fbpx

În dialog cu Monica Sebestyen, fondatoarea UrbanEye Film Festival

Interviu realizat de: igloo; Foto: courtesy of UrbanEye Film Festival

Anul acesta, UrbanEye Film Festival – evenimentul dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului, unic în felul său – sărbătorește 10 ani de la prima ediție, propunând ca temă reflexivul Încotro. Am stat de vorbă cu Monica Sebestyen, fondatoarea UrbanEye Film, despre originile și temele edițiilor trecute ale festivalului, despre temele, întâlnirile și ideile ediției curente, despre ce-i de neratat la UrbanEye 2023: ediție aniversară de 10 ani.

 

Festivalul se desfășoară între 8 și 12 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco. Abonamentele și biletele pot fi achiziționate de pe Eventbook.

Sărbătoriți 10 ediții de UrbanEye Film Festival. Încotro?

 

Monica Sebestyen: Ediția aniversară este pentru noi un moment de reflecție, de a vedea ceea ce am făcut până acum și cum putem merge mai departe. Dorim să continuăm să privim orașul din cât mai multe perspective, să aducem oameni împreună pentru dezbateri și schimburi de idei. Am început să organizăm festivalul și la Cluj, la Cinema ARTA, unde am organizat deja două ediții și dorim să continuăm. De asemenea, planificăm seri de film UrbanEye în alte orașe, cu colaborări în Timișoara, Sibiu, Brașov și altele.

 

Care au fost câteva din momentele din edițiile trecute de care vă amintiți cu drag?

M.S.: Prima ediție a rămas în continuare foarte vie în amintirea noastră. Am început cu mult entuziasm, dorind să fie un proiect de termen lung, ceea ce s-a și întâmplat. Am avut discuții extrem de interesante cu invitați regizori și arhitecți care au rămas în amintirea noastră. S-au întâmplat multe lucruri în acești ani, în care au fost multe momente de bucurie, dar și de tristețe. Nu putem să nu amintim anul 2015, când Cătălina Ioniță și Mihai Alexandru, alături de care am fondat acest festival, au încetat să fie printre noi în incendiul de la Colectiv. Ei au avut un rol extrem de important în conturarea și începerea festivalului. Direcțiile stabilite împreună le urmăm în continuare și îi simțim alături de noi.

Care sunt temele majore de discuție ale ediției 2023?

M.S.: Temele majore ale ediției 2023 sunt legate de viziunile în arhitectură și urbanism, precum Building VisionsPlan for Buenos AiresButoh House și When we live alone. Explorăm intervențiile în oraș prin filme precum Giardinieri d’assaltoDe ce scriu ăștia pe pereți? și Walls can talk. De asemenea, ne concentrăm pe portrete notabile, cum ar fi cele ale lui Arne JacobsenSiza  și Light without Sun. Nu în ultimul rând, am început să colaborăm cu Ana Szel și Andrei Rus pentru selectarea și digitalizarea unor filme de arhivă despre București, care vor fi prezentate în cadrul festivalului.

 

Ce așteptăm de la ediția de anul acesta? Ce proiecții sunt de neratat?

M.S.: La ediția din 2023, vă recomandăm cu căldură să nu ratați Building Visions și proiecțiile speciale ale filmelor de arhivă despre locuire, muncă și timp liber în Bucureștiul socialist. Acestea sunt pelicule pe care le-am digitalizat și curatoriat cu atenție, oferind o privire unică asupra istoriei orașului. Ana Szel și Andrei Rus au lucrat intens la crearea a trei programe de filme de arhivă extrem de consistente. În ansamblu, UrbanEye Film Festival promite să aducă o perspectivă captivantă asupra orașului și arhitecturii, fiind un eveniment pe care iubitorii de cinematografie și arhitectură nu ar trebui să-l rateze.

 

Programul complet al festivalului îl găsești aici.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0