fbpx

Interioare XS din România. Farmecul discret al lemnului

AMENAJARE DE INTERIOR: designer Adela Chivărean TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Cătălin Georgescu

Proiectul Haga e o mică bijuterie (și cel mai mic apartament din album) ascunsă într-o casă veche bucureșteană cu elemente neo­românești – prilej pentru designerul Adela Chivărean de a lucra atent cu materia și de a salva tot ceea ce poate fi salvat și recontextualizat. Beneficiarii și-au dorit în primul rând un spațiu confortabil de lucru, care să nu excludă însă scenariul locuirii.

Asta a impus o recompartimentare și intervenții majore asupra instalațiilor și finisajelor. Prin noua configurație s-a creat un spațiu deschis pentru o mini-bucătărie și un birou, iar o porțiune din baie a intrat în componența unei camere. Au rezultat, așadar, două încăperi subtil delimitate (bucătărie și zonă de lucru) și o baie cu loc de duș.

Un element distinctiv al proiectului îl reprezintă vechile și frumoasele ferestre ale apartamentului, pe care Adela le-a restaurat exemplar în atelierul său din Brașov, The Wood Doctor, și a căror structură boltită a devenit laitmotiv al întregului concept de amenajare, regăsindu-se în câteva piese inedite de mobilier: biblioteca integrată în nișa arcuită, oglinda de pe hol – chiar o translatare, ca dimensiune și formă, a ferestrelor – și paravanul din lemn din bucătărie.

text3_GCC2669

La capitolul finisaje, amintim parchetul lat din lemn masiv dispus în stil herringbone, o paletă de nuanțe neutre pentru pereți și microciment în baie, punctat de negrul mat al accesoriilor sanitare minimaliste, pentru a nu încărca cu multe texturi un spațiu extrem de redus. Mobilierul de bucătărie are o ușoară nuanță roz care scoate în evidență blatul din marmură albă și bateria aurie. Camerele au fost decorate cu obiecte din materiale naturale în combinații armonioase: fotolii din catifea raiată, o măsuță de cafea și un birou din lemn, draperii din bumbac gros, polițe din lemn masiv și tablouri pictate de artiști din România. Un detaliu aparte de design îl reprezintă întrerupătoarele din ceramică realizate de Lüster Manufacture.

PROIECT: Apartament Haga; AMPLASAMENT: Str. Haga, București; SUPRAFAȚA UTILĂ: 23 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: designer Adela Chivărean; FINALIZAT: 2021

 

Proiect publicat în albumul Interioare XS din România 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0