fbpx

Inside the Box. Sau despre locuirea în spații restrânse

TEXT: Viorica Buică FOTO: courtesy of Brotherton Lock

Spațiile de locuire cu dimensiuni reduse sunt definitorii pentru metropolele contemporane și oricâte argumente despre impactul lor negativ s-ar aduce (multe puse în evidență de recenta pandemie) cu siguranță vor reprezenta în continuare realitatea de „îmblânzit” a vieții urbane. Cu o abordare interdisciplinară și o sensibilitate aparte pentru detalii semnificative, Clare Farrow reușește să schimbe focusul în această discuție și ne invită să descoperim o colecție de soluții inovatoare ce redefinesc calitatea locuirii în spații restrânse.

Expoziția găzduită de Roca Gallery din Londra până pe 16 martie 2024 impresionează prin calitatea documentării și coerența expunerii, aducând la un loc interviuri, cercetări, experimente, filme scurte și obiecte de design ce ilustrează proiecte din diverse colțuri ale lumii, din Tokio la Berlin, și din New York în Sevilla. Fiecare display vorbește despre flexibilitate, adaptare, sustenabilitate, despre dialogurile necesare pentru o viață sănătoasă (pe toate planurile), dar în primul rând despre creativitate, despre forța pozitivă a designului de calitate. În centrul scenografiei gândite de arhitectul Jean-Cristophe Petillault stă un experiment în desfășurare – profesorul asociat Richard Beckett de la Bartlett School of Architecture va „locui” de-a lungul a mai multe zile într-un micro-studio cu scopul de a măsura impactul unui proiect de design probiotic; pornind de la conceptul japonez „shinrin-yoku” (forest bathing) care celebrează efectul pozitiv al conexiunii directe cu natura, Beckett a colaborat cu un imunolog de la UCL pentru a crea o serie de plăci pentru pereți injectate cu microbi din solul pădurii.

„Expunerea la microbi din mediul natural joacă un rol esențial în crearea sistemului imunitar, de aceea încercăm să dezvoltăm materiale active biologic care pot sălbătici clădirile urbane”, declara arhitectul. Acestui proiect-experiment care deschide calea către noi climate interioare i se alătură mai multe exemple de manipulări ingenioase ale unor spații reduse, precum apartamentul de 32 mp din Hong Kong al lui Gary Chang, permanent reinventat printr-un sistem de pereți mobili, studioul din complexul Barbican din Londra rearanjat pentru nevoile lui William Bracewell, dansator principal la Royal Ballet, sau casa perfect eficientă din Melbourne a lui Colin Chee, creatorul canalului YouTube Never Too Small. Mergând mai departe, ca un zoom-in, descoperim obiecte multifuncționale fascinante: De-Dimension A, scaunul care stă grafic pe perete și devine 3D atunci când e nevoie (Jongha Choi), The Flying Table (JCPCDR Architecture), și Nontalo, scaunul-jucărie din material sustenabil pe care copiii și-l pot construi singuri (Eneris Collective). 

text2_BrothertonLock01
Deși prezentate în detaliu și explicând fiecare context, toate aceste intervenții nu creează un manual de replicat, ci baza unei dezbateri care ar trebui să devină din ce în ce mai prezentă și puternică – cum putem regândi cutia urbană? cum putem proiecta multifuncțional și cu respect față de mediu? cum putem găsi echilibrul între privat și comun?
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0