrângere a creativităţii arhitectului. În viziunea sa, tehnicile vernaculare reprezintă o moştenire extrem de importantă, ce trebuie valorificată. Ele restabilesc un echilibru primordial între om şi natură, unde pe primul plan nu mai este respectarea desenului, a proiectului iniţial, ci integrarea în context şi folosirea resurselor locale. Astfel, arhitectul devine responsabil de dezvoltarea savoir-faire-ului şi a economiei construcţiei. Această abordare permite stabilirea de relaţii între nou şi vechi, fără a copia propriu-zis formele vernaculare, dar făcând apel la legăturile profunde pe care actul de a construi îl stabileşte între diversele obiecte. Pe scurt, este o metodă de a conserva patrimoniul construit, fără a-l „muzeifica”.

Filosofia lui Frédéric Bonnet se reflectă în numeroasele proiecte de anvergură realizate de arhitect, toate dovedind un respect deosebit pentru sit. Dintre acestea, amintim amenajarea parcului Ereta del Benacantil în Alicante, Spania şi pe cea (în desfăşurare) a centrului oraşului Saint-Etienne, precum şi o serie de proiecte de locuinţe colective cu caracter sustenabil la Amilly (centrul Franţei) şi în apropiere de Toulouse. Având în vedere că în ultimul timp s-a putut constata un interes din ce în ce mai mare al arhitecţilor români pentru soluţiile oferite de tehnicile tradiţionale, conferinţa pe care Frédéric Bonnet o va susţine pe 16 decembrie, cu intrare liberă, constituie un eveniment important pentru toţi specialiştii în arhitectură şi construcţii, precum şi pentru studenţi. Aceasta va fi completată de un atelier dedicat exclusiv studenţilor, pe 17 decembrie (accesul se va face pe bază de înscriere, condiţiile fiind publicate pe site-ul Institutului Francez din Bucureşti).

Frédéric Bonnet. Materiale în construcţie

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0