fbpx

igloo likes: Amenajări pentru o vară cu design inspirat

Pentru că ne aflăm sezonul de vârf al vacanțelor, igloo v-a pregătit o selecție de proiecte de amenajare pline de soare din spațiul românesc românesc, dar și din alte destinații de pe Glob. Locuințe permanente, reședințe de vacanță sau resorturi retrase – toate reflectă farmecul mării și al plajelor, inspirând relaxare și libertate, și sperăm că vă vor servi drept sursă de inspirație.

 

Casa Fly, Mallorca

ARHITECTURĂ & DESIGN INTERIOR: beef architektiECHIPA: Radoslav Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič, Ján Šimko; COLABORATORI: 3de3arquitectesFINALIZAT: 2020; FOTO: Tomeu Canyellas

Construită folosind tehnica tradițională „pedra en sec” care, în 2018, a fost inclusă de către UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, această casă din Mallorca are un interior aerisit, care permite mobilierului custom să iasă în evidență. Lemnul, piatra de proveniență locală și betonul sunt principalele materiale puse în operă, fiecare având un rol bine gândit în cadrul amenajării. Riflajul din lemn din zona scării – la rândul său, cu trepte flotante din lemn – creează un sistem de axe verticale ce constituie „scheletul” locuinței.

 

Poziționarea casei în raport cu împrejurimile generează perspective diferite pe fiecare nivel. Astfel, nivelul inferior are o conexiune vizuală directă cu marea, în timp ce dormitoarele amplasate la nivelul superior se deschid către oraș, vizibil între panta terenului și vârfurile arborilor de pin.

 

 

Apartament Breeze, Năvodari, jud. Constanța

AMENAJARE DE INTERIOR: Andreea Cornilă StudioAUTORI:  Andreea Cornilă, Ioana Paliuc; FINALIZAT: 2022; FOTO: Andrei Mărgulescu

Ca o briză reconfortantă, acest mic apartament din Năvodari se inspiră din natură, precum și din caracteristicile arhitecturii vernaculare de pe litoralul românesc, pe care le traduce în limbaj contemporan. Diferitele elemente se îmbină subtil pe un fundal învăluitor, cu forme curgătoare și o cromatică blândă, ce induce un sentiment de bine și relaxare.

 

În întregul apartament, tonurile pământii, deschise ale podelelor amintesc de nisipul unei plaje, iar piesele de mobilier personalizate, cu design minimalist, sunt realizate din materiale care subliniază, la rândul lor, legătura cu natura, în timp ce inserțiile din terrazzo  – în cadrul backdrop-ului sau al blatului de dining, care se continuă vertical pe perete – aduc o notă de prețiozitate. În dormitor, inspirat de interioarele bungalow-urilor, piesa principală este căpătâiul patului, în formă de evantai, realizat din rattan, completat perfect de abajurul corpului de iluminat suspendat, din mărgele și păr de cal.

 

Achioté, Costa Rica

ARHITECTURĂ & DESIGN INTERIOR: Formafatal AUTOR: Dagmar ŠtěpánováFINALIZAT: 2022; FOTO: BoysPlayNice

În plin peisaj paradisiac, acolo unde jungla întâlnește valurile Oceanului Atlantic, în Costa Rica, studioul Formafatal a amenajat, într-un stil minimalist și fericit camuflat în peisaj, două vile de vacanță denumite Achioté. Ambele levitează parțial pe culmea unui deal și au fost ridicate în spiritul sustenabilității și utilizând tehnica tradițională a pământului bătătorit.

 

Echipa a folosit pământul argilos rezultat în urma excavărilor pentru conturarea pereților vilelor Jaspis și Nefrit. Desfășurându-se fiecare pe o suprafață construită de 95 de mp, vilele se încadrează într-un peisaj natural luxuriant, pe un domeniu de 1 100 mp și la 300 m deasupra mării. Dincolo de tehnica folosită pentru ridicarea pereților, legătura intimă cu peisajul se face atât prin menținerea amenajării într-o cheie cât mai minimalistă posibil, cât și printr-o dimensiune biofilă accentuată. Astfel, legătura cu verdele intens al naturii este nemijlocită, el invadând real sau vizual, grație vitrajelor mari, toate spațiile. Cele două vile aflate la 12 m distanță una față de cealaltă sunt identice ca layout, orientare și tehnică de construcție, însă diferite în atmosfera conturată grație paletei cromatice alese și a energiilor canalizate.

