Gusturi de Maramureș la Casa lu’ Dochia din Breb
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Marius Ceterchi
Nu vom afirma că la Breb timpul a stat parcă în loc. Deși poate fi adevărat pentru multe alte sate din Maramureșul plin de culoare sau din alte zone ale țării. Vom spune că la Breb se poate respira preț de câteva ceasuri ori zile într-un ritm mai tihnit, înconjurați de firescul unor vremuri care au trecut parcă de multă vreme. Culorii locale i se adaugă un alt ingredient esențial – gastronomia – cu bucate care evocă rețete străvechi și trucuri transmise din generație în generație. Popasul descoperirii acestor gusturi este restaurantul Casa lu’ Dochia, de la care pornea, chiar înainte de pandemie, povestea Casei Moroșenilor, un complex de case vechi de aproximativ 100 de ani care a marcat și începutul unei noi existențe pentru familia Ceterchi.
Există multe sate care se sting încet în Maramureș. Brebul însă e un caz norocos. Și nu doar pentru că este unul dintre acele locuri în care te poți rupe, măcar pentru câteva zile de viața virtuală ori de rapida evoluție a inteligenței artificiale, într-un cadru natural idilic și tradițional. Și nici pentru că satul cu nume de castor situat în partea superioară a bazinului râului Mara apare în cartea Along the Enchanted Way: A Story of Love and Life in Romania, o adevărată declarație de dragoste pe care William Blacker o făcea în 2009 mediului rural românesc. Ci, mai ales, pentru că aici s-a închegat o comunitate de oameni veniți inclusiv din diverse părți ale lumii care au scos iremediabil Brebul de pe lista satelor maramureșene în pericol de dispariție, deschizând case de oaspeți ori restaurante și redând suflu nou populației îmbătrânite.