fbpx

Hotel Umani, seren la malul Mării Negre

ARHITECTURĂ: STARH TEXT: Ioana Man FOTO: Dian Stanchev

Responsabila interogare a sitului și a elementelor care îl definesc face parte din procesul de căutare a conceptului arhitectural gândit de echipa de arhitecți STARH pentru Hotelul Umani, situat la malul Mării Negre, în Bulgaria. Abordarea optimă față de context, cu gesturi de „contaminare” în dublu sens între nou și natură, a dus la un proiect remarcabil.

Situată pe un amplasament cu specii valoroase de arbori și formațiuni naturale stâncoase, cu o pantă accentuată a terenului, de la vest la est, în proximitatea Parcului Natural Nisipurile de Aur, lângă orașul Varna, inserția arhitecturală înglobează spații, texturi, relații între nou și cadrul existent pentru a-l îmbogăți și a-l pune în valoare prin configurarea ansamblului. Negocierea arhitecților cu locul este armonioasă, în favoarea contextului imediat – vegetația bogată, precum și elementul natural care subordonează întreaga zonă, Marea Neagră.

text1__Y8A4384

Conceptul general se bazează pe contextualismul natural și generează o arhitectură armonizată cu peisajul, cu o siluetă eterică, discretă, integrată organic în mediu, fără să-l domine. Gestul edificator se ivește treptat prin perdeaua deasă de stejari și arțari care delimitează o oază de liniște și relaxare. Obiectul construit, desfășurat sub forma unui volum prismatic curat, noninvaziv, face parte din intervențiile arhitecturale care metamorfozează subtil contextul, fără a perturba natura, ci subordonându-se acesteia. Dinamica volumetrică rezultă din cartezianismul dat de decupajele create de logiile generoase.

text2_Y8A4178

Compoziția arhitecturii conturează fin dihotomia mimesis/diegesis: dintre mimetismul interpretat al texturii pădurilor „imprimate” pe fațadă și conceptul de diegeză, unde natura este narată prin morfologia clădirii cu ajutorul experienței vizuale și haptice, datorită materialelor folosite atât la exterior, cât și la interior (lemn, beton aparent, sticlă). Estetica fațadelor rezultă din riflajul de lemn care îmbracă întreaga clădire și marchează volumele negative ale logiilor. Jocul dintre materialități – lemn și sticlă – creează o imagine curată, prin finețea și atenția rafinată pentru detaliile puse în operă.

text3_Y8A4247

Parterul, cu funcțiunile comune, recepția, zona de lobby cu puncte de relaxare, precum și restaurantul, încorporează spații fluide, ce comunică vizual. Vitrajele largi fac posibilă o contopire firească a interiorului cu pulsul naturii. Etajele, unde se află camerele, de diferite tipologii, așezate în dublu tract, oferă gradual perspective diverse prin logiile spațioase, de la abundența vegetației până la întinderea nemărginită a mării, la ultimele etaje. Oglinda de apă a piscinei conferă un plus ambianței exterioare prin cromatică și reflexii vibrante.

După cum menționează și autorii, Hotelul Umani, premiat la numeroase competiții internaționale de arhitectură, emană o atmosferă umană, care face posibilă conexiunea intimă cu utilizatorul, atât prin inserția construită, cât și prin experiența spațiilor exterioare și interioare, ideale pentru evadarea din cotidian. În contrast cu vecinătatea turistică bine-cunoscută, arhitectura hotelului reușește, prin limbajul contemporan al unei eleganțe organice, să creeze cu succes un cadru de serenitate și să îndeplinească cele două funcțiuni primordiale ale spațiului construit: de a satisface nevoia de habitat (temporar aici) și de a oferi o experiență de contemplare estetică și de reflecție prin legătura cu natura. Hotelul Umani este o invitație la prezență și emoție, un loc unde timpul curge ghidat de peisaj.

text5_Y8A8436_edit copy

PROIECT: Umani Hotel; AMPLASAMENT: Nisipurile de Aur, Varna, Bulgaria; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 3 600 mp; ARHITECTURĂ: STARH; ECHIPA: arhitect-șef: Svetoslav Stanislavov; arhitecți: Dimitar Katsarov, Hristo Dushev, Iva Kostova, Petar Nikolov, Borislav Stanchev, Debora Dimitrova, Sanya Kovacheva; designeri de interior: Svetlana Yaneva, Alexandra Kechovska; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0