fbpx

Galeria Roz creează un spațiu alternativ pentru arta contemporană

În perioada 14 martie – 7 aprilie 2024, Galeria Roz și Muzeul Național al Țăranului
Român invită publicul să viziteze expoziția omonimă a artiștilor Andrei Ciubotaru, Cristian Lolea, Lucian Iordan și Cătălin Udrea.


Vernisajul va avea loc joi, 14 martie, de la ora 17.00, la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Tancred Bănățeanu).

Expoziția de la MNȚR aduce în fața publicului evenimentele Galeriei Roz realizate în spații naturale izolate, la care publicul nu are în mod normal acces. Artiștii au găsit o modalitate de ieșire din cotidian și convenții prin construirea Galeriei Roz, o structură mobilă și autonomă care se asamblează de fiecare dată într-un mediu natural expresiv, departe de ceea ce cunoaștem că înseamnă acel spațiu denumit generic white cube.


„Un spațiu neutru, dedicat poate fi favorabil, însă expunerea în natură, cu puterea și
sinceritatea ei, inițiază dialogul ca un reper de mare valoare. Aceste deplasări în zone nealterate sunt mai mult decât gesturi ecologice, ele reprezintă un semnal multidirecțional ce implică regândirea relației om-natură. Căutăm un dialog autentic între un spațiu natural inedit și o intervenție artistică. Galeria Roz devine, de fapt, ea însăși, un obiect expus în marea galerie a naturii.” (Andrei Ciubotaru).

 

De ce roz? Roșul exprimă vitalitate, rozul este un rezultat atrăgător ce ascunde
înmuierea unei energii greu de suportat. Aparent, rozul conține un tonus ce poate
provoca destindere. Iar aici intervine contrastul – rozul structurii într-un decor dur. Salvat de reguli, omul nu suportă nesiguranța, în vreme ce știutele îi dau liniște.
Evenimentele Galeriei Roz din spațiile izolate sunt consemnate și ajung la public prin intermediul filmului artistic.


Vânătorul și arta în mișcare, un proiect al Galeriei Roz


Unul dintre evenimentele la care publicul va avea privilegiul de a fi martor prin intermediul filmului artistic este Vănătorul.


Vânătorul trece dincolo de logica comună a cunoașterii, traseul său fiind pe de-o parte direcționat din interior, dar și modelat de mediul natural, în care se regăsește. Cele trei elemente, om-obiect-natură sunt într-o continuă tatonare în această inseparabilă stare de co-existență și co-evoluție.


Tensiunea nu este mereu aceeași, obiectul pe care îl trage pare uneori că îl trage el însuși pe vănător. Ambiguitatea acțiunii, schimbul de roluri (vânător-vânat) ne poartă gândul către un plan mai subtil al existenței: expansiunea în misterul propriei ființe. Vănătorul îndrăznește să privească înăuntrul său și descoperă forme a căror înfățișare nu trimit către specificul relației știute.


La expozțiție, publicul va mai putea vedea Galeria Roz, o structură mobilă de 5 metri în diametru și 2,25 metri în înălțime, dar și o serie de fotografii ce prezintă imagini eveniment ale explorărilor artistice.


Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până în 7 aprilie 2024, de
miercuri până duminică. Lunea și marțea este închis.


***


Galeria ROZ este un spațiu alternativ, dedicat artei contemporane. Este un spațiu mobil, care se asamblează de fiecare dată în locuri expresive și greu accesibile ale mediului natural.


Facebook și Instagram: @galeriaroz YouTube: @andreiciubotaru1036

 

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro, aiciastat.ro.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0