fbpx

Gymnase Hacine Cherifi

Text: Catrinel Negru
Foto: 11h45 et Tectoniques

A cincea sală de sport din Rillieux-la-Pape, o comună de treizeci de mii de locuitori din zona metropolitană a Lyonului, poartă numele boxerului devenit campion mondial în 1998 şi se alătură în mod coerent clădirilor şcolare proiectate anterior de aceeaşi echipă de arhitecţi. În raport cu volumetria pavilionară a clădirii şcolii, sala de sport cu o suprafaţă de 2 500 de metri pătraţi putea deveni o inserţie agabaritică, însă rezolvarea inteligentă a datelor de temă a transformat-o într-un vecin prietenos şi discret.

Accesul principal al clădirii este orientat spre intersecţie, la o distanţă con­venabilă de aleea şcolii. Volumetria se adap­tează denivelării tere­nului – sala cu înăl­ţime mare se retrage spre spa­tele sitului astfel încât cornişa faţadei principale poate fi coborâtă la un nivel ac­ceptabil – şase metri, iar imaginea oferită străzii este faţada vi­trată a cafenelei de la parter. O funcţiune des­chi­să spre spaţiul pu­blic indiferent de programa­rea evenimentelor sportive este orientată spre est, pentru a se bucura de lumina dimineţii. La in­terior, spaţiul cafenelei se continuă cu gra­denele spectatorilor, astfel încât la par­ter clădirea este complet transparentă pe toa­tă adâncimea ei. Activităţile sportive devin parte din viaţa socială a locuitorilor. Ampla­sa­rea sălii principale la demisol asigură izolarea fonică ne­ce­sară şi permite gruparea vestiare­lor şi a ane­xe­lor în zona inaccesibilă publicului, sub nivelul cafenelei şi al gradenelor.

Fa­ţada opusă străzii de acces este dominată de plin şi introvertită, pentru a nu deranja locu­in­ţele care urmează să fie construite pe tere­nul vecin în viitorul apropiat. Soluţiile structurale şi de finisaj se înscriu în linia ca­racteristică echipei de proiectare: sinceritatea materialelor, simplitatea formelor şi eficienţa maximă a rezolvării partiului în paralel cu dezvoltarea unei imagini iconice. Structura mixtă beton-lemn este vizibilă şi la interior. Baza sălii principale este din beton aparent până la cota parterului.

Volumul suprateran este acoperit cu ferme triangulate din lemn lamelar de treizeci şi patru de metri deschidere şi trei metri înălţime. Învelitoarea este amplasată alternativ la partea superioară şi inferioară a fermelor, astfel încât cornişă devine un joc de rezalituri orizontale de înălţime nouă şi doisprezece metri. Denivelările permit ventilarea naturală şi iluminarea zenitală a celor două săli de 1 100, respectiv 880 mp, cea pentru sporturi de echipa şi cea de gimnastică. Vitrajele verticale sunt orientate exclusiv spre nord, pentru a evita fenomenul de strălucire. Volumul suprateran este placat în întregime cu panouri din lemn stratificat, dublate de un riflaj vertical din lamele masive care conferă faţadei profunzime. Panourile exterioare sunt prefabricate în casete de treizeci şi şase de centimetri grosime cu umplutură termo­izolantă din paie.

Plafoanele fonoabsorbante din holul de primire şi cafenea sunt de asemenea realizate din panouri acustice fibrolemnoase. Proiectul utilizează la maximum calităţile estetice şi caracterul versatil al lemnului natur, iar singurele accente croma­tice sunt echipamentele sportive de culoare roşie din sala de gimnastică şi panourile galbene de faţada din zona accesului. Materialele utilizate provin în mare parte din surse locale (structura de lemn, riflajele din faţade şi tâmplăria exterioară), inclusiv sistemul de încălzire cu funcţionare pe peleţi – deşeuri rezultate din prelucrarea lemnului considerate o resursă regene­rabilă şi, prin urmare, ecologică.

Client: Rillieux-La-Pape Town Council
Proiect: Tectoniques Architects
Locație: France

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0