fbpx

Imagini care au schimbat istoria fotografiei

Fotografia a fost folosită pe parcursul întregii sale istorii, de peste 190 de ani, ca mijloc de exprimare artistică, ca instrument de ştiinţă şi explorare, pentru documentare sau ca mod de comunicare şi critică în cultura modernă.

Evoluția tehnologică a permis fotografiei să se dezvolte și să se divizeze în domenii variate. De la apariția daghereotipei în 1839, care a fost primul proces fotografic de succes din istorie, tehnologia s-a tot dezvolat. În prezent, majoritatea avem acces la o cameră foto, prin intermediul telefonului mobil.

Dar tehnologia nu e singurul lucru care a adus schimbări. De-a lungul timpului, câteva imagini au schimbat radical concepția despre fotografie. Uite câteva exemple care au adus fotografia la rangul de artă.

„View from the Window at Le Gras”, Nicéphore Niépce, 1926 (sursă www.wikipedia.org)

„View from the Window at Le Gras”, Nicéphore Niépce, 1926 (sursă www.wikipedia.org)

O fotografie legendară este View from the Window at Le Gras, realizată de Nicéphore Niépce. Niépce este un inventator francez acreditat ca inventatorul fotografiei, iar View from the Window at Le Gras a fost prima fotografie permanentă realizată în istorie.

„Le Violon d' Ingres", May Ray, 1924 (sursa www.manray.net)

„Le Violon d’ Ingres”, May Ray, 1924 (sursa www.manray.net)

Inspirat de tabloul La Grande Baigneuse al lui Jean-August Dominique Ingres, Man Ray a transformat corpul feminin într-un instrument muzical. Iar cea care i-a servit drept model este Kiki de Montparnasse, o muză celebră în epocă. „Le Violon d’ Ingres” face legătura între forma corpului unei femei și forma unei viori și este printre cele mai cunoscute opere ale artistului.

3

„Dali Atomicus”, Philippe Halsman, 1948 (sursă www.wikipedia.org)

Dalí Atomicus” este o fotografie din 1948 care dovedește că nu e nevoie de apariția efectelor speciale pentru a captura imagini imposibile. Ci doar de o groază de răbdare.

Philippe Halsman este cunoscut pentru fotografiile sale cu celebrități care sar, surprinse în aer, având o întreagă serie de acest fel cu Martin and Lewis, Judy Garland, Marilyn Monroe, Dorothy Dandridge, Pablo Picasso etc. „Dali Atomicus” a fost realizată în 6 ore și a fost nevoie de nu mai puțin de 28 de repetiții, plus o cameră plină de asistenți care aruncau pisici și găleți cu apă.

„Afghan Girl”, Steve McCurry, 1984 (sursă www.nationalgeographic.com)

„Afghan Girl”, Steve McCurry, 1984 (sursă www.nationalgeographic.com)

Cunoscută pentru privirea ei intensă și pentru ochii săi îndrăzneți, „Afghan Girl” a ajuns să simbolizeze lupta femeilor refugiate în lumea occidentală. Realizată de fotograful National Geographic Society, Steve McCurry, în timpul ocupației sovietice din Afganistan, „Afghan Girl” (al cărei nume real este Sharbat Gula) a reușit să conceptualizeze totul despre o perioadă extrem de violentă a istoriei.

Este un portret incredibil de bine încadrat, care surprinde o lume a emoției. Privirea lui Gula este intensă, hotărâtă și neînfricată, iar îmbrăcămintea ei, roșu aprins și zdrențuită de uzură, vorbește de la sine.

„The Tetons - Snake River”, Ansel Adams, 1942 (sursă www.wikipedia.org)

„The Tetons – Snake River”, Ansel Adams, 1942 (sursă www.wikipedia.org)

Deși a existat curentul pictorialist, în care fotografii încercau să-și transforme pozele artistic, prin diverse manipulări, și nu doar să redea o imagine, această fotografie a lui Ansel Adams surprinde frumusețea naturală a pacului Național Grand Teton.

El a vrut să transforme fotografia într-o formă de artă, predicând puritatea în fotografie. Imaginea folosește o tehnică incredibilă pe care Adams a inventat-o: Zone System. Un sistem care măsura expunerea pe baza valorii tonale, de la 0 la 10.

„Milk Drop Coronet”, Harold Eugene Edgerton, 1957 (sursa www.time.com)

„Milk Drop Coronet”, Harold Eugene Edgerton, 1957 (sursa www.time.com)

Edgerton a inventat fotografia stroboscopică modernă. Mai exact, acel gen de fotografie care folosește o succesiune rapidă de lumini pentru a capta un obiect în mișcare rapidă.

Imaginea despre care vorbim surprinde o picătură de lapte care lovește o suprafață și a fost prima de acest fel. Înainte de capturarea ei, fotografii se străduiseră mult timp să imortalizeze obiecte în mișcare slab iluminate. Invențiile și experimentele lui Edgerton au ajutat evoluția camerelor de fotografiat care în timp au devenit capabile să captureze scene foarte rapide în condiții de iluminare scăzută.

7

O reprezentare emblematică pentru perioada Marii Depresiuni, „Migrant Mother” a lui Dorothea Lange prezintă o femeie sărăcită alături de copiii ei neîngrijiți și murdari.

Fotografia a fost făcută cândva în perioada 1936, în timp ce Marea Depresiune era încă în plină desfășurare și este un exemplu celebru de fotografie documentară.

„Omaha Beach, Normandy, France”, Robert Capa, 1944.

„Omaha Beach, Normandy, France”, Robert Capa, 1944.

„Omaha Beach, Normandy, France” este imaginea care a tranformat fotojurnalismul și fotografia de război. Fotograful Robert Capa obișnuia să spună că „dacă fotografiile tale nu sunt suficient de bune, înseamnă că nu ești suficient de aproape”. Cuvinte care îi caracterizează toate imaginile surprinse în data de 6 iunie1944, când a aterizat în primul rând al infanteriei la Omaha Beach.

Afli mai multe despre evoluția acestei arte la cursul Introducere în istoria fotografiei, susținut de Mirela Bichigeanu, autoarea articolului, la Fundația Calea Victoriei.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0