fbpx

In Vivo. Materiale experimentale în centrul problematicii propuse de Pavilionul Belgiei la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023

ARHITECTURĂ: Bento TEXT: Anca Rotar FOTO: Ugo Carmeni

Cum putem regândi arhitectura într-o lume cu resurse finite? Arhitecții de la Bento, creatori ai Pavilionului Belgiei din cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2023 propun explorarea posibilității de a folosi materiale naturale, vii, precum pământ brut și miceliu, la scară mare. Pavilionul a găzduit și o serie de ateliere practice și dezbateri referitoare la resursele alternative și la coexistența armonioasă dintre oameni și mediul natural.

În centrul pavilionului s-a aflat o instalație constând într-o spectaculoasă structură de lemn, amplasată pe o bază de pământ brut din sol excavat, pe care au fost fixate panouri din miceliu, toate materialele fiind de proveniență locală, extrase din zona Bruxelles-ului. Vizitatorii au avut posibilitatea de a experimenta caracteristicile senzoriale, tactile și acustice ale acestor materiale, precum și potențialul lor de a inspira. După închiderea expoziției, compania venețiană Re-Biennale a intervenit pentru dezasamblarea instalației și găsirea de noi destinații pentru fiecare componentă.

Urmând în totalitate tema de „laborator al viitorului” propusă de curatorul Lesley Lokko, camerele adiacente celei centrale au fost dedicate experimentului, detaliind procesul de fabricare a instalației și invitând vizitatorii în „bucătăria” unui alt tip de arhitectură, una bazată pe resurse locale, care poate conduce la apariția și dezvoltarea de noi moduri de a folosi materialele vii în Belgia și nu numai.

Ilustrație: Bento
Intenția curatorilor a fost detaliată în catalogul ce a însoțit expoziția, prezentat ca o narațiune de anticipare a începuturilor „micelocenului”, o nouă eră caracterizată de simbioza dintre oameni și fungi, al cărei punct de plecare este chiar instalația creată de arhitecții Bento, prin numeroasele posibilități pe care le deschide. Construit pe baza unor indicii și fragmente colectate de scriitoarea Christine Aventin și curatoarea Vinciane Despret, catalogul a adus laolaltă cercetarea științifică actuală și o serie de propuneri (încă) fictive, prin includerea de materiale precum scrisori, extrase din texte micologice și filozofice, caiete de teren ale unor antropologi și rapoarte realizate de psihologi, istorici, dar și experți în terolingvistică (disciplina care studiază limbile și literatura non-umană).

PROIECT: In Vivo; ARHITECTURĂ: Bento; CURATORI: Bento & Vinciane Despret; COLABORATORI: Corentin Mahieu, Juliette Salme, Corentin Mullender, Permafungi, BC Materials, Sonian Wood Coop; SPONSORI: Fédération Wallonie-Bruxelles, în parteneriat cu Wallonie-Bruxelles International; AN: 2023

 

Descoperiți mai multe inovații în domeniul materialelor în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0