fbpx

„Fresa” (Căpșună), un proiect de arh. Oana Stănescu, în Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico

Între 27 aprilie și 2 mai 2023 are loc în orașul Logroño, din Spania, cea de a noua ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico, iar România este din nou prezentă cu instalația Fresa (Căpșună) realizată de arhitecta Oana Stănescu.

Participarea României la această amplă manifestare internațională este posibilă prin Institutul Cultural Român Madrid, partener al festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

 

Lucrarea Fresa va fi amplasată în Plaza Sfânta Ana, având în fundal Biserica de Santa María de Palacio și Parcul copiilor, și va rămâne acolo ca un simbol – o ODĂ adusă locuitorilor și vizitatorilor din Logroño, oraș vestit pentru multiculturalismul și diversitatea comunităților sale etnice.

 

Propunerea realizată de arhitecta Oana Stănescu pentru Concéntrico 09 vine ca o dimensionare la scară mare a unei căpșuni, văzută simbolic ca o ODĂ adusă fructului, pământului și oamenilor care îl cultivă, îl aduc la masă și ne dau posibilitatea de a-l gusta. Proiectul este inspirat și dedicat culegătorilor de căpșuni și celui peste un milion de lucrători agricoli sezonieri din întreaga UE. În Piața Sfânta Ana, cu Biserica Santa María de Palacio și Parcul Copiilor, în fundal, instalația Oanei Stănescu este vizibilă din depărtare. O mică deschidere permite accesul vizitatorilor pentru a descoperi interiorul în forma fructului de căpșună. Este un cocon roșu, moale, cu raze de lumină în formă de semințe. Un spațiu introvertit bogat și pașnic, străin de lumea exterioară, care te protejează și te ferește de orice rău.


„Colaborarea cu Oana a fost continuă, în căutare permanentă, o cercetare de forme și materiale. Ca în acest domeniu, atunci când găsești o căpșună, locurile explorate ne-au oferit posibilitatea de a-i cunoaște în profunzime talentul și claritatea în design. Pentru mine este un proiect foarte singular, datorită modului în care transmite un mesaj important, cu un conținut social aparte, prin frumusețea și prețiozitatea piesei”, afirmă Javier Peña-Ibañez, directorul Festivalului Concéntrico.

 

„Concéntrico s-a remarcat cu adevărat ca un festival inspirațional, cu proiecte incredibile, an de an. Am admirat de mult timp munca echipei festivalului, care stă mărturie pentru participanți, la fel ca pentru organizatori. Proiectul meu, așa cum bănuiesc mulți, este cu adevărat rezultatul unei colaborări cu Javier și cu producătorii instalației  – ei sunt în egală măsură coautori alături de mine. A fost un proces care mi-a adus bucurie, sunt onorată de invitație și recunoscătoare pentru grijă ce mi-au arătat-o.” a declarat Oana Stănescu pentru ICR Madrid.

 

Oana STĂNESCU  s-a născut la Reșița, a copilărit la Gărâna și pentru că și-a dorit o meserie cel puțin interesantă, a ales arhitectura. La acea vreme nu-și putea imagina că arhitectura ar putea fi o opțiune pentru o carieră solidă, ca femeie.

 

După ce a absolvit Universitatea Politehnică din Timișoara, o obținut un stagiu în educație globală la renumita firmă de arhitectură REX (cunoscută anterior sub numele de OMA din New York), urmat de stagii la Tokyo, Africa de Sud și în Elveția. Activează și creează în America de Nord și Europa. Proiectele sale sunt o colecție amplă de instalații la scară, programe și colaborări internaționale, mereu în căutarea efectului spațiului fizic. Între New York și Berlin, dar și România, proiectele curente ale Oanei includ reconversia unui pod de ½ km în orașul natal, Reșița, o casă foarte lungă în Canada și o mansardă în sudul Franței. În prezent, Oana predă la Harvard și la prestigiosul MIT din Cambridge, Massachusetts, SUA.

 

Acum câțiva ani, un articol din New York Times titra: „Pentru un arhitect serios precum Oana Stănescu, care a construit blocuri de locuinţe în Dallas şi un pod în Slovenia, ar putea fi o surpriză faptul că cea mai cunoscută operă realizată de ea este un vulcan înalt de 15 metri pe care Kanye West îl amplasa pe scenă, în timpul grandiosului său turneu Yeezus”.

 

Informații de fond despre Concéntrico 09:

Festivalul Internațional de arhitectură și design Concéntrico are loc în orașul Logroño și își propune o reflecție asupra spațiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toți cetățenii. Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane.

 

Din 2015, festivalul a reunit în cele opt ediții ale sale peste 100 de intervenții urbane create de echipe de arhitecți și designeri naționali și internaționali, care experimentează noi domenii ale designului de mediu. În acest fel, se stabilește un dialog între oraș, patrimoniu și arhitectura contemporană care activează reflecția cetățenilor asupra acestor spații.Festivalul este organizat de Fundația Culturală a Arhitecților din La Rioja împreună cu Javier Peña Ibáñez, directorul festivalului, în colaborare cu Consiliul Local Logroño, Guvernul din regiunea La Rioja, Garnica și Bodegas LAN și are sprijinul a peste 30 de instituții, entități și companii locale, regionale, naționale și internaționale.

 

La ediția din acest an participă 21 arhitecti și studiouri de arhitectură, 100 de arhitecti si designeri, specialiști din Germania, Mexic, Italia, Franța, Finlanda, România, Ungaria, Polonia, Republic Cehă, Spania, SUA și Portugalia.

 

Detalii despre programul festivalului pot fi consultate în AICI și în această hartă interactivă

 

***

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

Institutul Cultural Român Madrid

icrmadrid@icr.ro

Tel.: 0034 917 589 566

Facebook: CineRumano / Instituto Cultural Rumano              

www.icr.ro/madrid/

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0