Iconari in Otopeni
Un grup de tineri iconari şi istorici de artă din Bucureşti şi din ţara au realizat prima ediţie a simpozionului national de iconografie Iconari în Otopeni la Centrul Cultural “Ion Manu” din Otopeni, în forma unui atelier deschis, cu participări din diverse zone ale ţării şi tehnici specifice. Atelierul a funcţionat pe de o parte ca întalnire între iconarii invitaţi în sensul depăşirii spaţiului intim al fiecăruia, iar pe de altă parte ca întâlnire între aceştia şi publicul doritor. Astfel, lucrările ce au fost expuse timp de doua luni s-au constituit dintr-o parte de icoane deja realizate, aduse de participanţi şi dintr-o parte de lucrări realizate în cadrul atelierului, pe o durată de patru zile, între 21 şi 24 octombrie. Atelierul s-a finalizat cu o masă rotundă de discuţii asupra temei de anul acesta a evenimentului şi anume Sfinţi trăitori în spaţiul românesc şi asupra subiectelor conexe, vineri 25 octombrie, invitând vorbitori din zone variate (sociologie, arhitectura, muzica psaltica, istoria artei) şi cu un vernisaj al expoziţiei în ziua imediat urmatoare (sambata, 26 octombrie).
„Dintre cele câteva proiecte curatoriale pe care le-am desfăşurat anul acesta, îndrăznesc să cred că simpozionul Iconari în Otopeni m-a marcat în cea mai mare măsura. Pentru că aici am simţit profund care este rostul curatorului: acela de agregator, de mediator de experienţe conexe pe care sunt dispusi să le aducă în scenă participanţii la un atare eveniment. (…) Din lucrările pe care le-au adus cu ei, unele de mari dimensiuni şi toate de o calitate remarcabilă, dar şi din compoziţiile pe care le-au înfăţişat în cadrul atelierelor deschise, am înţeles că fiecare a acordat maximă atenţie acestei participâri. Tema propusă a fost una generoasa, Sfinţi trăitori în spaţiul românesc si a constituit prilejul cu care iconarii, fie că s-au manifestat în icoana sau frescă, în sculptură sau mozaic, au propus compoziţii insolite. Din lucrarile trudite, lumina se desprinde şi-l învăluie pe privitor, iar harul si mestesugul sunt impreuna lucrătoare.” (din prefata cărţii Iconari in Otopeni, Mădalina Mirea, curator expoziţie)
Cartea pregatită a reflecta atât desfăşurarea punctuală a atelierului deschis cât şi discuţiile pe care le-au stârnit problemele aduse în discuţie, va fi lansată vineri, 20 decembrie, ora 19 la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni, incheind astfel prima ediţie a simpozoniului de anul acesta şi expoziţia ce i-a urmat.
Plină de imagini de atmosfera şi de detaliu, cu reproduceri atât ale lucrărilor realizate în cadrul atelierului deschis cât şi ale altor reprezentări iconografice ale autorilor, destinate a contextualiza preocuparile acestora şi tendinţele actuale ale iconografiei româneşti, cu texte semnate de participanţii la conferinţe, din zone conexe subiectului şi temei, cartea „Iconari in Otopeni” devine martorul cel mai consecvent al intenţiilor proiectului de faţă.
„Se cuvine cu această ocazie a mulţumi tuturor premergatorilor noştri, care au recuperat şi continuat, în condiţii mult mai neprielnice, tehnica şi valorile tradiţionale ale icoanei. Cu toţii, cei care ne-am implicat în acest proiect, fie cu sfatul, fie cu vorba, fie cu fapta, fie cu gândul, să dăm slava Bunului Dumnezeu şi tuturor Sfinţilor, care au ingrijit cu Duhul, cu îndreptarea cugetului şi a mâinii, încercările noastre.” (Ioan Popa, coordonator eveniment)
150 de exemplare din tirajul cărţii vor fi distribuite gratuit în cadrul evenimentului de lansare.
––––––––––––
Eveniment dedicat iconografiei româneşti contemporane, Iconari în Otopeni s-a bucurat de participări din diverse zone ale ţării şi tehnici specifice de lucru: diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (fresca); Alexandru Nicolau, Bucureşti (fresca); Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptura religioasa);Daniel Codrescu, Bucuresti (mozaic); Daniela Musat Toma, Cluj-Napoca (fresca); Gabriel Toma Chituc, Bucuresti (icoana); Ioan Popa, Otopeni (fresca);Marius Ghinescu, Iasi (icoana); Mihai Coman, Bucuresti (icoana); Razvan Badescu, Galati (icoana); Razvan Gasca, Piatra Neamt (icoana); Sorin Efros, Bucuresti (fresca)
Dorin Stefan Adam, Bucuresti, atelier Manadelucru (arhitectura religioasa).
Participanţi conferinta: Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic”; Dorin Stefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Forma si loc”; Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica si icoana. O perspectiva teologica”; Vlad Bedros (istoric de arta), ”Particularitati stilistice in arta de traditie bizantina din Romania”.