O bucăţică din Argentina. Gran Fierro, Praga, Republica Cehă

În 2015, amenajarea resturantului cu specific argentinian Gran Fierro, din centrul istoric al Pragăi, a fost primul proiect major al nou-înfiinţatului birou Formafatal. Anul trecut, proprietarul a fost nevoit să îşi mute afacerea într-o nouă locaţie din cadrul capitalei cehe, în apropiere de Sala de Expoziţii Mánes, exemplu notabil de arhitectură funcţionalistă, şi a apelat la acelaşi birou, care a ales să îşi reviziteze conceptul original dintr-o nouă perspectivă, bazată pe sustenabilitate.

Noul sediu are o suprafaţă de 390 mp, ce include şi spaţiul exterior, şi o capacitate totală de 163 de locuri. Restaurantul este împărţit în 3 zone – sala principală, în care este integrată şi bucătăria deschisă, grădina (împărţită într-o zonă în aer liber şi o grădină de iarnă) şi aripa ce conţine lounge-urile VIP.

Arhitecţii au refolosit o mare parte din echipamentul şi mobilierul din vechea locaţie, păstrând vechea atmosferă şi linia estetică vintage industrial, dar, în acelaşi timp, au încorporat o serie de elemente insolite. Deşi acestea se  înscriu în aceeaşi direcţie a materialelor brute, neprelucrate, ele sunt folosite într-un mod cu totul nou şi neaşteptat. Astfel, grinzile aparente din oţel se transformă în banchete, barele din fier separă diferitele zone ale restaurantului şi, în acelaşi timp, joacă rolul de rafturi pentru selecţia generoasă de vinuri, care ocupă un întreg perete, iar plasele din sârmă sudată servesc ca suporturi pentru plante şi împrejmuiesc grădina.

În zona de intrare, peretele decorativ din blocuri de beton, fiecare conţinând o bucată de cărbune, reprezintă o declaraţie vizuală a  noii filozofii a localului. Deoarece, la nivel global, industria cărbunelui contribuie la despădurire, antrenând, astfel, o serie de efecte negative considerabile, precum fenomenele meteorologice extreme, conducerea Gran Fierro a luat decizia de a folosi bio cărbune. Acesta este fabricat în bucătăria proprie, din deşeuri vegetale. Motivul cărbunelui este reluat în cadrul uneia dintre zonele de lounge, unde tavanul boltit este decorat cu bucăţi de cărbune suspendate.

PROIECT: Formafatal, arh. Dagmar Štěpánová, arh. Iveta Tesařová; FINALIZAT: 2020