Igloo recomandă: Design românesc sustenabil în cadrul RDW 2021
Contextul global al pandemiei a însemnat, pentru mulţi, o ocazie de a regândi ideea de responsabilitate, atât faţă de cei apropiaţi, cât şi faţă de comunitate în ansamblul ei şi faţă de mediul natural. Nu este de mirare, atunci, că tema Romanian Design Week 2021 #TOGETHER reuneşte numeroase proiecte şi produse ce pun accentul pe sustenabilitate şi materiale neconvenţionale şi/sau refolosite.
Vă invităm să descoperiţi, în continuare, o selecţie de proiecte ce reflectă o nevoie de a regândi lumea care ne înconjoară şi ne arată că inovaţia nu mai este în mod neapărat legate de tehnologiile avansate, ci, din ce în ce mai mult, de ideea de upcycling, de transformare a ceea ce am fi considerat deşeuri în obiecte unice şi valoroase.
Noptiera DREAM ON – atelier.roca
Omagiu adus visului şi celor care îndrăznesc să îşi urmeze visurile, noptiera DREAM ON este o piesă de mobilier în întregime degradabilă, realizată manual şi cu multă pasiune carton, hârtie reciclată și lemn de nuc.
ECHIPA: Bianca Romaş, Robert Catrina
Scaunul IU20 – IU Studio
Piesă nostalgică şi jucăuşă în acelaşi timp, scaunul IU20 este realizat integral manual şi format dintr-o structură metalică vopsită în câmp electrostatic, șezut moale tapițat și împletitură în tehnica macramé, cu sfoară din bumbac reciclat. Datorită tehnicii de lucru, suprafața spătarului supradimensionat are un efect tridimensional și poate varia ca model şi culoare. Prin posibilitatea de a avea cadrul scaunului, sfoara și instrucțiuni de realizare a împletiturii, IU20 oferă utilizatorul ocazia de a-şi explora creativitatea şi de avea o piesă de mobilier la realizarea căreia a contribuit, devenind, mai mult decât un simplu obiect, un proces.
AUTOR: arh. int. Irina Ursu
The Mindul One – QIP Design
The Mindful One este o sticlă reutilizabilă ce poate fi umplută cu aproape orice şi vine cu propria reţetă DIY de dezinfectant. Produsul nu numai că reduce risipa, dar este făcut cu atenție din materiale reciclabile. Poate fi uşor agăţat de blugi sau rucsac și folosit oricând, pentru că niciun gest nu e prea mic, şi suntem cu toții în asta, împreună.
ECHIPA: Raul Cadar (product designer), Miruna Ciura (copywriter), Csaba Kreiter, (PhD engineer), Thomas Kreiter (business developer), Iancu Niculescu (arhitect), Mihai Popeangă (arhitect)
The Catcher – Askia R&D
The Catcher a fost creat pentru birourile open space, cu scopul de a ajuta la reducerea zgomotului general. Principalul material folosit este lâna din PET, obținută din sticle de plastic reciclate, puternic fonoabsorbantă și eco-friendly, un „prinzător” veritabil al sunetului, cu atât mai eficient cu cât cantitatea folosită este mai mare. Prin urmare, pentru a răspunde nevoilor unui birou deschis, echipa a găsit drept soluţie crearea unor măsuţe uşor transportabile, ce încadrează o cantitate mare de material fonoabsorbant într-un produs compact.
ECHIPA: Dragos Motica, Stefan Nita, Alexandru Dinu, Vlad Dinu
Kamelot K2 – Cabină acustică pentru două persoane – Askia R&D
O altă soluţie fonoabsorbantă gândită pentru birourile tip open space, Kamelot K2 este o cabină modulară, configurabilă și reconfigurabilă, ușor de mutat, transportat și asamblat, care se potriveşte în orice spaţiu şi este prietenoasă cu utilizatorul. Cabinele nu numai că folosesc materiale reciclabile în mod judicios, ci şi răspund nevoilor şi cerinţelor estetice ale spaţiilor şi clienţilor, fiind disponibile în mai multe variante formale, cromatice şi de finisaj, inclusiv cu pereţii laterali acoperiţi cu muşchi natural.
ECHIPA: Dragos Motica, Stefan Nita, Alexandru Dinu, Vlad Dinu
Pălăria Gravity – Kristina Dragomir
Prioiect de cercetare multidisciplinar al celebrei creatoare de pălării, Gravity Hat aduce în discuție reinventarea atât a materialelor şi formei pălăriei, transformată în diferite personaje urbane, cât și a tipului de decorare a pălăriilor, prin inovație și prin reevaluarea meșteșugurilor și produselor fabricate la nivel local.
ECHIPA: Kristina Dragomir, Cristian Dragomir, Jólan van der Wiel
Dincolo – Alexandra Constantinescu
Artist care lucrează în ceramică, Alexandra Constantinescu a creat o instalaţie ce investighează percepția culorii, folosind ca referință fragmente din spațiul domestic. Reflectând o preocupare pentru practicile sustenabile, obiectele din porțelan invocă culoarea cu un minim de resurse, prin enunțuri. Atributele vizuale sunt percepute prin citirea textelor gravate pe suprafeţe monocrome. Strategia se bazează și pe o observație referitoare la incapacitatea noastră de a explica prompt ce este o culoare și tendința de a arăta, în schimb, spre obiecte colorate în felul respectiv. Evitând orice abordare ornamentală, instalaţia urmăreşte să descompună acest automatism și chiar să sugereze posibilitatea de a găsi un mod de a atribui obiectelor culori inexistente.
From What We’ve Got – Ferencz Borbala
Aşa cum numele sugerează, colecţia semnată Ferencz Borbala se bazează pe o abordare tip upcycling, pornind de la materiale şi resurse deja disponibile. Materialele folosite sunt piese second-hand deteriorate, textile vechi donate și chiar deșeuri de plastic. Tehnicile includ patchwork-ul, colajul și reciclarea plasticului. Toate piesele au fost cusute cu mașini simple sau chiar cu mâna, multe dintre ele în timpul carantinei, cu resurse minime.
ECHIPA: Borbala Ferencz (founder/ designer), Cristiana Francisco (assistant designer), Neidy Narciso (assistant designer)
Nu mă uita – Vlad Cheregi
Proiect de masterat al tânărului designer Vlad Cheregi, Nu mă uita se adresează unui public care sprijină ideea de conservare a naturii layer by layer și reducerea efectelor survenite în urma poluării în această eră a consumerismului, în care producția și câștigul reprezintă un absolut. Întreaga colecție vestimentară se încadrează în forma siluetelor de tip H, I și T, majoritatea ținutelor fiind compuse pe straturi. Diferențele de materialitate, formă sau cromatică modifică silueta în momentul înlocuirii unui articol cu altul, fapt ce o transformă într-o colecție capsulă versatilă.
AUTOR: Vlad Cheregi; COORDONATORI: Prof. Univ. Dr. Elena Basso Stănescu, Conf. Univ. Dr. Lucian Broscățean