fbpx

Gusturi de Maramureș la Casa lu’ Dochia din Breb

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Marius Ceterchi

Nu vom afirma că la Breb timpul a stat parcă în loc. Deși poate fi adevărat pentru multe alte sate din Maramureșul plin de culoare sau din alte zone ale țării. Vom spune că la Breb se poate respira preț de câteva ceasuri ori zile într-un ritm mai tihnit, înconjurați de firescul unor vremuri care au trecut parcă de multă vreme. Culorii locale i se adaugă un alt ingredient esențial – gastronomia – cu bucate care evocă rețete străvechi și trucuri transmise din generație în generație. Popasul descoperirii acestor gusturi este restaurantul Casa lu’ Dochia, de la care pornea, chiar înainte de pandemie, povestea Casei Moroșenilor, un complex de case vechi de aproximativ 100 de ani care a marcat și începutul unei noi existențe pentru familia Ceterchi.

Există multe sate care se sting încet în Maramureș. Brebul însă e un caz norocos. Și nu doar pentru că este unul dintre acele locuri în care te poți rupe, măcar pentru câteva zile de viața virtuală ori de rapida evoluție a inteligenței artificiale, într-un cadru natural idilic și tradițional. Și nici pentru că satul cu nume de castor situat în partea superioară a bazinului râului Mara apare în cartea Along the Enchanted Way: A Story of Love and Life in Romania, o adevărată declarație de dragoste pe care William Blacker o făcea în 2009 mediului rural românesc. Ci, mai ales, pentru că aici s-a închegat o comunitate de oameni veniți inclusiv din diverse părți ale lumii care au scos iremediabil Brebul de pe lista satelor maramureșene în pericol de dispariție, deschizând case de oaspeți ori restaurante și redând suflu nou populației îmbătrânite.

Printre aceste povești, cea a familiei Ceterchi, Andreea și Marius, se leagă, în primul rând, de întoarcerea la rădăcini, în Maramureșul natal, după niște ani buni de căutare a unui sens în mediul urban. În 2019, într-o casă tradițională din Breb cei doi deschideau Casa lu’ Dochia, un restaurant cu nume inspirat nu de celebra babă, ci de o gospodină din sat a cărei faimă se leagă de niște grozave plăcinte. Între timp, casa-restaurant a fost modernizată și extinsă, alăturându-i-se alte două „bătrânele” de aproape 100 de ani, strămutate din Budești, restaurate și modernizate fără a le elimina elementele autentice cum ar fi acoperișul cu draniță.
Denumite în onoarea unora dintre persoanele care le-au locuit de-a lungul vremii, Casa lu’ Piștău și Casa lu’ Ștefan și-au găsit în complexul Casei Moroșenilor din Breb, nu numai viață nouă în straie tradiționale, așteptând oaspeți din întreaga lume, dar au inspirat și numele a două beri artizanale, pIPA lu’ Piștău și LAGERU’ lu’ Ștefan, pe care le puteți descoperi la Casa lu’ Dochia. Am ajuns, iată, și la meniu, trecând mai întâi prin povestea locului și a oamenilor pentru a înțelege mai bine obiceiurile și rețetele străvechi ce completează acest demers de creștere a satului într-o direcție turistică cu respect pentru tradiție, care, speră Marius Ceterchi, că îi va inspira și pe oamenii locului.
text3_DSC2599
După cum chiar Marius ne-a mărturisit: „Preparatele noastre sunt gătite după rețete locale transmise din generație în generație și nu diferă de ceea ce se mănâncă acasă la moroșeni. Bucătăresele sunt din sat, iar rețetele sunt cele pe care le-au învățat de la mamele lor. Ingredientele sunt naturale, majoritatea din gospodăriile localnicilor, iar prepararea și servirea lor în complexul nostru de case maramureșene vechi restaurate, face ca oaspeții să aibă o experiență tradițională autentică. Între preparatele noastre cele mai apreciate ar fi brozbuțele cu groștior (sarmale de Breb), plăcintele cu brânză și urdă, ciorba țărănească de văcuță, ciorba de păstăi cu afumătură, mămăliga cu brânză de oaie și jumări, pancovele, prăjitura cu brânză de vacă”. Totul într-un cadru privilegiat unde putem ajunge pentru a ne bucura de ritmurile traiului de odinioară.
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0