 

 

Vila de vacanță Edara, Bali

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Studio 2.1ECHIPA: arh. Cristina Caradim, arh. Radu Caradim, arh. Emanuel Budăieș-Tânăru, arh. Andreea Istrate; FINALIZAT: 2023; FOTO: Xenia Haritonovici

Prezentat în numărul 214 al revistei igloo, proiectul de reamenajare a acestei vile din Indonezia se inspiră din filozofia japonează și privilegiază legătura cu natura și lumina soarelui. Aceasta învăluie casa atât prin pereții în mare parte vitrați, cât și prin câteva surse de lumină zenitală plasate în bucătărie și băi sau prin luminatorul ascuns din camera de mijloc. Spațiile sunt deschise, primitoare, transparente, fin delimitate și în permanentă comunicare cu mediul înconjurător, iar cele trei dormitoare beneficiază de intimitate, fiind retrase către partea din spate a casei.

 

Aproape toate piesele de mobilier și decor au fost desenate și realizate la comandă de artizani locali, de la închiderile de sticlă cu tâmplărie de lemn și uși până la lavoare, cadă, scaune sau mese. Pentru o experiență vizuală și tactilă autentică, s-au folosit materiale locale, lemn de teck, piatră, terrazzo, bambus, ratan, teracotă, in, ceramică. Din decorul vacanței perfecte pe care o promite această vilă nu lipsesc nici spațiile exterioare mai animate, destinate socializării și relaxării, precum terasa acoperită, piscina și zona de grătar.

 

 

Apartament în stil provensal, Olimp, jud. Constanța

AMENAJARE DE INTERIOR: inedit.works; AUTOR: arh. Mihail Neagu; FINALIZAT: 2023; FOTO: Sabin Prodan

Acest apartament de vacanță preia elementele cheie ale stilului provensal: spații deschise, curgătoare, o multitudine de texturi, tonuri blânde, pastelate, punctate pe alocuri cu accente în culori vii, și motive naturale. Fluiditatea amenajării rezultă din folosirea, în întreg apartamentul, a aceluiași tip de dușumea – un alt element preluat din vocabularul stilistic al caselor tradiționale din Provence.  Texturile conferă individualitate fiecărui spațiu și separă, la nivel vizual, diferitele funcțiuni.

 

În living, tencuiala decorativă reprezintă fundalul pe care sunt aduse laolaltă o serie de obiecte de mobilier cât se poate de diverse, generând un ansamblu exuberant și unitar. Masa de dining, împreună cu scaunele care o înconjoară, toate din lemn, amintesc de atmosfera unei terase la malul mării, măsuța de cafea din trunchi de copac trimite cu gândul la o plajă sălbatică, motivele atent sculptate ale depozitărilor evocă spațiul Asiei de Sud, iar sofaua modulară cu linii organice aduce o notă de sofisticare.  Dormitorul matrimonial mizează pe nuanțe de albastru deschis pentru a crea un mediu deopotrivă elegant și relaxant, iar baia, separată de acesta printr-o ușă glisantă tip hambar, are o atmosferă de spa sofisticat, cu ceramică antichizată și detalii metalice aurii.

 

Duplex Poseidon Blues, București

AMENAJARE DE INTERIOR: VIM Studio; ECHIPA: arh. int. Ștefania Bobaru (coordonator proiect), arh. Alexandra Diana Onel; FINALIZAT: 2021; FOTO: arh. Alexandru Prodan

De data aceasta nu ne aflăm la malul mării, ci într-un complex de locuinţe nou construit din sectorul 2 al Capitalei. Amenajarea dominată de tonuri de albastru aduce laolaltă piese de mobilier şi decoraţiuni variate, creând o atmosferă de un eclectism natural, firesc, iar operele de artă susţin misterul temei mitologice. Într-o inversare a zonelor funcţionale principale, primul nivel găzduieşte zona de noapte, în timp ce zona de zi, cu living, bucătărie şi un mic spaţiu de dining, este amplasată la etajul superior. 

 

Din punctul de vedere al finisajelor, peste placarea ceramică existentă a podelelor din hol, scară, loggii şi bucătărie au fost montate plăci LVT ce imită aspectul lemnului natur. Peretele parţial ce separă zona de gătit şi cea de living, vopsit în gri antracit, are un aspect texturat ce maximizează rolul său de articulare a spaţiilor şi, în acelaşi timp, îl transformă în element de accent. Nuanţa profundă de albastru aleasă pentru pereţi scoate în evidenţă lucrările mixed media semnate de artistul Nicolae Zâmbroianu. Aceeaşi culoare a fost folosită pentru mobilierul de bucătărie, marcând continuitatea între aceasta şi living, şi este prezentă şi în băi, care au fost refăcute în totalitate, căpătând un aspect tonic şi revigorant.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0