fbpx

igloo likes: Proiecte de arhitectură efemeră din China

TEXT: Anca Rotar

De la materiale tradiționale la forme organice care invocă viziuni ale viitorului, de la proiecte cu un aer DIY la forme jucăușe și lumini diafane, amintind de universul animației asiatice, aceste proiecte recente de arhitectură efemeră din China surprind prin varietatea abordărilor. Explorând numai o mică parte a creativității arhitecților și a potențialului expresiv și social al structurilor temporare, ele ne arată, în primul rând, varietatea modurilor de a aduce oamenii laolaltă și de a crea un sentiment al comunității.

Archive | Qiao, Shanghai

DESIGNER COORDONATOR DE PROIECT: Tommy Yu; DESIGNERI: Valo Xiao, CoCo Lee; CONSTRUCTOR: Benmoo; ANIMAȚIE: ViVi Lee; DESIGN GRAFIC: Sac Design; ARTIȘTI: X+Q Art;  ILUMINAT: Uniimport; AMPLASAMENT: Shanghai, China; CLIENT: Design Anthology, Design Shanghai; AN: 2021; FOTO: Xinghao Liu

Creat pentru publicația Design Anthology, axată pe designul inovator și arta contemporană, și deschis publicului din Shanghai timp de numai patru zile de la finalizare, pavilionul Archive combină materialele tradiționale cu jocurile de perspectivă captivante, totul în spiritul respectului deplin față de cuvântul tipărit. Ușor de demontat, transportat și refolosit, structura este realizată din elemente de lemn și hârtie washi, material tradițional versatil, ce creează un sentiment de fluiditate și transparență, demarcând în același timp, zonele active de cele liniștite, dedicate lecturii.

 

Cu o intrare evocând aspectul unei pagini pe punctul de a fi întoarse, pavilionul invită vizitatorii să răsfoiască ediții anterioare ale revistei Design Anthology, dispuse ordonat, ca într-o librărie. Mai multe opere de artă sunt ascunse în interiorul structurii, descoperirea lor devenind recompensa oferită de labirintul din lemn și hârtie celor cărora se încumetă să îi exploreze întregul spațiu.  

 

 

 

Dream Glow Pavilion, Shenzhen

DESIGN: Daxing Jizi Design; COORDONATOR PROIECT: Zeng Zhenwei; ECHIPA: Zeng Zhenwei, Xie Muxi; STRUCTURĂ: Lin Chaowei, Fang Feihu; MOBILIER URBAN: E+UV; CONSTRUCTOR: Shenzhen Mantangcai; AMPLASAMENT: Shenzhen Universiade Center, Shenzhen, China; SUPRAFAȚA: 270 mp; AN: 2021; FOTO: Zhang Chao, Zhang Dalian, Daxing Jizi Design

Creat pentru ediția 2021 a festivalului de lumini Glow Shenzhen, Dream Glow Pavilion este un spațiu public deschis, protejat de un acoperiș format din abajururile a 12 lampadare colorate, tip umbrelă, generând un punct de atracție de un farmec aparte în mijlocul unei zone verzi urbane. Forma lampadarelor o evocă, pe de o parte, pe cea a lanternelor tradiționale chinezești, și, pe de alta, le face să semene cu ciuperci stilizate, răsărite din spațiul verde înconjurător.

 

Culorile alese sunt, de asemenea, unele semnificative pentru cultura chineză: turcoaz, galben deschis, roșu-violet și roșu aprins. Pe timp de zi, abajururile tip dom, dintr-un material semi-transparent, oferă adăpost împotriva ploii sau a luminii directe a soarelui iar, pe timp de noapte, ele se aprind, asemenea unui far care invită oamenii să descopere spațiul și să se bucure de el.

 

Dream, satul Qingshan, Hangzhou

ARHITECTURĂ: Penda China; COORDONATOR PROIECT: Sun Dayong; VOLUM: 16.000 mm x 10.000 mm X 45.00mm; AMPLASAMENT: Qingshan, municipalitatea Huanghu, districtul Yuhang, Hangzhou, China; AN: 2023; FOTO: Xia Zhi, Zhang Qimin

Instalația Dream a fost realizată cu ocazia primei edițiii a Festivalului de Artă Publică din Qingshan, al cărui scop este de aduce arta contemporană în contextul neașteptat al unei zone rurale. Lucrarea ia forma unei perne supradimensionate ce pare să fi crescut din solul regiunii, generând un spațiu la scară umană, permeabil și transparent, ce invită la o conexiune mai profundă cu mediul natural.  

 

„Dantelăria” detaliată a pernei a fost creată folosind tehnici de design parametric și realizată din metal sudat. Asemenea unui organism, structura rezonează cu condițiile de mediu, iar interiorul ușor accesibil vizitatorilor decupează o infinitate de perspective diferite asupra peisajului înconjurător. Pe timp de noapte, pavilion iluminat pare o reflecție a cerului înstelat sub care se situează, invitând la introspecție și contemplare.

 

Cagbalete Sand Clusters. O nouă tipologie sustenabilă pentru eco-turism în Filipine

DESIGN ȘI CONSTRUCȚIE: LUO studio; ECHIPA: Luo Yujie, Lu Zhuojian, Wang Beilei, Hong Lun, Cao Yutao, Liu Chonghao, Geng Ruijia; AMPLASAMENT: Xinyang, China; SUPRAFAȚA SPAȚIU DE EXPUNERE: 301 mp; CLIENT: Comitetul Municipal Xinyang, Guvernul Municipal Xinyang; AN: 2023

În cadrul ediției de anul acesta a târgului de carte din orașul Xinyang, 18 librării și edituri și-au expus produsele pe suportul oferit de piese de mobilier temporar realizate aproape în întregime din carton ondulat. Ținând cont de forma în plan a spațiului de expunere și de nevoia de a putea acomoda cărți de diferite dimensiuni și greutăți, arhitecții au conceput trei tipuri diferite de rafturi temporare, precum și o serie de mese amplasate central în cadrul coridoarelor de circulație.

 

Toate componentele prefabricate au fost asamblate la fața locului. Absența oricărui element de branding al evenimentului de pe suprafețele din carton permite o reciclare și/sau refolosire mult mai ușoară a acestora, fiind în acord cu principiile sustenabile susținute atât de către arhitecți, cât și de către organizatori.

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0