fbpx

„Idei în Agora” la Muzeul Municipiului București: Medicii României moderne

Muzeul Municipiului București vă invită astăzi, 6 februarie 2018, ora 18:00, la conferința „Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională”, ce va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu. Conferința este susținută de Octavian Buda, iar moderator este Sorin Antohi – Asociația Orbis Tertius.

Medici precum Victor Babeş, Gheorghe Marinescu, Thoma Ionescu sau Iacob Felix au trăit cu conştiinţa că au misiunea de a face o Românie modernă, cu o cultură instituţională solidă şi cu un sistem de valori occidental, au trăit cu imperativul moral al rolului civilizator al ştiinţei şi, în cazul de faţă, al medicinei ca domeniu privilegiat. Preocuparea lor stringentă a fost aceea de a depăşi în ritm accelerat decalajul ştiinţific şi cultural faţă de lumea occidentală. La granița dintre secolul XIX și XX, românii aveau un alt orizont de aşteptare: erau puși în fața unui nou început și a unui drum pe care erau chemați să-l parcurgă cu deplină încredere. Un orizont de aşteptare care, din cauza vicisitudinilor secolului XX, s-a transformat într-o aşteptare perpetuă.

Discursurile doctorilor de pe vremuri se pot constitui într-o grilă de lectură a unei realități viitoare, imaginează societatea românească aşa cum şi-au dorit-o profesorii de medicină de la noi: o anticipare cu caracter medical şi social care s-a străduit mereu să devină realitate, în pofida inconsistenţelor istoriilor locale.
_______

Conferința face parte din programul Idei în Agora, dedicat analizei spiritului public și realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Intelectuali publici și universitari, politicieni și oameni de afaceri, studenți încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.

* Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor de la Casa Filipescu-Cesianu (ce găzduiește și Muzeul vârstelor), în termen de 30 zile. Mai multe despre proiectele și evenimentele MMB, pe site-ul instituției.

afis-agora-6-feb

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0