fbpx

Full Metal Jacket. Un buncăr din cupru marca Wutopia Lab

ARHITECTURĂ: Wutopia Lab TEXT: Anca Rotar FOTO: CreatAR Images

În 2021, arhitectul Yu Ting de la Wutopia Lab a fost invitat să proiecteze clădirea principală din cadrul unui parc dedicat industriilor creative. Atât numele de Copper Blockhouse, inspirat de adăpostul antiaerian existent pe sit, cât și porecla dată de arhitect structurii – Full Metal Jacket, titlul filmului regizat de Stanley Kubrick – evocă o atmosferă militară, însă proiectul a fost gândit ca o fortăreață a spiritului. Având posibilitatea de a găzdui multiple tipuri de funcțiuni și evenimente, noua clădire devine un loc de refugiu pentru omul contemporan, care găsește aici adăpost față de constrângerile lumii exterioare, într-un mediu dedicat introspecției și creativității – pe scurt, manifestărilor spiritului.

Copper Blockhouse face o figură aparte în comparație cu celelalte clădiri din cadrul complexului, adoptând o formă simplă, epurată, de arc de cerc. Astfel, ea stabilește o relație de contrast cu arhitectura vecinătăților, și apare ca o rupere de ritm, un moment de pauză și reflecție. În același timp, structura iese în evidență prin aspectul frapant al învelișului, care generează jocuri captivante de lumini, umbre și nuanțe în funcție de momentul zilei și de anotimp.

Clădirea a fost construită asemenea unui vapor, începând de la „carenă”, realizată în acest caz din oțel structural sudat cu grosimea între 150 și 220 mm, și acoperit apoi pe ambele laturi cu plăci de cupru, care formează fațadele externe și pereții interiori. Laturile scurte, care conțin intrările principale, sunt complet vitrate. Înăuntru a fost prevăzut un spațiu din oțel inoxidabil – cabina vasului – care funcționează ca o cafenea ce poate fi folsită și ca scenă pentru evenimente, deservită de o bucătărie și o baie.

Latura de nord a clădirii este însoțită de o piscină generoasă cu pardoseală neagră, care face structura să pară un submarin parțial ieșit din apă. De asemenea, spațiul dedicat evenimentelor poate fi lărgit către exterior, prin deschiderea porții laterale către piscină și coborârea nivelului apei pentru a scoate la iveală pasarela elegantă.   

Deși structura este una polivalentă, organizarea interiorului urmează principiile arhitecturii muzeale, pornind de la credința arhitectului că „muzeul este biserica erei moderne”, un loc care ajută la calmarea spiritelor agitate și îndeamnă la reflecție. Cu toate acestea, spațiul nu impune un caracter dogmatic și poate să găzduiască, în afară de expoziții sau conferințe, și performanțe artistice ori petreceri, și chiar să fie folosit de practicanții de skateboarding.

PROIECT: Copper Blockhouse; AMPLASAMENT: Pudong, Shanghai, China; SUPRAFAȚA: 405 mp; ARHITECTURĂ: Wutopia Lab; ARHITECT ȘEF DE PROIECT: YU Ting; MANAGER PROIECT: MU Zhilin; ECHIPA DE PROIECTARE: MI Kejie, XU Nan, DAI Ruoyu; REPREZENTARE VIZUALĂ: Shanghai Southeast United Engineering Design Co., Ltd; EXECUTANT: Shanghai Qikufangyun Culture Technology Co., Ltd; CONSULTANT ILUMINAT: ZHANG Chenlu; CLIENT: Shanghai Jiayun Investment Management Development Co., Ltd; FINALIZAT: 2023

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0