fbpx

Haita Land, un sat de vacanță în tihna Țării Dornelor

Pentru toți cei care se întreabă cum arată un sat contemporan care să păstreze intactă simplitatea traiului în natură combinând-o cu expresia estetică și funcțională a prezentului, există Haita Land. În sălbăticia Rezervației Călimani și după îndelungi peregrinări prin Țara Dornelor, s-a deschis privirii printre brazi o pajiște care avea să devină teritoriul fertil creativ al Haita Land, un complex de case imaginat de un grup de „ingineri, medici, IT-iști, juriști, arhitecți și corporatiști”.

Mai mult decât un refugiu, Haita Land își dorește să genereze o comunitate a iubitorilor de reconectare cu natura sub semnul respectului pentru munte, iar terenul de 7 hectare se deschide generos în fața unui viitor în care se pot așeza pe culmile domoale noi membrii ai „haitei”. Dar până atunci, călătorii își pot trage sufletul și experimenta muntele într-una dintre cele trei case deja conturate, fiecare cu o poveste și un îndemn aparte: Pridvor, Sihastru și Cuib.

haitaland_2

La început a fost… Pridvorul (2019), care a crescut dintr-un vis vechi de 15 ani și dintr-o ancorare constantă a cortului în acel loc. Autorii proiectului (arh. Sergiu Popa, dr. arh. Georgiana Popa, arh. Alexandru Oltean, design de interior: Arts&Facts) au imaginat o structură care își ia avânt din punctul de contact cu muntele desprinzându-se spectaculos de tot și toate pentru a culmina cu o terasă care plutește către vale. Un mare perete vitrat deschide luminos cabana către peisaj, iar materialele sunt cele naturale: lemnul, piatra, betonul aparent, la care se adaugă tabla fățuită. Construcția ia ritmul pantei, făcând o reverență și invitând oaspeții să ia cina pe terasă în tihnă.

haitaland_3

Pentru o complexă și completă izolare, tot în 2019, apărea Sihastrul, care a luat forma unui monolit de mici dimensiuni ce se insinuează printre brazi. Amplasarea pe o platformă din lemn a cabanei minimaliste (proiect semnat de Ana Hodan) deschide experienței senzația unei plutiri într-un spațiu atemporal; la sentimentul de liniște contribuie cei trei pereți opaci completați de imensa fereastră prin care se pot observa trecând anotimpurile.

haitaland_4

Și pentru că anul trecut am reînvățat ce înseamnă să trăim încet și mult mai în ritm cu natura, s-a conturat și Cuibul, care s-a dorit a fi recuperarea unei case vechi din bârne existente în acel colț de munte. Dar pentru că acest lucru a fost imposibil, echipa – arh. Sergiu Popa, dr. arh. Georgiana Popa, arh. Alexandru Oltean, design de interior: Arts&Facts – a păstrat alura și simbolistica trecutului, remodelându-i componentele: bârnele au fost transformate în grinzi pentru pasarelă, șindrila de tip solzi de pe fațadă a fost descoperită într-un pod din sat, iar în hora ridicării Cuibului s-au prins, alături de gazde, și meșteri pricepuți (Mihai Amaximoie, șindrilă).

haitaland_5

Inima lemnoasă a Cuibului propune un ambient izolat de toate zgomotele sau capriciile vremii montane, oferind, dincolo de o armonioasă simplitate și „cutii albastre detașate de casă care definesc funcțiuni speciale, spații de citit sau zone de dormit cu tablouri naturale către anumite unghiuri ale împrejurimilor”.

haitaland_6

Printre aceste surprize mai este de amintit și „cuibul” – „o zonă de dormit așezată pe grinzile construcției, dar detașată de pereți, cu balustradă plină înclinată, care așteaptă un veșmânt din nuiele împletite definind o zonă de dormit la etaj cu vedere spre cerul înstelat”. Urcând sau privind din vale către cele trei puncte din Haita Land se va observa un dialog și o integrare armonioasă în natură grație materialelor și tonurilor care se desfășoară armonios și liniar, invitând la popas și descoperire.

Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change / rubrica #DEGUSTBUN

igloo_202-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0