fbpx

G.Y.S.T. sau Copenhaga de la București

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Yellow Office TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Yellow Office, G.Y.S.T.

Pentru toți cei care nu cred în granițe, ci în frumoase influențe culturale și gastronomice ce se intersectează stimulând bucuria și prețuirea vieții trăite simplu, dar gustos, avem o veste bună menită să schimbe atmosfera Centrului Vechi din București. A apărut G.Y.S.T., un gastropub care, mixând aspectele pozitive ale ospitalității românești și ale celei daneze, își propune să devină un meeting hub al comunității creative pe axa București-Copenhaga. Iar dacă vă întrebați care este semnificația numelui, ei bine acesta se dorește a rămâne un mister pe care îl veți descifra (poate) dacă ajungeți pe Blănari 18..

Cu pași mărunți, însă tot mai fermi, Centrul Vechi bucureștean începe să se transforme. O metamorfoză care îi îmbie nu numai pe vizitatori, ci mai ales pe localnici, să zăbovească la o cafea, un cocktail, o expoziție și, mai nou, la o bere daneză și un burger. Strada Doamnei este una dintre cele pe care revenim mai des cu plăcere, pendulând între o vizită în impresionantul lounge de la The Marmorosch Hotel, o cafea la ESHTE pentru a admira colecții autohtone de design, sau o expoziție la Ghica House . Acestora li s-a adăugat, recent, la intersecția Doamnei cu strada Blănari, G.Y.S.T. – restaurant care combină creativitatea bucureșteană cu know how-ul tehnic și practic specific Copenhagăi, pentru a oferi o experiență cât se poate de eclectică.

Povestea istorică a imobilului restaurat la parterul căruia s-a instalat G.Y.S.T. se leagă, în secolul XIX, spre exemplu, de destinul fraților Gőbl (Gustav și Ștefan), care au locuit aici, fiind deținătorii unei tipografii și legătorii aflate pe strada Doamnei și mai apoi, după Marea Unire, de deschiderea în spațiu a unei sucursale a fabricii de postavuri brașovene Scherg. Între trecut și prezent a oscilat și echipa Yellow Office (arh. Vladimir Mîndru, arh. Irina Lupu; structura arh. Alexandru-Iulian Radu) când a desfășurat designul de interior al restaurantului – frumosul mozaic al intrării (refăcut de către Costel Clapan) și pardoseala de marmură, stâlpii din beton cu resturi de adeziv de faianță și ușa metalică de la intrare fiind exemple de fragmente ale istoriei locului care au putut fi recuperate și valorificate. Influența scandinavă de care aminteam mai devreme s-a strecurat în meniu și nu lipsește nici din atmosfera relaxată transmisă de amenajare. Albastrul este culoarea dominantă, completat de un mural ludic și de „tonuri de roz pe stâlpii centrali și postere cu mesaje înțepătoare”, după cum explică arhitecții. Acestea din urmă sunt opera artistului britanic David Shrigley, care are propria galerie în Copenhaga (Shrig Shop) iar numele și conceptul gastropub-ului sunt inspirate tot de acesta.

Fie că alegi una dintre mesele din preajma ferestrelor largi care permit urmărirea freamătului străzii sau pe cele care oferă ceva mai multă intimitate, la G.Y.S.T. te simți rapid aparținând unei comunități autohtone căreia îi place să experimenteze variat. Și asta pentru că meniul combină producția locală (cum ar fi berea de la berăria Bârlog, carnea utilizată pentru burgeri, fructe și legume) cu, așa cum ne spune echipa G.Y.S.T., „lucruri nu complicate, dar extrem de bune la gust, de inspirație daneză”. Două dintre brandurile din Copenhaga cu care colaborează sunt Coffee Colective, prăjitorie ce își propune să facă cafea de bună calitate colaborând cu fermieri pentru o producție sustenabilă și To Øl, o micro-berărie artizanală daneză.

Cât despre meniu, acesta nu se lasă ocolit de multiple influențe și este conceput de către Cătălin Bejenariu (chef Kané) și Sorin Bologa (sous chef Kané), inspirați de propria experiență de a lucra și locui în Copenhaga. Produsele de viennoiserie, făcute chiar în restaurant (croissant cu unt sau vanilie, pain au chocolat, etc.), coexistă cu burgeri, salate, pui crispy cu votcă sau variante vegane și vegetariene. Mai trebuie precizat că la G.Y.S.T. se poate merge de dimineață până seara (pentru mic-dejun, brunch sau cină) și că este unul dintre puținele locuri din București cu o pauză în program de la 16.00 la 18.00 în timpul săptămânii. Toate acestea și multe altele se pot descoperi pe Blănari 18, la un pas de inima Centrului Vechi bucureștean.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0