fbpx

Industrial cu influențe sahariene la poalele Tâmpei

AMENAJARE DE INTERIOR: MiSo Architects TEXT: Anca Rotar FOTO: Bela Benedek

Pentru acest apartament dintr-o clădire veche de la marginea Brașovului, oferind o priveliște spectaculoasă asupra orașului, proprietarii și-au dorit o amenajare în stil industrial – cu tonurile închise, detaliile de cărămidă și elementele metalice consacrate. Acestora li se alătură o serie de neașteptate influențe din zona imaginară a deșertului, prin nuanțele de nisip prezente în toate spațiile, precum și prin „oaza” constituită de multitudinea de plante.

Astfel, pornind de la o definiție clară a direcției de design, procesul de amenajare a fost unul fluid, ce a scos la iveală o locuință cu totul nouă, surprinzătoare și de nerecunoscut în raport cu spațiul existent de la care s-a pornit. La nivel de plan, în holul de acces, stâlpul ce delimitează încăperile principale ale zonei de zi – ce a constituit, de altfel, principala provocare a proiectului – a devenit nucleul în jurul căruia gravitează mai multe funcțiuni esențiale: zona de TV din living, depozitarea eficientă din hol (înlocuind un acces anterior) și trecerea subtilă către fronturile de lucru ale bucătăriei.

Marcă esențială a stilului industrial, peretele placat cu cărămidă decorativă oferă un fundal vibrant pentru zona de living, unde ceilalți pereți au fost finisați cu vopsea lavabilă într-o nuanță gri cărbune, sau placați cu mobilier custom în aceeași culoare. Un alt element de bază al stilului industrial, metalul, este prezent sub forma rafturilor suspendate și grilajelor, toate realizate la comandă. Dincolo de rolul estetic, ele realizează trecerea de la o funcțiune la alta și conferă unitate amenajării. Parchetul de stejar joacă, de asemenea, un rol unificator, el fiind, de fapt un produs hibrid, cu stejar natur la suprafață și material compozit la interior.

O subtilă schimbare la nivel cromatic are loc în cazul trecerii către bucătăria deschisă, marcată prin tonuri calde, nisipii, și texturi de cașmir și lemn natural. Backdrop-ul este realizat din materialul ce dă numele proiectului, marmura Sahara Noir, cu specificele nervuri în nuanțe de maro și auriu.

Spațiul de tranziție dintre zona de zi și cea de noapte este populat de o serie de dulapuri custom, ce încorporează un birou cu depozitare, perfect pentru lucrul de acasă, dar care, de asemenea, are și rolul de a camufla distribuitorul pentru încălzirea în pardoseală.

În spațiul dormitorului, cadrul în tonuri închise, în combinație cu texturile și nuanțele calde ale podelei și textilelor, creează o atmosferă intimă, relaxantă. Stilul industrial este prezent și aici, în forma grilajului-suport pentru plante. Baia păstrează și ea tonurile închise prin placările în nuanțe de gri cu inserții fine maro. Forma și textura rugoasă a chiuvetei amintesc de imaginarul deșertului.

dormitor_MiSo Architects (13)

În întreg apartamentul, atmosfera este întregită de iluminatul tehnic cu șine magnetice negre ce permit interschimbarea sau adăugarea de spoturi noi, și de caloriferele cu aspect retro. Trecerea dintre tipurile diferite de finisaje este marcată prin profile LED speciale, de 3 mm. Nu în ultimul rând, numeroasele plante se integrează natural în amenajare, devenind o componentă esențială a fiecărui spațiu.

PROIECT: Sahara Noir; AMPLASAMENT: Brașov; SUPRAFAȚA: 72 mp + 11 mp terasa; AMENAJARE DE INTERIOR: MiSo Architects; ECHIPA: designer de interior Ruxandra Caraenache, coordonare și implementare arh. Sorana Leru; FINALIZAT: 2023

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0