fbpx

Igloo #176: Polonia

Numărul 176 aduce în discuție arhitectura contemporană poloneză. Câteva exemple excelente de clădiri publice – din domeniul cultural și două locuințe alcătuiesc dosarul. Decizia comentării exemplelor de bună practică din Polonia privește arhitectura ca fenomen complex și observă mecanismele absorbției, cu succes, a fondurilor europene. Retorica întrebării ce ne lipsește? poate fi – credem – depășită vizitând termenul și conceptul de solidaritate. Nu inducem o nostalgie Solidarność. Semnele orașelor noastre indică, acum poate cu mult mai intens, solidaritatea. Credem că elementul comun al proiectelor reunite în numărul acesta e tocmai solidaritatea.

Layout 1

Cea de acțiuni explică încheierea fericită a lucrărilor de consolidare, restaurare și remodelare a clădirii PMB. Un gest solidar cu un obiect găsit în sit încheagă povestea arhitecturală a casei T.

layout-1_page-66

Aducem, începând cu acest număr, două rubrici în plus:  Inovație și Smart Habitat pentru a fi solidari cu progresul tehnologic răsfrânt domestic și în proiecte îndrăznețe, progres căruia, evident, îi suntem contemporani.

Layout 1

Inaugurăm rubrica INOVAȚIE în arhitectură, urbanism și design, dorind să semnalăm și să notăm în comentarii modul în care proiectul este în egală măsură un instrument de adecvare la prezent, dar și de deschidere spre viitor. Un astfel de caz este ElbPhilarmonie, unde proiectarea algoritmică asigură un confort acustic perfect, însă generează și o imagine arhitecturală remarcabilă.

Layout 1

La rubrica SMART HABITAT prezentă Aquatunes – un difuzor Bluetooth de înaltă fidelitate, rezistent la apă ce permite ascultarea muzicii preferate, a știrilor, a informațiilor stocate pe dispozitive media sau a oricăror alte date audio prin tehnologia Bluetooth folosind difuzorul wireless. Experiența unui simplu duș are astfel altă energie.

Trei amenajări interioare diferite solidarizează pe rând cu atmosfera unei piețe agroalimentare mediteraneene, cu șarmul heteroclit al internaționalizării interiorului și, respectiv, cu un ambient foarte luminos.

Layout 1

Dancing Lobster: cadru portughez, relaxant

Layout 1

Kane World Food Studio, exotic vegetal

Layout 1

Light – tres light: Le Bistrot Français

DOSAR

Layout 1

Rubricile de activare a orașului explică rolul artei în dezvoltarea urbană și solidaritatea spațiu-acțiune. Paginile agendă și design ilustrează participarea română la IMM Cologne și, respectiv, tendințele M&O. Solidari cu temele importante din lumea designului, astăzi tinerii creatori români și cei polonezi se suprapun coincidental în atitudine. Da, solidaritatea e o problemă de atitudine. O admirăm nu doar estetic.

Design polonez contemporan: trei declinări

Diversitate, versatilitate și experiment – iată câteva dintre liniile generale sub care se prezintă designul polonez contemporan. Am ales trei exemple și câteva dintre creațiile lor: Jan Kochański, Poorex Studio și Studio Rygalik.

Layout 1

Comunitatea internațională a profesioniștilor din domeniile life-style (l’art de vivre), amenajări interioare și design s-a reunit între 20 și 24 ianuarie 2017 la MAISON & OBJET PARIS.

Layout 1

Angela Ciobanu: alăturări diafane de materiale și povești

Designer de bijuterie și arhitect, Angela Ciobanu locuiește și creează la Viena din 2012. Bijuteriile ei, remarcate și premiate, au călătorit deja la nenumărate expoziții și târguri din Paris, Barcelona sau Amsterdam până în Milano, Ljubljana ori București.

Layout 1

 

Noul număr poate fi găsit în librăriile din țară sau poate fi comandat direct din shop-ul online igloo aici: https://www.igloo.ro/produs/igloo-habitat-arhitectura-176-feb-mar-2017/
Abonamente: https://www.igloo.ro/shop/abonamente/

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0