Frudisiac. Design scandinav în centrul capitalei
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text]
Frudisiac contrazice tiparul cafenelelor din Dorobanţi prin meniu, arhitectură, atmosferă, tipologia clienţilor şi, mai ales, prin valorile designului scandinav pe care le propune: calitate, autenticitate şi sinceritate. Tactilitatea materialelor naturale calde şi reci din amenajare evocă simplitatea şi familiaritatea unei mese între prieteni, iar volumetria exterioară care aminteşte de „bistroul de lângă casă“ accentuează această direcţie.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text]
Orientarea către reţete sănătoase predominant vegane, accentul pus pe micul dejun şi conceptul de casual food – mâncarea neprotocolară raportată la formal food – mâncarea ceremonioasă, conferă restaurantului un aer colocvial şi cald, specific localurilor din ţările scandinave. Planimetria restaurantului iese din rigorile simetriei şi se adaptează poziţiei parcelei faţă de Piaţa Dorobanţilor prin teşirea colţului dintre faţada principală şi cea laterală, ceea ce măreşte vizibilitatea intrării şi oferă străzii un unghi obtuz, mai prietenos şi mai puţin rigid decât unghiul drept. Un corp placat la exterior cu lemn natur se intersectează cu volumul principal şi anunţă amenajarea interioară atât prin textură, cât şi prin poziţionarea sa aliniată cu peretele barului. Volumul placat cu tablă de culoarea grafi-tului adăposteşte un spaţiu interior sculptat parcă dintr-o singură bucată de lemn natur de răşinoase, din care iau naştere prin substracţie golurile vitrate, ferestrele din învelitoare, mobilierul barului şi rafturile de expunere.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_grid_gallery ids=”3355,3354″ columns=”2″ size=”large” link_type=”lightbox” target=”false” caption=”false”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text]
Aspectul materialelor este simplu, natural, „bine şlefuit“. Toată faţa interioară a anvelopantei este realizată din acelaşi lemn natur de molid cu noduri vizibile, care seara, când luminile sunt aprinse, capătă culoarea mierii. Bazată pe doar două culori principale: lemn natur şi grafit, amenajarea este punctată de obiecte de design scandinav de inspiraţie mecanică – umeraşele-cuier Hang On, lămpile Bazar şi Molecular, tabureţii Pianola, precum şi de accente de culoare – vesela cu model tradiţional şi desenele naive care înveselesc atmosfera. Două role mari de hârtie de ambalaj flanchează barul şi anunţă meniul şi evenimentele. Elementele funcţionale şi de instalaţii sunt integrate cu discreţie în placările de pereţi şi plafoane, fără a influenţa designul. Pardoseala şi barul masiv din microtopping de culoare gri deschis, perfect finisate, subliniază intenţia minimalistă a arhitecţilor. Interiorul este dominat de o masă de patru metri şi jumătate lungime cu tabureţi masivi, ambele din lemn de stejar, rezervate grupurilor mari de prieteni, în timp ce mesele de două-trei locuri, rotunde sau pătrate, sunt destinate întâlnirilor în tête-a-tête. Nelipsit este şi barul liniar de la fereastră, cu vedere la stradă. Bucătăria este separată de spaţiul restaurantului printr-un perete din sticlă translucidă dublată de o bibliotecă în care sunt expuse atât sortimentele de ceai şi cafea, cât şi o serie largă de reviste de design scandinav, numai bune de consultat în pauza de masă. Servirea se poate face în mod neaşteptat şi printr-unul dintre rafturile bibliotecii.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_grid_gallery ids=”3357,3356″ columns=”2″ size=”large” link_type=”lightbox” target=”false” caption=”false”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text]
Amenajarea exterioară urmăreşte aceleaşi principii ale deschiderii către oraş şi către stradă: nu există nicio împrejmuire, singura separare faţă de spaţiul public fiind platforma înălţată, finisată atent cu pietre de pavaj din beton aparent, la aceeaşi cotă şi cu aceeaşi textură cu a pardoselii interioare.
Signalistica discretă şi naturală reafirmă că „mai puţin înseamnă mai mult“, iar clienţii vor veni şi reveni pentru atmosfera informală şi primitoare dublată de meniul organic excelent realizat de tinerii barista români şi chef-ul australian. Terasa de vară, mai exact „grădina din spate“, care urmează să se deschidă odată cu vremea frumoasă, va tripla suprafaţa destinată publicului pentru a primi de trei ori mai mulţi prieteni.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text]
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]