fbpx

„igloo îngust”? Un periodic de gust bun în noua Banchiză Urbană

Banchiza Urbană #9 by igloo / primăvară 2018
revine într-o formulă nouă de gust bun
cu o revistă-în-revistă: igloo îngust
explorează orașul | evenimente | oameni | idei | povești | locuri

bu_9facebook-profile-pic

„Da! După o matură chibzuinţă și aprinse discuţii, ne-am hotărât să dăm o direcţie mai clară Banchizei Urbane. Adică cum mai clară? Adică de ce? Păi, deocamdată, Banchiza e, cum spuneam și ne place să credem, o revistă de cultură urbană. Sună bine, că e la modă, dar ce e mai exact cultura urbană? Orice se întâmplă în oraș? Opusul, fratele încălţat al culturii rurale? Suma subculturilor… urbane?
Ca orice expresie largă și generoasă, cultura urbană ajunge să fie destul de vagă. Folositor, la o adică, mai ales dacă ţi-e lene să cauţi definiţii mai exacte: orice se întâmplă prin oraș e cultură urbană, suntem acoperiţi, ne-am scos, noapte bună! Altminteri, de la o vreme ni s-a părut că vagul nu ajută foarte tare la revistă și nici la tot felul de alte aspecte derivate din joaca cu editatul. Însumând toate cele de mai sus, înmulţind cu experienţă, împărţind la noi înșine și extrăgând radicalii liberi, am obţinut drept rezultat un periodic de gust bun. Mai pe românește, o (viitoare) revistă dedicată trup și suflet, creier și viscere gustului, adică practicării preferenţiale și selective a simţului cel mai conectat la centrii nervoși ai plăcerii, deci ai vieţii bune.

De ceva vreme ne tot gândim cum să-i spunem. Dacă să-i spunem altfel. N-o fi mai bine să rămână așa cum e, Banchiza, și să-i adăugăm numai capitole noi și explicit dedicate gustului? O fi mai bine să schimbăm, dacă tot vrem să schimbăm direcţia? Cum bătălia internă nu s-a încheiat și riscă să se eternizeze, am decis să debutăm cu o formulă mixtă. Poate că nu sună grozav, dar compromisul rămâne totuși baza coexistenţei noastre, iar urbanul (omul, spaţiul) îi e mai îndatorat decât oricine.

Ăsta e motivul pentru care Banchiza prezentă e de fapt două reviste într-una (va rămâne așa, se va schimba, cine știe???): una clasică, deja cunoscută, și un segment interior, mai îngust, după cum spune și numele: igloo îngust. Rafinaţii și eleganţii se vor fi prins deja: am optat pentru un alt format, mai puţin uzual, tocmai pentru a căuta o superioară coerenţă și a exprima astfel și în formă una dintre certitudinile cu care plecăm la drum: dacă vrei să fii în gust, nu se poate să fii lat.

igloo îngust, deci. Sună prost, mi s-a zis. Așa e! Un titlu cu „I” și „U” și „G” nu prea are cum să sune atrăgător. Sună mai bine englezismul igloo taste, doar că în română „taste” e și el un alt cuvânt, fără legătură cu ce ne interesează pe noi. Așa că rămâne îngust, deocamdată. Eu mărturisesc că, deși mi-a luat ceva să metabolizez fonetica austeră, acum mi se pare chiar prietenos și potrivit, mai ales că limitativul implicit al vocabulei e de natură a crea partizanate. Îngust, în ciuda sensului uzual al combinaţiei cu mintea, a ajuns să-mi sugereze, aproape biblic, căutarea, efortul, selecţia. Pentru mine, mai nou, să fii îngust nu mai înseamnă să fii prost sau limitat, ci selectiv și, în egală măsură, preocupat de gust(ul bun) în orice sens, direct sau figurat.

Rămânem deci înguști și, ca să nu credeţi că evităm tributul către noua Poartă a limbii engleze, închei cu un sincer: în gust we trust!

Ceea ce vă doresc și dumneavoastră, măcar de patru ori pe an, cu ajutorul revistei noastre.”

Bruno Andreșoiu, Scurt exercițiu de onestitate fondatoare

screen-shot-2018-05-22-at-5-10-47-pm

S U M A R

Art Safari 2018
Romanian Design Week 2018
World Press Photo – toată fotografia lumii…
Street Delivery propune: Smart Cities?
Flori, fete, filme sau locuri… de la Cluj și TIFF
Ubikubi Young Designers Award – design de obiect tânăr
„Obscur și feeric”: Ce facem cu Teatrul de vară Capitol?
Edit Your Future: Bienala Internaţională de Artă Contemporană București

[igloo îngust]

Bruno Andreșoiu: Scurt exerciţiu de onestitate fondatoare
4 mărci de bere artizanală pe care le poţi bea în București: Ground Zero | Oriel Beer | Three Happy Brewers | Zăganu
Noii cafegii ai Bucureștiului: Mihai Panfil @ Origo | Vlad Buda @ Steam | Ciprian Cosma @ T-Zero | Cosmin Preda @ ORYGYNS | Alexandru Niculae @ Bob Coffee Lab
Literatura gurmandă
Licorile ascunse ale marelui oraș: Oficiul 1, speakeasy cocktail bar
Fresh urban life: harta locurilor noi din București: Cooperativa FruFru, Masa-Casa, Ivan Pescar, MÀ Bistro, Hangar Gastropub, EATS
Madlenă de Maroc – a se înghiţi cu mult ceai
Lisabona în 7 paşi
Povești cu vin: Crame din România

Șiţari, ebeniști, tablagii – sau Harta vie a Meșteșugarilor
Pasiuni de familie: „Doar câinele și pisica nu știau ceasornicărie în casă.”
Povești de oraș – stări, explorări, imortalizări: Andrei Mărgulescu
Colecţionarea selectivă a deșeurilor
Caleidoscop în ulei: aproape de stranietatea și familiaritatea tehnologiei, Victor Fota
Antreprenoriat contemporan la feminin: Sonia Micu – NALU
Cool Rebels. Noua estetică a tinerilor creatori de modă români

[button color=”green” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/banchiza-urbana-9/”]comandă aici[/button]
sau caută Banchiza Urbană la cărturești & în rețeaua inmedio

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0