fbpx

Înscrierile la concursul BATRA 2023 încep în 15 iunie | (imp)ACT este tema Bienalei de Arhitectură Transilvania

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba și OAR Nord-Vest, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR) anunță deschiderea Concursului celei de-a șasea ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA, în data de 15 iunie 2023. Doritorii se pot înscrie la 15 secțiuni, dintre care patru speciale, până pe 22 septembrie 2023.

Secțiuni:

 • Arhitectura locuinței individuale
 • Arhitectura locuințelor colective
 • Arhitectura dotărilor administrative, de producție și turistice
 • Arhitectura construcțiilor socio-culturale
 • Arhitectura patrimoniului cultural
 • Arhitectura spațiului rural
 • Arhitectura spațiului public
 • Arhitectura spațiului interior
 • Microarhitectură / Arhitectura temporară / Scenografie
 • Design de obiect
 • Proiecte culturale / Inițiative / Experimente

 

Premii speciale

 • Fotografie de arhitectură
 • Poezie cu/despre arhitectură
 • Colaborări de impact
 • Inițiative civice

 

Regulamentul și toate detaliile se găsesc pe SITE.

 

JURIU INTERNAȚIONAL

Și la această ediție, juriul BATRA este unul de prestigiu. Șase arhitecți internaționali vor decide ce proiecte merită premiul, la fiecare secțiune.

 

Juriul BATRA 2023 este format din:

 • Michal Cohen (Marea Britanie)
 • Vladimir Arsene (România/SUA)
 • Marcel Smets (Belgia)
 • Daniel Fügenschuh (Austria)
 • Arjan Dingste (Olanda)
 • Dévényi Sándor (Ungaria)

 

De asemenea, pentru secțiunile speciale vor fi formate jurii distincte. La secțiunea „Fotografie cu / despre arhitectură”, jurați vor fi fotografii Dorel Găină, Angela Kallo și Andrei Budescu. La secțiunea „Poezie cu/despre arhitectură”, juriul va fi format din scriitorii Gabriel Bota, Remus Octavian Câmpean și Monica Columban.

 

ARHITECTURA ȘI (IMP)ACTul ei în viețile noastre

 

Arhitectura se trăieşte şi asta o transformă în orice timp într-o extraordinară unealtă de educaţie şi formare. Pornind de la această idee, fiecare ediție de BATRA aduce o temă de interes atât pentru arhitecți, cât și pentru clienți, comunitate și administrația locală. Sunt teme și scopuri totodată, menite să corecteze și să îmbunătățească aspectul, dar și confortul caselor în care locuim, a clădirilor în care ne desfășurăm activitatea profesională sau a locurilor menite să ne producă relaxare și plăcere.

 

Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, (imp)ACT, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.

 

„Impactul arhitecturii nu poate fi măsurat în același mod în care putem măsura impactul unei mașini care lovește un perete. Nu există o ecuație, drept urmare fiecare analiză este încărcată de subiectivism. ”Cutia neagră”, o încercare falsă de a fi „științific”, nu aduce niciun beneficiu nimănui. Aceasta este rațiunea pentru care ar trebui, poate, să începem prin a ne întreba care sunt motivele pentru care dorim să avem un impact. De exemplu, „impactul mai larg” a fost, în primul rând, de natură economică. Toată lumea își dorește să aibă mai mulți bani, nu?! Cum rămâne, însă, cu acele situații în care, din cauza creșterii economice, costurile de mediu au fost incomensurabile? Includerea unor standarde nondisciplinare pentru succes este o strategie a cercetării contemporane. Poate fi o soluție și pentru arhitectură? Implicarea celor asupra cărora sperăm ca intervențiile noastre să aibă un impact crește șansele de a avea un rol mai amplu și ne îmbunătățește munca.

Încercările noastre de a înțelege impactul arhitecturii ne-au determinat să ne punem întrebări legate de natura acestuia. Și aceasta este dezbaterea asupra căreia ne vom opri, în această ediție, cu argumente solide și exemple concrete”, explică arh. Daniela Maier, curatorul BATRA 2023 și președintele Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART).

 

 

Info BATRA 2023

 

A șasea ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca și în alte 4 orașe din țară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia). Manifestările vor avea loc în săptămâna 20 – 28 octombrie, iar expozițiile vor fi afișate în cele 5 orașe timp de o lună. La Cluj-Napoca, expoziția va putea fi admirată, ca de obicei, în Piața Unirii, la Oradea, în pasajul clădirii Vulturul Negru, la Baia Mare, în Piața Libertății, la Alba Iulia, în Piața Cetății, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, în zona Someșul.

 

Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

 

***

 

PARTENER: Cemacon

PARTENERI INSTITUȚIONALI: Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local Baia Mare, Primăria și Consiliul Local Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Oradea, Primăria și Consiliul Local Alba Iulia, Primăria și Consiliul Local Zalău, Consiliul Județean Sălaj, Primăria și Consiliul Local Bistrița, Centrul Cultural Municipal George Coșbuc Bistrița, Liceul de Arte Corneliu Baba Bistrița, Asociația Petrus Italus Trust, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

 

CONTACTE:

 

Cluj/general:

Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2021 – 0744695874, contact@batra.ro, bienalaarhitecturatransilvania@gmail.com

Secretariat: 0264450375, secretar@oartransilvania.ro 

Alba

Arh. Iulian Mirea, 0258833506, Alina Hohoiu – 0746951483,  oar.alba@gmail.com

Satu Mare

Arh. Florin Anițaș – 0361884177, oarsm.secretariat@yahoo.ro

Bihor

Arh. Daniel Panait- 0770152958, 0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com

Nord Vest

Arh. Mihai Radu- 075759793, oarnordvest@gmail.com  

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0