Halef sau Orientul declinat la București
INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Halef
Din seria delicii vizual-gustative, finalul verii 2023 stă la București (și) sub semnul apariției Halef, un spațiu care combină plăcerile oferite de un nou desert de inspirație orientală cu un meniu desfășurat pe axa cafenea-bar. Cât despre spațiul din Bulevardul Regina Elisabeta 28, unde se desfășoară acțiunea, putem afirma că este cireașa de pe… halef, invitând trecătorii să se bucure de o reală experiență, cu forme organice, accente mediteraneene și brutaliste combinate într-un mix care concurează frumos cu meniul de cocktailuri.
Povestea Halef începe însă cu o plimbare la Istanbul și o istorie veche de un secol desfășurată în jurul unui desert bazat pe foile de baclava cu fistic, nucă sau alune, care s-a lăsat cu inspirație și cu dorința de a recrea la București această experiență construită în jurul unui desert. Echipa bucureșteană – Alexandra Cepoiu, Toni Godeanu și Andrei Vintilă – a pornit de la tradiția preparării halefului cu origine în Damasc, adăugându-i o amprentă personală, și completând meniul cu cafea, cocktailuri și sandwich-uri. Designul de interior este semnat de către Andrei Vintilă, care ne surprinde la fel de plăcut ca în cazul restaurantului MOM cu un ambient de inspirație mediteraneeană și soluții custom made invitând la popas în inima orașului într-un spațiu al nuanțelor calde, naturale plus o curte interioară unde și-a găsit loc și natura. Despre toate acestea plus secretele preparării prăjiturilor am discutat cu Andrei Vintilă. Bon appétit!
Ce descoperim și mâncăm bun la Halef, în spiritul unei „noi tradiții la București?”
Este vorba despre un desert nou în peisajul bucureștean, Halef fiind descoperit de colegul nostru în timpul unei vizite în Istanbul. El a fost impresionat de acest brand, creat în jurul unui desert, care are la bază celebrele foi folosite la baclava, cu fistic, alune sau nucă, dar care se deosebește prin felul în care este elevat grație adăugării unui șerbet ce oferă un gust mai fresh și nu atât de dulce precum cel al clasicelor deserturi turcești. De asemenea, foarte important, Halef este servit rece și se păstrează la rece.
Cine semnează rețetele?
Când vine vorba de meniu, vorbim despre o muncă în echipă. Colega mea, Alexandra Cepoiu, a participat la un training organizat de colegii noștri din Istanbul, ce a inclus deserturile, pregătirea și prezentarea lor, iar apoi a împărtășit toate cunoștințele acumulate cu noii colegi, care acum ajută la pregătirea lor. Rețetele deserturilor au fost preluate din Istanbul, fiind dictate de această colaborare, dar Alexandra și Toni Godeanu au mai intervenit pe alocuri cu mici modificări de finețe, precum aceea de a servi vedeta meniului, Kadayif cu cremă de mascarpone. De asemenea, am „profitat” de experiența și pasiunea lui Toni, și am adăugat delicioasele sandwich-uri în meniu.
Care sunt ingrediente folosite?
Ingredientele sunt un factor foarte important și acestea sunt alese cu grijă din diferite regiuni ale Anatoliei. Prepararea desertului Halef este similară cu cea a baclavalei. După etapa de coacere, se toarnă peste patiserie o rețetă specială, făcută din cremă de lapte și zahăr. Pentru decor, se folosesc diferite feluri de ciocolată. Există trei tipuri diferite de Halef: cu fistic, nucă și alune.
Cu ce drink(s) merge cel mai bine o prăjitură de la Halef?
Colegul nostru, Răzvan Corneci, a avut grijă să creeze cocktailuri care completează sublim meniul. Iar dacă e prea devreme pentru un cocktail, atunci poate veți dori o cafea de specialitate, unde colaborarea noastră cu Madison Coffee Collection strălucește din nou. Dacă timpul zilei nu este un factor important, un pahar de prosseco poate însoți perfect sortimentele de Halef sau Kadayif-ul servit cu cremă de mascarpone.
Câte ceva despre conceptul amenajării de interior:
Pentru amenajarea interioară, am încercat să revizualizez identitatea brandului pentru București, combinând influențele mediteraneene, descrise prin culorile și texturile materialelor, cu cele brutaliste ale mobilierului de lemn, creat special, care se regăsește în tot spațiul. Prima zonă este centrată în jurul barului, de unde se pot vizualiza și comanda deserturile noastre, cafeaua de specialitate, un pahar de prosecco sau un cocktail delicios. A doua zonă este destinată petrecerii unui timp mai relaxant și face legătura cu terasa amenajată în curtea interioară a clădirii, cu multe plante și cu scaune confortabile și mese.