fbpx

În plin univers acvatic. Lotca by ARCA

ARHITECTURĂ: Yellow Office TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Vladimir Mîndru & Lotca

Atunci când călătoriile se transformă în experiențe capabile să ofere, într-un singur loc, o surprinzătoare diversitate a nuanțelor, bateriile se încarcă altfel. Un asemenea loc special s-a conturat în jurul unei ferme piscicole din Blăgești (Bacău) crescând într-o adevărată ARCĂ, cu respect pentru mediu și a sa putere revărsată peste oameni și timp. Povestea resortului ARCA este în plină desfășurare, iar dintre elementele inaugurate deja, ne-a atras atenția cherhanaua cu ponton Lotca, un proiect recent finalizat de către echipa Yellow Office. Lotca nu putea fi altfel decât inspirată și pătrunsă de spiritul elementelor naturale înconjurătoare.

Privit din exterior, restaurantul apare asemenea unui monovolum simplu, care urmărește relieful, dar nu lasă să se întrevadă prea multe. De aceea și cu atât mai mult pășirea în Lotcă este un adevărat festin pentru ochi și mai apoi pentru simțuri. Două volume solide marchează coborârea în restaurant, care propune traversarea unor zone diferite având drept numitor comun un fundal auster pe care natura își face frumos de cap.

7-DSC_7663-e-v

Apropierea de aceasta din urmă se face treptat, culminând cu o terasă suspendată deasupra apei și se nuanțează în alegerea materialelor, cum ar fi pietrele din râul Bistrița utilizate pentru pardoseală sau vegetația luxuriantă care învăluie chiar și corpurile de iluminat. Un punct inedit, transparent și luminos este reprezentat de către „medalioanele de rășină, realizate de artista Diana Manole, în care o serie de elemente naturale colecționate de pe sit — plante și osaturile unor pești — au fost folosite ca matrițe pentru realizarea unui perete decorativ”, după cum explică arhitecții.

8-DSC_7503-e-v

Tot acest univers natural, acvatic este oglindit în bucate, specialitățile pescărești fiind vedetele meniului imaginat de chef Ștefan Popescu. Majoritatea ingredientelor sunt crescute în fermele și serele ARCA, prin urmare preparatele se leagă intim de loc și darurile sale. Meniul se diversifică cu o secțiune vegetariană și feluri de inspirație mediteraneeană, iar crama Lotca nu face decât să întregească experiența.

PROIECT: Cherhana Lotca; AMPLASAMENT: Blăgești, Bacău; ARHITECTURĂ: Yellow Office; ECHIPA: arh. Vladimir Mîndru, arh. Irina Lupu, arh. Rareș Fotău-Cojocaru; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #209 / Reprezentare în arhitectură / august-septembrie 2022 / rubrica #DeGustBun

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0