fbpx

igloo 108 – 109. Muzeul reinventat de cinci arhitecţi de renume mondial

La sfârşit de an, igloo vă propune un dosar cu cinci muzee recent finalizate care au marcat deja, fiecare în stil propriu, arhitectura contemporană: MAXXI – un proiect al arhitectei Zaha Hadid, o intervenţie puternică într-o fostă zonă militară din Roma; Mimesis Museum din Paju Book City, Coreea – un volum sculptural în alb şi gri semnat de renumitul Alvaro Siza; restaurarea Neues Museum din Berlin – un proiect exemplar în care David Chipperfield a reinventat relaţia dintre vechi şi nou; MACRO – muzeul de artă contemporană al Romei, o clădire îndrăzneaţă proiectată de Odile Decq, ce pune în evidenţă o relaţie specială cu oraşul; Extinderea Muzeului de Artă Contemporană din Lille, un amestec inedit de texturi şi forme realizat de Manuelle Gautrand.

Din România, igloo vă prezintă un proiect ce abordează tema relativ nouă a căminului pentru persoane în vârstă: Casa Harmonia din Timişoara, realizată de cunoscuţii arhitecţi Ioan Andreescu şi Vlad Gaivoronschi şi nominalizată în cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010 şi un alt proiect recompensat la BAB – sediul Bisericii Evanghelice din Braşov, clădire de patrimoniu recuperată printr-o intervenţie de calitate a biroului Exhibit Arhitectura.

Puteţi citi de asemenea despre premiile concursului internaţional pentru Taiwan Tower şi un interviu cu arhitectul Dorin Ştefan, câştigător al competiţiei. Şi, pentru că sărbătorile bat la uşă, în cadrul rubricii Design v-am pregătit o pagină cu obiecte mici, amuzante, dar şi utile – idei de cadouri pentru un Crăciun cu stil.

Din sumar:

Casa Harmonia

Situat în Timişoara, proiectul nominalizat la Bienala de Arhitectură de anul acesta răspunde unei teme relativ noi chiar pentru sectorul privat al investiţiilor: un cămin pentru persoane în vârstă. Întregul discurs arhitectural s-a modelat în jurul acestui tip de program, cu specificităţile lui funcţionale şi estetice, iar faţada principală a ansamblului arată oraşului o imagine în nuanţe blânde, dezvoltată mai degrabă pe lungime decât vertical.

Braşov. Sediul Bisericii Evanghelice

Situată în centrul Braşovului, în imediata vecinătate a Bisericii Negre, casa care adăposteşte azi sediul Bisericii Evanghelice datează în mare parte din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Cu diverşi proprietari ce i-au trecut pragul de-a lungul timpului, imobilul a suferit nenumărate extinderi şi modificări. Ajungând într-o stare avansată de degradare, în anul 2005 s-a decis salvarea monumentului, printr-o intervenţie semnată Exhibit Arhitectura, reuşita proiectului fiind răsplătită cu premiul acordat în cadrul ediţiei din acest an a Bienalei de Arhitectură Bucureşti.

MAXXI

Muzeul Naţional al Artelor Contemporane din Roma – sau MAXXI – rămâne unul dintre cele mai discutate gesturi arhitecturale ale ultimului an. Conceput de Zaha Hadid Architects şi finalizat într-o perioadă de timp însumând peste zece ani, proiectul îşi începe cariera cu dreptul: juriul World Architecture Festival l-a recunoscut drept „Building of the Year” în noiembrie 2010. Mai mult, directorul de programe WAF, Paul Finch, îl numeşte „o clădire despre care se va discuta, în istoria arhitecturii, şi peste cincizeci de ani”.

Pe val. Falezele din Toronto

Piesa de rezistenţă a restructurării portului industrial din Toronto este, fără îndoială, suita allegro a foliilor denumite „Wavedecks”, dintre care primele trei (Spadina, Simcoe şi Rees) sunt deja date in folosinţă, cu cea de-a patra (Parliament) urmând să fie inaugurată în 2012. Plonjând în console graţioase deasupra apei, cele patru structuri creează un spaţiu public care nu exista în prealabil între lac şi bulevardul de-a lungul cheiului, pentru a oferi torontonezilor acces la iubitul lor Ontario.

Numărul curent îl puteţi comanda aici

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0