fbpx

Întâlnirea publicului din București cu artistul Ragnar Kjartanson

Câteva sute de bucureșteni au participat la unul dintre cele mai importante evenimente de pe scena artei contemporane autohtone – dialogul cu faimosul artist internațional Ragnar Kjartansson, prezent recent în București la invitația galeriei Gaep, în parteneriat cu i8 Gallery, din Reykjavík, Islanda.

În 2019, publicația The Guardian a desemnat lucrarea lui Kjartansson – The Visitors – drept lucrarea de artă a secolului 21.

 

Evenimentul este parte din programul Accelerator. Mentorat si Producție pentru Artiști Emergenți, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

 

Kjartansson a susținut un artist talk la ARCUB Hanul Gabroveni, timp în care, în același spațiu, a avut loc proiecția uneia dintre cele mai incitante lucrări video din portofoliul său, Bliss. Lucrarea prezintă interpretarea unei arii de 3 minute din Nunta lui Figaro compusă de Wolfgang Amadeus Mozart de către orchestră și interpreți nu mai puțin de 12 de ore, un maraton al rezilienței.

 

„Lucrările mele se joacă foarte mult cu referințe culturale. Nici Islanda, nici România nu fac parte din cultura occidentală, ci aspiră la aceasta. Suntem ca niște musafiri care își însușesc cele mai puternice elemente culturale din zona vestică. La fel și cu Nuna lui Figaro. Tema este foarte interesantă și în sensul în care lucrarea este inspirată din feminism, dată fiind povestea și faptul că aria abordează iertarea unui bărbat de către o femeie. Cu o durată de 12 ore, putem spune că nu există o presiune pentru artiști să interpreteze lucrarea, ci mai degrabă un extaz. Ceea ce se întâmplă acolo este dincolo de un demers intelectual. E ca și cum l-ai transforma pe Mozart într-o experiență de șamanică – atât de profund este impactul asupra artiștilor.” – precizează Kjartansson

 

Artistul nu doar a expus în cele mai prestigioase muzee din lume. Arta sa este deplin conectată cu publicul printr-un mesaj construit pe un mix de elemente care stârnește atenția: simboluri larg cunoscute ale civilizației occidentale sau clasice, aflate la polul opus, și teatralitatea exprimată în forma ludica. Performance-urile și lucrările sale sunt colaborative, realizate de cele mai multe ori cu participarea efectivă a membrilor familiei, prietenilor și chiar a artistului și se transformă în scene de anduranță care se perpetuează în mod repetitiv.

 

În arta vizuală trebuie să fii sincer, poate în alte domenii poți minți. Așa mi-am construit viziunea de artist. Există un sigur inamic al artei iar acela este amărăciunea. Cred că asta este partea cea mai înspăimântătoare din sufletele noastre, iar oamenii pot simți amărăciune indiferent de succesul lor. Dar ca artist, dacă nu ești mâhnit, înflorești.” – adaugă Kjartansson.

 

Prezent în București timp de o zi, pe lângă artist talk și proiecția video, Kjartanson s-a întâlnit cu tineri artiști și colecționari ai galeriei Gaep.

 

Andrei Breahnă, fondator Gaep și project manager Accelerator: „Prezența lui Ragnar în București trebuie privită ca un imbold pentru artiștii tineri, un exemplu de artă contemporană la cel mai înalt nivel, nemaiîntâlnită în România, și, mai ales o mostră, o dovadă a ceea ce înseamnă succesul unei cariere internaționale.”

 

În contextul unui prezent marcat de crize, războaie și cenzură, Kjartansson vorbește despre rolul artei în evoluția societății: „Arta a devenit foarte legată de piață. Dar, ca artist, trebuie să o abordezi cu simțul umorului, nu ca un lucru foarte serios. Să nu te frustrezi sau să îți stabilești un țel în sine. Eu cred cu adevărat în arta pentru artă. Poate părea că spun ceva frivol, dar nu este așa. Trebuie să te simți liber, să simți aerul fragil al libertății și cât de importantă este aceasta. Iar voi, ca oameni de cultură, sunteți foarte importanți pentru viitorul acestei țări.”

 

Ce îi învață Ragnar Kjartanson pe artiștii români? Faptul că autenticitatea, imaginația, talentul și, mai ales, încrederea în sine trebuie să fie focusul unui artist.

 

„Acestea trebuie susținute de un sistem puternic al artei contemporane, cu pârghii și mecanisme sănătoase, prin care artiștii tineri să iasă din studio, să aibă resurse de producție și să se promoveze pentru a ajunge în inima publicului.” – adaugă Andrei Breahnă.

 

Acestea sunt și obiectivele Accelerator-ului, care își propune sa propulseze carierele a 10 artiști emergenți prin trei etape – mentorat susținut de manageri culturali și artiști naționali și internaționali – expoziția cu lucrări nou-produse, deschisă până pe 13 mai la Gaep, și arta în spațiul public – care se va desfășura din iunie în București și ale trei orașe.

 

Gaep, alături de Asociația Culturală Eastwards Prospectus, a organizat 45 de expoziții la sediul galeriei și  în mediul online, a participat la peste 25 de târguri internaționale și a organizat acțiuni educative și expoziții itinerante în 10 orașe din România. Gaep estimează că peste 22.000 de vizitatori i-au trecut pragul de la înființare, acum 8 ani. 200 de persoane au participat doar la vernisajul expoziției curente – Back to Where It All Began – care prezintă lucrările celor 10 artiști din programul Accelerator.

 

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0